Dumitrescu (PNL): Senatorii PSD şi ALDE au lipsit de la şedinţa la care trebuia să avizăm proiectul privind cumpărarea sistemelor de rachete Patriot

Dumitrescu (PNL): Senatorii PSD şi ALDE au lipsit de la şedinţa la care trebuia să avizăm proiectul privind cumpărarea sistemelor de rachete Patriot

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, Iulian Dumitrescu. FOTO Facebook

Liberalul Iulian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, a afirmat faptul că senatorii PSD şi ALDE nu s-au prezentat marţi la şedinţa în care urma să fie avizat proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor de rachete Patriot. În opinia senatorului PNL, întârzierea achiziţiei pune în pericol angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de aliaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am constatat cu îngrijorare că reprezentanţii PSD şi ALDE nu au venit astăzi (n.r.-marţi) la şedinţa la care trebuia să avizăm proiectul de lege privind achiziţionarea sistemelor de rachete Patriot. Nu am avut cvorum şi nu am putut să luăm decizii. Întârzierea achiziţiei pune în pericol angajamentele pe care România şi le-a luat faţă de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică. Suntem la jumătatea lunii noiembrie, cum vom mai reuşi să chetuim 2% din PIB pentru apărare, aşa cum ne-am angajat? Orice întârziere a deciziei pune România într-o situaţie delicată, părem neserioşi”, susţine senatorul PNL Iulian Dumitrescu, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.
 
În acelaşi timp, Dumitrescu se întreabă de ce reprezentanţii actualei puteri amână astăzi, prin neprezentare, discuţia proiectului de lege privind achiziţionarea sistemelor de rachete Patriot, când până ieri vorbeau despre urgenţa adoptării acestui proiect. „Şi-a revizuit de ieri până astăzi PSD poziţia faţă de achiziţia de rachete Patriot?”, se întreabă senatorul PNL.
 
Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol“ aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)" a fost înaintat de Guvernul României către Senat în 9.11.2017, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă. 
 
Proiectul ar fi putut să primească un aviz de la comisia de specialitate din Senat chiar astăzi dacă la şedinţă s-ar fi prezentat şi senatorii de la PSD şi ALDE. Proiectul de lege se referă la achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre, şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde USD.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările