După 25 de ani, din nou despre Goma

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Domnule Preşedinte Iohannis, vă rog să-i redaţi lui Paul Goma cetăţenia pe care statul român comunist i-a luat-o în mod abuziv! Aşa vom reuşi să eliminăm gravele consecinţe ale comunismului. Pas cu pas.

Foarte important gestul Preşedintelui Iohannis, la început de mandat, acela de a acorda Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. După 25 de ani de postcomunism, urmele nefaste ale comunismului încă sunt prezente în viaţa noastră mai mult decât cei mai mulţi dintre semenii noştri sunt dispuşi să accepte.

Preşedintele Băsescu a condamnat comunismul, catalogându-l drept „regim criminal”. Gest necesar dar nu suficient. Însă, de remarcat este faptul că în timpul mandatului lui Băsescu au început să fie chemaţi în faţa justiţiei torţionarii din închisorile comuniste. Gest târziu, necesar, dar nu suficient. Am scris şi pe acest blog că trebuie ca statul român, prin reprezantanţii săi, să ia măsuri care să facă eficientă condamnarea comunismului, acestea constând în condamnarea indivizilor vinovaţi şi în acordarea despăgubirilor cuvenite victimelor regimului comunist. Misiunea este din ce în ce mai uşoară, fiindcă au rămas în viaţă puţini. Şi de o parte şi de alta.

Trebuie să nu uităm că au rămas în vigoare măsuri ale statului comunist, că încă sunt persoane condamnate la moarte de statul român. Stat care, acum, când este membru al UE, încă nu şi-a făcut curăţenie în propriile fişete. Acelaşi stat încă mai are de redat cetăţenii unor oameni cărora le-a luat acest statut în mod abuziv. Revin cu o interogaţie: dacă a fost posibil ca statul român postcomunist să acorde cetăţenie românilor de peste Prut, cărora acest statut li s-a luat în mod abuziv, de ce acelaşi stat nu le redă cetăţenia celor cărora le-a retras-o dincoace de Prut? De ce nu i se redă cetăţenia lui Paul Goma? Pe cine mai deranjează astăzi adevăratul dizident, cel care ne face să putem spune că în timpul comunismului chiar nu am tăcut de tot, că a fost şi la noi opoziţie? Puţină, dar mai mult decât nimic.

Domnule Preşedinte Iohannis, vă rog să-i redaţi lui Paul Goma cetăţenia pe care statul român comunist i-a luat-o în mod abuziv! Vă stă în putere. După 25 de ani de la căderea comunismului, cred că cel mai important exponent al diasporei trebuie să revină acasă. De ce nu s-ar putea de la 1 ianuarie 2015? Aşa vom reuşi să eliminăm gravele consecinţe ale comunismului. Pas cu pas.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite