Dezvăluiri din interiorul MAI. „Oamenii nu gândesc cu capul lor. La şedinţe, îi întrebam ce părere au. Se lăsa o linişte mormântală. Auzeam: «Cum ordonaţi!»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Tudorache. FOTO Eduard Enea
Dragoş Tudorache. FOTO Eduard Enea

Dragoş Tudorache, membru al Biroului Naţional PLUS şi fost ministru de Interne în Guvernul Cioloş, a fost invitat la Adevărul Live pentru a vorbi despre alegerile europarlamentare care vor avea loc duminică, 26 mai, despre locul României în Uniunea Europeană, despre planurile Alianţei 2020 USR-PLUS pentru români şi măsurile propuse de PLUS pentru combaterea sărăciei din ţara noastră.

Adevărul: Aţi fost ministru de Interne. Jandarmii nu se uită la oamenii pe care îi ridică?

Dragoş Tudorache: Sunt convins că în sufletul fiecărui jandarm e o luptă interioară. Ei execută ordine, pentru că altfel ar fi haos. Ce se întâmplă e că mulţi dintre jandarmii care execută asemenea misiuni au procese de conştiinţă. 

Cum sunt şefii din Ministerul de Interne. Încercau să se dea bine pe lângă dumneavoastră, să fie utili? 

Din păcate, în acel minister nu a existat o cultură organziaţională care să îi lase pe oameni să gândească cu capul lor. La şedinţe apăreau pe agendă diferite situaţii şi puncte. Îi întrebam ce părere aveţi. Se lăsa o linişte mormântală în sală. Nu spunea nimeni nimic. Auzeam acel: Cum ordonaţi. Însă oamenii se deschid cu timpul.  

Aţi adus vorba de reformă în Ministerul de Interne. Cum ar trebui reformat ministerul? Aţi sesizat la unii dintre şefii din MAI că au afinităţi?

Nu! Pentru că a fost o condiţie pe care eu am pus-o din prima zi. Am zis că voi avea toleranţă zero dacă voi simţi că trag politic într-o zonă politică sau alta. Am zis că aştept de la ei să nu aibă partizanate politice. Le-am spus şi prefecţilor asta. Am avut doar câteva situaţii punctuale cu oameni care s-au implicat în campanie. Primii care ar fi trebuit să dea explicaţii despre ce s-a întâmplat la 10 august sunt şefii Jandarmeriei de atunci. 

În Ministerul de Interne este ceea ce se numeşte cutuma împuternicirii la comandă. Adică, depinzi de ministru. Sunt puţini şefi locali sunt acolo prin concurs. Deci, în primul rând aşezarea de competenţe. O mare problemă a fost cu valul de pensionări după legea Oprea. Nu puteai să opreşti lumea ca să nu iasă la pensie. Au plecat o grămadă de oameni buni. Eu am semnat mii şi mii de pensionări. 

Curtea Supremă a spus că pe 27 mai va da o decizie finală în cazul Dragnea, CCR a amânat pentru 5 iunie o sesizare importantă. Pare că se joacă politic. Cum scăpăm de asta?

Dacă vorbim de Justiţie, are datoria constituţională de a se desprinde de politic şi să se uite la fapte şi la legi. Eu am o încredere imensă în marele corp al magistraţilor. Vreau să dau acest mesaj: trebuie să avem încredere în Justiţia din ţară. Am intuit, din păcate, că aşa se va întâmpla. Cred că ne putem imagina presiunea pe care o simt judecătorii când iau decizia. Despre să fim toţi conştienţi de aceasta. Eu am fost judecător în tinereţe şi am judecat cauze mici. Trebuie să ai o disciplină internă când judeci. Însă acum, când avem polarizarea din societate şi cu acest personaj sinistru, îmi imaginez ce dificil e pentru acel complet de judecători.  

Indiferent de verdict, vor fi discuţii?

Da!

Cum vedeţi Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor?

Nu foarte bine. 

Dacă veniţi la guvernare, schimbaţi legea pentru desfiinţarea acestei secţii? 

Da, vom schimba legea. 

Dacă sunteţi ales, mergeţi la Bruxelles? 

Eu nu vreau să merg la Bruxelles, sunt la Bruxelles. Eu candidez să fiu mai puţin la Bruxelles, ci să vin mai des acasă. pentru că vreau să fac politică activ în România, mi-am asumat asta. Am decis să o fac pentru că e primul pas. Intenţia mea e să fiu prezent aici şi pentru construcţia partidului, dar şi pentru că vreau să fiu parte a viitorului acestei ţări. 

Candidaţi la o funcţie de conducere în PLUS?

Da!

Candidaţi şi pentru Parlamentul României?

Da!

La ce familie politică o să aderaţi?

La una care nu e încă. A spus-o şi Cioloş. Noi mergem spre fostul ALDE european, care va reconstrui un nou grup politic. Va fi de centru dreapta. Va aduce partide care nu sunt încă: pe noi, En Marche şi alte câteva partide. Din calculele noastre putem conta pe faptul că am ajunge al treilea grup. 

Noi am lansat şi un manifest la începutul lunii mai, un manifest care vorbeşte mai mult de Europa. Suntem singurii care am lansat un manifest. Am vorbit de coeziunea Est-Vest. Un alt pilon este apropierea de cetăţean. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite