Dragnea se pregăteşte de alegeri: umflă lefurile primarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis primarilor salarii mai mari, sporuri de vechime şi bonusuri pentru proiecte europene

În timp ce Guvernul pune taxe peste taxe pentru a acoperi găurile din bugetul de stat, vicepremierul Liviu Dragnea se arată mână-largă cu o categorie aparte de bugetari: primarii. La „Atelierele Viitorului“, conferinţă organizată de PSD, ministrul Dezvoltării Regionale a venit cu un mesaj-surpriză pentru edili: lefuri mai mari şi schimbarea sistemului de calculare a salariilor în funcţie de numărul locuitorilor din comunele sau din oraşele pe care le administrează.

„Vreau ca salariile primarilor să fie mărite, pentru că de cel puţin zece ani se perpetuează o ipocrizie, că primarul se descurcă el, că fură. Cum e posibil să existe o asemenea explicaţie otrăvită? Toţi cetăţenii ar trebui să ştie cu ce vă confruntaţi, care sunt riscurile la care vă expuneţi. Sunt puţini oameni care ştiu câtă răspundere are un primar“, a clamat vicepremierul.

Promisiunile lui Dragnea nu s-au oprit aici. Cu mai puţin de jumătate de an înainte de alegerile europarlamentare, vicepremierul începe să ungă maşinăria de partid şi îi stimulează pe edili cu bonusuri consistente pentru absorbţia de bani europeni. „Primarul care a generat un proiect nu ar trebui să aibă un bonus pentru acele activităţi? Eu, în 12 ani de activitate, am adus în Teleorman aproape un miliard de euro. Am vorbit cu domnul Teodorovici să modificăm legislaţia pentru ca un primar să primească, poate nu 75% în plus la salariu, pentru că nu trei sferturi din munca lui este pentru proiectele europene, dar un procent care să fie legat de muncă şi timpul pe care îl dedică acelor proiecte“, a calculat Dragnea, care a omis un mic detaliu: bonusurile vor veni tot de la bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.

„Nu are dreptul la un spor de vechime?“
Pe lângă salariul de bază, Dragnea intenţionează să le ofere primarilor şi alte suplimente financiare. În opinia vicepremierului PSD, primarii ar trebui să beneficieze şi de un spor de vechime, având în vedere responsabilităţile pe care le au, dar şi dacă reuşesc să rămână în funcţie mai multe mandate. „O instituţie e condusă de primar, dar el nu beneficiază de sporurile acordate funcţionarilor. Primarul e la muncă luni, vineri, sâmbătă, duminică. Nu are dreptul la un spor de vechime?“, s-a întrebat retoric Dragnea. Vicepremierul a dat asigurări că toate măsurile privind salarizarea primarilor sunt cuprinse în proiectul care va modifica Legea administraţiei locale.

De altfel, Liviu Dragnea a ţinut să sublinieze importanţa primarilor în viaţa unui partid şi la Consiliul Naţional al PSD, desfăşurat sâmbătă la Sala Palatului.

„Anul viitor vom avea două rânduri de alegeri importante. Sunt convins că primarii PSD ne vor ajuta să câştigăm alegerile europarlamentare şi alegerile prezidenţiale pentru PSD“, a spus Dragnea în faţa celor peste 4.000 de social-democraţi, printre care şi majoritatea edililor PSD din teritoriu.

Promisiune cu repetiţie

Nu este pentru prima dată când vicepremierul se arată grijului faţă de câştigurile primarilor. În luna septembrie, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au avut o întâlnire cu reprezentanţii aleşilor locali, iar discuţiile s-au finalizat cu o promisiune fermă: majorări salariale începând cu 1 ianuarie 2014. „I-am solicitat premierului şi a fost de acord să mărim salariille primarilor pentru că există o responsabilitate uriaşă şi nu este corelată cu nivelul de salarizare. Ideea proastă de acum mulţi ani, când s-au gândit salariile primarilor şi s-a spus să nu mai aibă nici alte drepturi este o idee foarte proastă, care încurajează corupţia. Premierul a hotărât că vom rupe această cutumă greşită şi, începând cu 1 ianuarie, veţi avea salarii mai mari“, le comunicase Dragnea primarilor în urmă cu două luni.

Peste 3.000 de edili
La alegerile locale din primăvara anului 2012, au fost aleşi 3.187 de primari în toată ţara. Dintre aceştia, 102 sunt primari de municipiu, 217 – edili de oraş şi 2.861- primari de comună. Acestora li se adaugă primarul general al Capitalei şi cei şase primari de sectoare din Bucureşti.

Topul salariilor de primar
Cifrele arată că primarii nu sunt nici pe de parte o categorie oropsită a sistemului bugetar. Cel mai mare salariu de primar din România îl are Nicolae Robu, primarul Timişoarei, care încasează lunar peste 8.000 de lei. Pe locul doi se situează Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, care, cu un venit lunar de 7.850 de lei, îl depăşeşte şi pe preşedintele Traian Băsescu. Podiumul este completat de Dorin Florea, primarul democrat-liberal al municipiului Târgu Mureş câştigând 6.000 de lei pe lună, mai mult decât primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care atinge 5.000 de lei.


Nici edilii oraşelor mici nu stau rău la capitolul leafă. În judeţul lui Liviu Dragnea, primarul oraşului Alexandria ( 50.000 de locuitori), Victor Drăguşin, câştigă mai mulţi bani lunar (4.000 de lei) decât primarii de sector din Bucureşti sau decât primarul oraşului Cluj-Napoca, al doilea oraş din ţară ca mărime. Ultima categorie de primari, cei ai comunelor, sunt remuneraţi cu sume cuprinse între 3.000 şi 3.500 de lei, în funcţie de numărul de locuitori.

De 10 ani se perpetuează o ipocrizie, că primarul se descurcă el, că fură. Cum e posibil să existe o asemenea explicaţie otrăvită? Liviu Dragnea, vicepremier

Citeşte şi:

ONG-urile desfiinţează proiectul de descentralizare. „Favorizează corupţia şi dau putere absolută autorităţilor locale“

Mai multe organizaţii neguvernamentale îi cer vicepremierului Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării Regionale, să renunţe la ideea asumării de către Guvern a proiectului de descentralizare pentru ca acesta poată intra în dezbatere parlamentară. ONG-urile atrag atenţia că proiectul favorizează corupţia din administraţia locală şi că România poate pierde fonduri europene importante.

Liviu Dragnea: „Vrem să realizăm prima rupere serioasă de comunism”

Vicepremierul României, Liviu Dragnea, a vorbit sâmbătă seară în cadrul unei emisiuni de la Digi 24 despre proiectele politice de pe agenda coaliţiei guvernamentale afirmând că proiectul care vizează descentralizarea ar putea fi „prima rupere serioasă de comunism”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite