Duelul Udrea-Dragnea. Cine a avut bugetul mai mare la Ministerul Dezvoltării

Duelul Udrea-Dragnea. Cine a avut bugetul mai mare la Ministerul Dezvoltării

Elena Udrea FOTO Mediafax

Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, va prezenta astăzi o comparaţie între bugetele ministerului din 2009 până în 2014, pentru a le răspunde, astfel, preşedintelui Traian Băsescu şi fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care susţin că banii colectaţi din acciza la carburant se duc la baronii locali, prin intermediul portofoliului condus de Dragnea.

Ştiri pe aceeaşi temă

„M-am hotărât ca luni să fac o conferinţă de presă pentru a-i răspunde şi dumnealui (n.r. - Traian Băsescu) şi doamnei Udrea, pentru că am înţeles că a venit cu nişte grafice pe la televizor. Şi o să le satisfac curiozitatea şi dacă tot şi-au dorit lucrul acesta, o să prezint publicului o comparaţie atât între bugetele ministerului din 2009 până în 2014, cât şi altă comparaţie interesantă: modul cum au fost repartizaţi banii în acei ani. Spre deosebire de acest an, 2013-2014, când este pentru prima dată când fondurile se repartizează transparent şi după nişte criterii de prioritizare clar trecute în acte normative, cu repartizarea făcută anul trecut toată pusă pe site, ceea ce nu s-a mai făcut şi o să vedem dacă o să le placă“, a anunţat Dragnea.

„Primarii PD, uitaţi de Dragnea“

În replică, Elena Udrea a venit în întâmpinarea prezentării lui Dragnea şi a notat realizările făcute de aceasta în fruntea ministerului.  „Aud că Liviu Dragnea încropeşte cifre şi tabele care să arate că, în mandatul său de ministru al Dezvoltării, se fac alocări bugetare transparente prin comparaţie cu perioada 2009 - 2012. Vreau să-i reîmprospătez puţin memoria: în 2010, pentru prima dată într-un guvern al României, eu am emis un ordin de ministru care prevedea prioritizarea investiţiilor în funcţie de gradul de execuţie al lucrărilor tocmai pentru că, în perioada Guvernului Tăriceanu, când PSD susţinea Executivul în Parlament, s-au deschis câteva mii de şantiere fără să se asigure şi resursa bugetară necesară continuării şi finalizării proiectelor“, spune Dragnea.

De asemenea, Udrea îl acuză pe Dragnea că a alocat fonduri doar pentru baronii PSD. „În cei doi ani de mandat întreg pe care i-am avut (2010 şi 2011), în 2009 ministru fiind Vasile Blaga, nu am auzit pe nimeni de la PSD să se plângă că n-a primit finanţare de la MDRT - nici măcar pe domnia sa, preşedinte CJ Teleorman. Poate merge să-i întrebe pe Nechita de la Iaşi, pe Constantinescu la Constanţa, pe Cârciumaru la Gorj sau pe Mocanu la Buzău dacă au mai primit fonduri atât de importante în perioada altui ministru al Dezvoltării. Prin comparaţie, primarii PD au primit alocări bugetare apropiate de zero în perioada 2007 - 2008, când PSD le garanta liberalilor o majoritate parlamentară stabilă prin şantaj“, a mai spus Udrea.

„Acciza, bani pentru baroni“

Preşedintele Traian Băsescu a transmis o scrisoare fiecărui deputat în parte, prin care le solicită să respingă ordonanţa de urgenţă privind introducerea accizei la combustibil. În prealabil, şeful statului i-a transmis o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prin care arată că taxa pe carburant este introdusă doar pentru a asigura fonduri la dispoziţia lui vicepremierului Liviu Dragnea.

„Consider că această taxă este introdusă doar pentru că asigură fonduri la dispoziţia domnului Liviu-Nicolae Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pentru a-i distribui baronilor locali în scopuri electorale. Din aceste motive, vă rog să respingeţi prevederile referitoare la acciza de 7 eurocenţi din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2013 şi să luaţi în analiză şi în dezbaterea dumneavoastră alternativele pe care vi le propun mai jos“, se arată în scrisoarea preşedintelui transmisă şefului Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: „Romania are bani în acest moment. Acciza este o sfidare. Nu aş refuza postul de premier cu un preşedinte de dreapta”
Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni seară, la postul B1 TV, despre acciza la carburant, despre dreapta românească şi despre alegerile europarlamentare.
 
Acciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi va fi plătită integral doar de persoanele fizice posesoare de maşini şi de micile firme, după ce transportatorii rutieri şi fermierii îşi vor putea recupera o mare parte din costurile suplimentare.

Ponta: Sub guvernele lui Băsescu, benzina s-a scumpit cu 70%, iar motorina cu 90%. Cum a evoluat preţul ţiţeiului în ultimii şase ani

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de pe un site de socializare un grafic care ilustrează evoluţia preţului la carburanţi în perioada ianuarie 2009-mai 2012, în guvernarea PDL, şi în perioada mai 2012-martie 2014, în guvernarea PSD, arătând că „preţul benzinei, sub guvernele domnului Băsescu, a crescut cu 70%, iar cel al motorinei cu 90%“.
 
Preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre introducerea accizei de şapte eurocenţi la carburant, despre relaţiile României cu Rusia şi China şi despre aniversarea a zece ani de la intrarea României în NATO.
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o nouă scrisoare premierului Victor Ponta, în care îi cere să renunţe la introducerea accizei la carburant de la 1 aprilie, precizând că povara va fi suportată de cetăţean.
 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: