Drumul lui Sorin Roşca Stănescu de la ziarist la puşcăriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Roşca Stănescu, la mitingul USL din ianuarie 2012 FOTO Mediafax
Sorin Roşca Stănescu, la mitingul USL din ianuarie 2012 FOTO Mediafax

Sorin Roşca Stănescu, condamnat la 2 ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, a fost ziarist, senator şi om de afaceri, iar de numele său se leagă mai multe scandaluri cu răsunet în presă.

Sorin Roşca Stănescu este absolvent al facultăţii de Drept, însă încă din timpul facultăţii s-a orientat spre jurnalism. În 1969, fostul senatorul debutează în publicistică la revista studenţească de cultură „Amfiteatru“, unde a fost şi angajat redactor cu jumătate de normă. Peste un an este transferat la revista „Viaţa Studenţească“. În calitate de ziarist, numele lui Roşca Stăneascu este legat însă de cotidianul „Ziua“, pe care l-a lansat, în 1994, împreună cu Petre Mihai Băcanu şi Dinu Patriciu. SRS a condus acest ziar până în 2010, când a fost închis. Ziarul s-a axat, în principal, pe anchete, dezvăluiri incendiare şi pe comentarii.Ţinta atacurilor a fost, îndeosebi, fostul preşedinte Ion Iliescu. De asemenea, SRS a administrat ziarele „Averea“ şi „Gardianul“. 

A fost colaborator al fostei securităţi, sub numele de cod „H15“ şi „Deleanu“, lucru pe care l-a recunoscut cu seninătate.

2005: În spatele lui „Răzgândeanu“

Unul dintre scandalurile în care Sorin Roşca Stănescu a jucat un rol principal este cel din 2005, care s-a încheiat, într-un final, cu ruperea alianţei D.A. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu anunţa, în 7 iulie 2005, că demisionează pentru a putea fi organizate alegeri anticipate. La baza acestei decizia s-ar fi aflat respingerea de către CCR a unui pachet de legi pentru reforma justiţiei. 

Câteva zile mai târziu, premierul Tăriceanu şi-a reconsiderat decizia, renunţând să mai demisioneze. La acea vreme, preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat, indirect, pe SRS şi Dinu Patriciu că l-au convins pe Tăriceanu să renunţe la decizie.

„Ştiu de întâlnirea premergătoare anulării (n.r. demisiei) cu un important om de afaceri, cu un foarte important ziarist, care are şi el afaceri legate de omul de afaceri, şi cu un foarte important reprezentant al unui trust de ţigări, care a avut loc la două zile după întâlnirea dintre ziarist şi omul de afaceri. Acolo s-au schimbat deciziile“, declara Traian Băsescu la acea vreme. SRS a reacţionat la scurt timp: „Sunt onorat că preşedintele Traian Băsescu este convins că eu şi încă doi oameni de afaceri suntem mai puternici decât PNL şi că am anulat anticipatele, care oricum erau o prostie“. 

De asemenea, Traian Băsescu dezvăluia, într-un interviu la Radio România, că un ziarist l-a sunat şi l-a ameninţat, afirmând după câteva zile că acel ziarist a fost Sorin Roşca Stănescu. 

2009: Scandalul ANI

În 2009, izbucneşte scandalul stenogramelor ANI, în urma căruia şeful de atunci al Agenţiei, Cătălin Macovei, l-a acuzat direct pe Sorin Roşca Stănescu de şantaj, într-un dosar în care a apărut şi numele lui Bogdan Chireac. Fostul director al ANI povestea că Roşca Stănescu împreună cu Chireac i-au trasmis că vor publica „chestii olografe“, care le-au fost livrate de o secretară a ANI. „Roşca m-a şantajat cu publicarea documentului şi a raportului Curţii de Conturi“, spunea Macovei.

„Cineva doreste sa fiu santajistul perpetuu. Cine? De ce?“, se întreba, aparent neştiutor Sorin Roşca Stănescu.

2013: A pus umărul la şubrezirea USL

Tot SRS s-a aflat şi în spatele uneia din cele mai mari crize din USL. Mai exact, Roşca Stănescu a cerut înfiinţarea unei comisii pentru a ancheta dacă judecătorul Corneliu Bîrsan şi soţia sa, Gabriela Bîrsan, au fost interceptaţi abuziv de procurorii DNA în baza unui mandat de siguranţă naţională, cu toate că SRI comunicase deja că nu a existat un astfel de mandat. Audierile nu s-au mai produs însă şi SRS, alături de colegii săi liberali, şi-a dat demisia, acuzând PSD de îngroparea cazului.

 În zilele următoare, Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut o întâlnirea specială în care au discutat „cazul Sorin Roşca Stănescu“. Întâlnirea era motivată şi de faptul că SRS mai avusese ieşiri critice la adresa PSD, care au fost trecute cu vederea, de exemplu războiul Ghiţă şi RTV-Voiculescu. După întâlnire, Ponta a recunoscut că există o problemă gravă în USL - Sorin Roşca Stănescu. 

Devenit liberal cu ajutorul lui Patriciu

În 20 ianuarie 2012, în cadrul protestelor din Bucureşti pentru demisia Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, Roşca Stănescu a anunţat că s-a înscris în PNL. Intrarea în politică a lui SRS a fost facilitată de omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat recent din cauza unei infecţii la plâmâni, apărută pe fondul unor complicaţii la ficat. La acel moment, Patriciu se afla în relaţii cordiale cu liderul PNL, Crin Antonescu. În decembrie 2012, SRS obţine un post de senator sub umbrela USL. 

În dosarul Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu la un an de închisoare pentru utilizare de informaţii privilegiate şi la doi ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat. În urma contopirii pedepselor, cea mai grea dintre acestea a fost sporită cu patru luni, urmând ca fostul senator PNL să execute doi ani şi patru luni de închisoare.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sorin-ro-ca-st-nescu" target="_blank">View the story "Sorin Roşca Stănescu, condamnat la închisoare " on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite