Dragnea piere de mâna primarilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetul 2019 - un dezastru la o masă. Nu cea a Guvernului!
Bugetul 2019 - un dezastru la o masă. Nu cea a Guvernului!

Dintre toate greşelile de strategie pe care a reuşit să le evite „la mustaţă“, lovirea financiară a primarilor din mediul rural poate fi, într-adevăr fatală pentru aventura „orăşenească“ a teleormăneanului Dragnea.

Încep această analiză cu o mea culpa: deşi am anticipat încă din vara anului trecut că închiderea pe bugetul anului 2019 va fi un bilanţ fatal pentru echipa venetică din fruntea PSD (zic „venetică“ referindu-mă la originile peremiste şi pediste ale lui Dragnea, Vâlcov, Codrin Ştefănescu, Olguţa Vasilescu et co.), nu mi-am putut imagina că lovitura cea mai dură va veni din tocmai din zona primarilor. De altfel, nici ei nu şi-au imaginat!

Să detaliem:

În plină fierbere a minţilor luminate din poza celor 5 (vezi foto) pentru „aranjarea“ cifrelor bugetare astfel încât să poată continua bluf-ul lui Dragnea că „dăm la toată lumea care e cu noi“, primarii marilor oraşe au stârnit (aparent) spontan o furtună chiar în al doisprezecelea ceas. Nemulţumiţi, pe bună dreptate, că din impozitele pe venit din oraşele lor, o cotă prea mare merge la bugetul centralizat, primarii (în esenţă liberali, pedişti, pedelişti etc.) au venit în forţă la Guvern. Tragerea de timp făcută de Teodorovici în prima zi a picat ca o cacealma prost jucată, iar primarii nu au mai căzut în capcana de anul trecut (când bugetul a fost amendat pe acelaşi subiect al cotelor pe impozit chiar în timpul votului din plen!) şi au cerut să discute direct cu cel mai îndreptăţit (sic!) om din Stat, primul ministru.

Panicat în faţa acestei lovituri politice venite din senin, Dragnea a plusat all in pe Facebook chiar în timp ce primarii făceau antecameră (e potrivit şi anticameră, aici!) la premierul Viorica Dăncilă. Dragnea a scris negru pe ecran alb că „100% din cotele de impozite vor rămâne primăriilor“ crezând că astfel şocul mişcării all in îi va lăsa fără replică pe primarii marilor oraşe care vor pleca trăsniţi acasă. Doar că, acest „cadou“ este otrăvit de transferul a unei enorme cote de cheltuieli de la guvern către autorităţile locale.

Această precipitare precoce a lui Dragnea (sau Vâlcov, nu se ştie cine are parola de la contul oficial de Facebook) a creat o furtună pe care nu se ştie cum o va mai putea opri.

În primul rând, dacă pentru primarii marilor aglomerări urbane ale României neveridica cotă de 100% este un avantaj enorm pentru investiţii în localitate, pentru primarii din mediul rural înseamnă falimentul acelor aşezări! Transferul tuturor cheltuielilor sociale, salariale (inclusiv plata unităţilor de cult, preoţi, biserici etc.) pe o bază de impozitare care constă în majoritate din bătrâni sau asistaţi sociali este cea mai grea lovitură pe care o putea da cineva administraţiilor din mediul rural. În aceste primării de la ţară, cheltuielile vor creşte de zeci de ori, pe când veniturile nici măcar nu se vor dubla. Dragnea şi Vâlcov falimentează tocmai primarii de la ţară, cei care le aduc voturile!

În al doilea rând, o asemenea mişcare înseamnă fonduri mult mai mici la centru, ceea ce face absolut imposibilă onorarea promisiunilor cu bani de la buget pentru nenumăratele CEX-uri şi voturi în plenul Parlamentului care l-au salvat pe Dragnea. Un nou bluf care se cere plătit cu sec.

În al treilea rând, parlamentarii nu vor mai putea aduce amendamente, deci nu vor mai putea cere bani pentru obligaţiile lor electorale din teritoriu. Îmi imaginez doar situaţia din zona Moldovei (care a vrut atât de mult autostradă încât a făcut-o lege!), când în buget (poate) nu vor fi bani pentru A8. Câţi parlamentari PSD vor avea curajul în ani electorali să voteze un buget care ignoră tocmai cele mai mari dorinţe ale propriului electorat?

Cumulând cele de mai sus, îmi permit să speculez un scenariu fantasmagoric: primarii din mediul rural sunt revoltaţi fiindcă riscă falimentul; primarii din marile oraşe vor clama că au învins guvernul; parlamentarii, frustraţi de inutilitatea funcţiei se vor abţine de la votul acestui buget (în cel mai bun caz); majoritatea PSD scade cu zi ce trece; bugetul nu poate trece decât cedând cerinţelor UDMR, fapt ce va crea şi mai multă frustrare în PSD. Apoi vin europarlamentarele: primarii PSD vor sta cuminţi acasă, în linişte cu familiile lor; PSD ia un scor dezastruos; majoritatea se transformă în minoritate cu tot cu UDMR.

Scaunul ce părea că are urme de cuie se eliberează.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite