După ce a jignit românii din Diaspora, Tăriceanu a găsit un ţap ispăşitor: Băsescu e de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax
Călin Popescu Tăriceanu FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a stârnit reacţii furioase printre cetăţenii români aflaţi în străinătate, după ce i-a acuzat că şi-ar vinde votul „pentru un mic şi o bere“. O tânără româncă stabilită în Canada a răspuns jignirilor, iar mesajul său a făcut înconjurul Internetului.  La rândul lui, Tăriceanu s-a declarat nedreptăţit de  „Traian Băsescu şi colegii lui din PNL“.

O declaraţie a lui Tăriceanu, care datează de la finalul lunii ianuarie, a avut abia recent ecou în presă şi în rândul românilor din Diaspora, după ce a fost redistribuită pe Internet. Aflat la o conferinţă pe tema organizării alegerilor în străinătate, organizată de Ambasada Franţei, Tăriceanu a spus atunci că nu susţine votul prin corespondenţă, nici pe cel electronic din cauza „posibilităţii de alterare“ a acestuia. „Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă, a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă“,  a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax. Declaraţiile sale, care au fost publicate la finalul săptămânii trecute de un site de ştiri şi anunţate drept recente, au fost ulterior preluate de televiziuni. Confruntat abia acum cu furia românilor de peste hotare, Tăriceanu a încercat să se disculpe şi a găsit un ţap ispăşitor: Traian Băsescu, pentru că fostul preşedinte s-a aliniat şi el corului de indignaţi.

„Nu ne vindem ţara“

Declaraţiile lui Tăriceanu au fost dur taxate atât în ţară, cât şi peste hotare, iar o tânără stabilită în Canada în urmă cu cinci ani, pe nume Veronica Dondaş, a publicat pe blogul personal un mesaj dedicat preşedintelui Senatului, care a devenit în scurt timp viral. „Domnule Tăriceanu, românul, în înţelepciunea lui, spune: «Cine se aseamănă, se adună!» şi mare dreptate are! Dumneavoastră şi domnul Ponta faceţi un tandem de invidiat! Se pare că împărtăşiţi acelaşi dezgust faţă de noi, denigratorii din diaspora. Am citit astăzi părerea dumneavoastră despre noi, cei care suntem o masă de manevră uşor de manipulat cu «un mic şi o bere», nişte oameni lipsiţi de coloană vertebrală, nişte  «Iuda» care şi-ar vinde ţara pe mult mai puţin de 30 de dinari“, a scris tânăra. „Noi, deşi iubim micii, pentru că au  gust de România, nu ne vom vinde ţara şi nici nu o vom lăsa pe mâna unor oameni ca dumneavoastră“, a adăugat românca.  Veronica Dondaş nu se află la prima postare pe blog care face înconjurul Internetului. În vara anului 2014, o scrisoare deschisă adresată premierului Victor Ponta a devenit, de asemenea, virală.

„Băsescu e de vină“

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a publicat pe contul său de Facebook un text în care susţine că a văzut vehiculate „neadevăruri“ referitoare la declaraţiile sale. Tăriceanu susţine că, la dezbaterea din ianuarie, nu a făcut altceva decât să „ridice semne de întrebare“. „În România, din păcate, au existat multiple cazuri de cumpărare de voturi – prin chermeze organizate în campanie şi daruri oferite votanţilor. Românii îşi amintesc că un participant frecvent la astfel de chermeze – alături de personaje îndoielnice - a fost Traian Băsescu“, a scris Tăriceanu. Mai mult, el s-a prezentat drept o victimă a bătăliei politice care are drept scop schimbarea majorităţii din Parlament. „Traian Băsescu şi colegii lui din PNL (şi cei care fac comentarii similare în spaţiul public) ar trebui să lase ipocrizia, demagogia şi populismul. Nu foloseşte nimănui, nici măcar lor, să arunce în public minciuni, doar-doar vor reuşi să schimbe majorităţi parlamentare“, a scris el.

„Traian Băsescu aparţine trecutului României şi trebuie să rămână acolo. Este un preşedinte care a făcut mult mai mult rău României, decât Nicolae Ceauşescu. Astăzi, România are nevoie de un cordon sanitar care să o separe de Traian Băsescu“, a încheiat Tăriceanu.

Citeşte şi:

Tăriceanu jigneşte diaspora: „Votează pentru un mic şi o bere“. Băsescu: El crede că totul se tranzacţionează, inclusiv sufletul sau dragostea de ţară

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus despre românii din dispora că sunt capabili să voteze „pentru un mic şi o bere". Imediat, un român din străinătate a postat un text pe blogul personal în care îl compară pe Tăriceanu cu Ponta.

Veronica din Canada, mesaj dur pentru Tăriceanu: „Noi, deşi iubim micii, pentru că au gust de România, nu ne vom lăsa ţara pe mâna unora ca dumneavoastră”

Afirmaţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căreia românii din diaspora sunt capabili să voteze „pentru un mic şi o bere” a fost aspru taxată de o tânără româncă stabilită în Canada, care îi transmite politicianului: „Noi, deşi iubim micii, pentru că au gust de România, nu ne vom vinde ţara şi nici n-o vom lăsa pe mâna unor oameni ca dumneavoastră”.

Diaspora, gata să se vândă pe mici şi bere? Jignirile lui Tăriceanu mânjesc imaginea românilor şi a României

„Diaspora redusă la o masă de persoane cu «conştiinţă civică politică redusă», gata să «se vândă» pentru «mici şi bere». Sintagma preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dincolo de amuzament , indică de fapt acelaşi sentiment pe care l-a exprimat între cele două tururi de scrutin prezidenţial, în noiembrie 2014, clasa politică aflată şi atunci la putere: dispreţ”, scrie Iulia Badea Guéritée, jurnalist francez originar din România şi stabilit la Paris, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite