Drumul României spre Schengen, pavat de premierul Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema aderării României la spaţiul Schengen a fost reaprinsă odată cu vizita premierului francez Jean-Marc Ayrault în România. Ayrault a declarat, deschis, că Franţa susţine „deschiderea  frontierelor aeriene“ pentru România, ca prim pas spre aderarea la Schengen. Cât de mult cântăreşte declaraţia oficialului francez?

„Franţa a acordat mereu o atenţie sporită intenţiei României, a guvernului român de a adera la spaţiul Schengen, însă, după cum ştiţi, apartenenţa la acest spaţiu presupune atât drepturi, cât şi obligaţii. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor şi nu aşteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene", a afirmat Ayrault, într-un interviu pentru TVR.

„Adevărul“ a contactat mai mulţi specialişti în probleme europene, foşti miniştri de Externe, pentru a cântări  declaraţia premierului francez.

Adrian Cioroianu, fost minitru de Externe pentru o scurtă perioadă, crede că afirmaţia premierului francez va conta în special pentru ţările care s-au opus intrării României în spaţiul Schengen. „Declaraţia premierului francez va cântări foarte mult.Este un mesaj şi către ţările care ne-au fost ostile: Olanda, Germania, Finlanda. Franţa arată clar sprijinul pentru intrarea noastră în spaţiul Schengen, dar să sperăm că această declaraţie va avea ecou şi acolo“, a declarat Cioroianu.

Pe de altă parte, Teodor Baconschi, ministru de Externe în timpul Guvernării PDL, apreciază susţinerea premierului francez, dar nu vede o schimbare de poziţie a Hexagonului. „Este de salutat această declaraţie, dar nu aduce niciun element insolit. Practic, premierul francez a arătat că Parisul revine la o perspectiva agreată la începutul lui 2012, când s-a decis ridicarea graniţelor în două etape. Mai întâi la nivel aerian, apoi la nivel martim şi terestru“, a declarat Baconschi pentru „Adevărul“.

„Exigenţele statului de drept“

Europarlamentarul PDL, Cristian Preda, salută poziţia Franţei, dar spune că nu este suficient. Preda subliniază că România are nevoie de încredere pe plan extern pentru a-şi îndeplini obiectivul aderării la spaţiul Schengen. „Este foarte importantă reiterarea unei poziţii favorabile a Franţei referitor la intrarea noastră în Schengen, dar trebuie să aşteptăm şi poziţia statelor care au preferat o amânare, invocând exigenţele statului de drept. Pentru aderarea la acest acest spaţiu este nevoie de consens, de credibilitate“, a argumentat Preda.

Mircea Geoană, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Senat,  a declarat că mesajul premierului francez, Jean-Marc Ayrault, de susţinere a aderării în următoarele luni la Schengen a României cu punctele de frontieră aeriene, poate fi un mesaj pentru capitalele cu rezerve, Berlin, Haga şi Helsinki. „Poate să fie o invitaţie în principal pentru Berlin şi evident şi pentru Haga şi Helsinki. (...) Îndrăznesc să sper că mesajul Parisului va putea reprezenta o invitaţie la un compromis rezonabil şi cu alte capitale care încă au rezerve, unele pronunţate, cu privire la aderarea României şi a Bulgariei", a declarat Geoană pentru Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite