Drulă: Ministerul Comunicaţiilor şi deputaţii din PSD şi ALDE blochează adoptarea proiectului Guvernului privind cartea electronică de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Drulă, deputat USR şi preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, a explicat, într-un mesaj pe Facebook, faptul că un proiect privind cartea electronică de identitate, cunoscută ca „buletinul cu cip“, deşi e susţinut de Guvern şi de trei ministere, se loveşte opoziţia Ministerului Comunicaţilor, dar şi de cea a aleşilor PSD şi ALDE, fiind la mijloc vorba de „interese“.

„Update de astăzi din Comisia de IT pe proiectul privind cartea electronică de identitate (aşa-numitul „buletin cu cip”). Ministerul Comunicatiilor şi deputaţii PSD-ALDE blochează adoptarea proiectului de lege elaborat chiar de Guvern şi susţinut de Ministerul Afacerilor Interne, M. Finanţelor şi M. Dezvoltării Regionale. Da, dacă vi se pare că aţi citit greşit, e corect: M. Comunicaţiilor se ceartă cu restul Guvernului şi cere amânarea “în vederea analizării proiectului de reglementare supus aprobării Parlamentului”. Proiect de reglementare, reamintesc, elaborat şi adoptat de Guvern (cu avizul Ministerului Comunicaţiilor) şi trimis pentru dezbatere în Parlament“, a scris Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook, într-un mesaj. 

Preşedintele Comisiei de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor să şi detalii. „Mărul discordiei? Dacă pe viitorul buletin electronic se va include pe cip un certificat pentru semnătură electronică cu care fiecare cetăţean să poată semna de pe calculator acte care în faţa autorităţilor publice să aibă aceeaşi valoare ca şi cele semnate de mână. MAI, MFP, MDRAP, Guvernul, dar şi reprezentanţii Opoziţiei (USR/PNL) - susţin această formă. Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, la presiunea firmelor de furnizare de semnatură electronică, este împotrivă. Iar deputaţii PSD-ALDE blochează adoptarea proiectului ca urmare a acestor presiuni“, mai afirmă deputatul USR. 

Cătălin Drulă lansează un atac dur şi la adresa subsecretarului de stat Carmen Elian din cadrul Ministerului Comunicaţiilir. „Mai că nu ne certa astăzi, la Comisia pentru Tehnologia Informaţiei, doamna subsecretar de stat Elian (un adevărat cerber al societăţii informaţionale de care nu trece nimic care ar putea ajuta digitalizarea) că am pus pe ordinea de zi acest punct (deja amânat şi răs-amânat şi cu termen depăşit) în condiţiile în care «ministerele nu sunt armonizate». Poate îi explică domnul ministru Cojocaru (nu de alta, dar asupra dumnealui se reflectă rău prestaţia doamnei Elian) care este rolul constituţional al Parlamentului şi al comisiilor parlamentare, dar şi că există un loc formal unde se tranşează disputele între ministere: se numeşte şedinţă de guvern. Şi deciziile se concretizează prin acte formale numite hotărâri de guvern aşa cum a fost cea prin care a fost adoptat acest proiect de lege“, a completat preşedintele Comisiei de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite