După război, mulţi viteji se arată: politicienii români, dornici să îşi asume decizia CC din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova a stârnit reacţii diverse din partea politicienilor români FOTO Adevărul
Decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova a stârnit reacţii diverse din partea politicienilor români FOTO Adevărul

Decizia istorică a Curţii Constituţionale din Republica Moldova, prin care limba română devine limba oficială a statului de peste Prut, a stârnit reacţii diverse din partea politicienilor români. Elementul comun a fost, însă, sublinierea rolului pe care fiecare dintre ei a susţinut că l-a jucat în relaţia cu Republica Moldova.

Joi seara, după ce decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova a fost anunţată, candidatul USL la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a susţinut o conferinţă de presă pe această temă. Antonescu a admis că, în trecut, nu a abordat astfel de teme şi a oferit şi o explicaţie: discreţia.

„În toţi aceşti ani, am fost foarte discret, reţinut în a face declaraţii despre situaţia de acolo“, a declarat Antonescu, după vizita în R. Moldova şi a subliniat că, în opinia sa, este inacceptabil „să ciupeşti“ voturi de la cetăţenii moldoveni.

Pe de altă parte, Antonescu nu a abordat subiectul doar cu prilejul vizitei sale la Chişinău. Anterior, când preşedintele Băsescu a pus pe tapet ipoteza reunificării celor două state, liderul PNL şi-a declarat rapid susţinerea.

“E clar că asta e o aspiraţie naţională şi este de ambele părţi ale Prutului”, a declarat liberalul, cu fermitate.

Năstase, despre mandatul la Externe

Fostul premier Adrian Năstase a publicat, pe blogul personal, un text în care salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova şi aminteşte, în treacăt, contribuţia sa.

“În perioada aceea, eram ministru de Externe şi îmi aduc aminte colaborarea strânsă dintre ministerele de Externe şi dintre cele două guverne pe toate temele de interes”, arată Năstase.

„În Declaraţia Guvernului român este salutată proclamarea unui stat românesc independent pe teritorii anexate cu forţa în urma unor înţelegeri secrete şi se insistă pe proiectul colaborării frăţeşti dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului“, mai scrie fostul premier, entuziast.

Elena Băsescu: „O aberaţie a istoriei a dispărut în neant“

Şi europarlamentarul Elena Băsescu a abordat subiectul, într-un text publicat pe contul său de Facebook. În text, ea vorbeşte despre susţinerea pe care o arată românilor de peste Prut.

„Mă bucură să văd o aberaţie a istoriei, aşa cum a fost conceptul de limbă moldovenească, dispărând în neant. Aştept ziua în care acelaşi lucru se va întâmpla şi cu românii timoceni şi inventata limbă vlahă“, scrie Elena Băsescu, ale cărei activităţi în Parlamentul European ating, însă, doar marginal subiectul apropierii Republicii Moldova de România, deşi tema se numără printre obiectivele asumate de europarlamentar în campania electorală.


Materiale pe aceeaşi temă:

Crin Antonescu: Nu mi s-a părut nicidată acceptabil să ciupim nişte voturi de la cetăţenii moldoveni

Preşedintele Senatului Crin Antonescu a reiterat, la sosirea din Basarabia,  susţinerea clasei politice din România pentru aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

Limba română, repusă în drepturi. Ce spun experţii, deputaţii, dar şi oamenii de cultură despre decizia Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a recunoscut, practic, că limba română, consfinţită în Declaraţia de Independenţă, este limba oficială a Republicii Moldova. Considerată drept una istorică, decizia lasă, totuşi, loc de interpretări.

Scriitorul Vitalie Ciobanu: „Curtea Constituţională tocmai a consfinţit un adevăr. Limba moldovenească este o relicvă stalinistă“

După ce magistraţii Curţii Constituţionale au recunoscut că limba română din Declaraţia de Independenţă este limba oficială a Republicii Moldova, mai mulţi oameni de cultură şi foşti deputaţi s-au pronunţat asupra cuvântului judecătoresc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite