Dragnea, după trimiterea în judecată a lui Ponta: „Vom discuta la partid ce e mai bine pentru PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Liviu Dragnea a declarat joi seara că nu a vorbit cu Victor Ponta după anunţul privind trimiterea sa în judecată, că va discuta la partid pentru a vedea ce este mai bine pentru PSD, adăugând că PSD vrea să rămână la guvernare şi că e important ce decizie va lua şi Ponta.

"Nu e o surpriză, este un dat (trimiterea în judecată-n.red). Poziţia PSD în situaţia asta nu e foarte simplu de luat, nu o s-o spun eu acum. Este o decizie cu consecinţe foarte serioase asupra partidului, cât şi asupra guvernării, Ce pot spune că PSD doreşte să rămână la guvernare, plecare lui Ponta din fruntea guvernului poate să pună partidul într-o situaţie dificilă, nu este o garanţie că preşedintele Iohannis va numi un premier tot din partea PSD. Victor Ponta e un premier care a condus câteva guverne bune pentru ţară a avut rezultate economice foarte bune. Probabil că în zilele următoare vom vorbi, o să discut şi cu Ponta şi cu partidul. Nu sunt semne că partidul nu l-ar mai susţine, importantă este decizia lui. Nu am vorbit cu el astăzi, important este să-şi pună ordine în gânduri. Nu este o situaţie dorită", a spus Dragnea la B1TV.

El a adăugat să sprijină interesul partidului care este să rămână la guvernare. "Eu sprijin interesul partidului, interesul partidului este să rămână la guvernare, este un interes legitim. Am avut dscuţii cu mai mulţi colegi astăzi şi opinia generală este că nu vrem să riscăm ca PSD să iasă de la guvernare, vrem să fim la guvernare până în 2016", a adăugat Dragnea.

Liviu Dragnea a insistat că a avut multe discuţii cu colegii de partid după anunţul referitor la trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta şi că aceştia sunt de acord că PSD nu poate să iasă de la guvernare.

Liderul PSD a mai spus că este nevoie de o "analiză responsabilă" şi că niciodată nu a fost adeptul unor decizii la cald, precizând că "nu ia foc România nici azi, nici mâine, nu se întâmplă nimic".

"Acest fapt a apărut astăzi este destul de cald, orice decizie care se ia rapid nu cred că este bună. Eu evit să iau decizii la cald. Să aşteptăm puţin, să analizăm, să vedem cum e mai bine pentru partid, să nu intrăm în registrul intereselor personale sau al opoziţiei", a mai comentat Dragnea.

El a mai susţinut că se abţine de la alte evaluări pentru că ar fi "subiectiv" având în vedere relaţia sa apropiată cu Victor Ponta. Dragnea a mai spus că nu l-a căutat pe Victor Ponta şi l-a lăsat să îşi pună ordine în gânduri, adăugând însă că era normal ca premierul să îl sune şi că i-ar fi răspuns.

Despre Gabriel Oprea ca prim-ministru: „Ar putea fi un prim-ministru bun, dar din punct de vedere politic nu se poate”

Privind speculaţiile conform cărora Gabriel Oprea ar putea conduce executivul în cazul unei eventuale demisii a lui Ponta, Dragnea a declarat joi că Oprea ar putea fi un prim-ministru bun, dar PSD nu poate face parte dintr-un guvern în care premierul nu este dat de social-democraţi.

"Gabriel Oprea cred că poate să facă faţă funcţiei de prim-ministru (...) Părerea mea este că poate fi un prim-ministru bun, dar PSD nu poate rămâne într-un guvern în care premierul nu este dat de partidul nostru. Din punct de vedere politic nu se poate" a spus Liviu Dragnea, la B1TV, comentând scenariile potrivit cărora vicepremierul Gabriel Oprea ar putea prelua conducerea Exectivului, în cazul în care Victor Ponta face pasul înapoi.

Dragnea a mai spus că este firesc ca partidul cel mai mare din coaliţie să dea premierul, aşa cum a fost înţelegerea iniţială. "Alianţa cu UNPR există doar dacă premierul este de la PSD", a subliniat el. Liderul PSD a mai spus că nu se pune problema de a asigura un interimat prelungit la guvern, pentru că această variantă nu este posibilă din punct de vedere constituţional, ci de validarea unui nou guvern.

Dragnea a mai declarat că, în ipoteza în care Victor Ponta decide să-şi dea demisia, lucru de care, personal nu este deloc convins, PSD nu are nicio înţelegere făcută cu PNL, ci se va discuta în coaliţie această situaţie şi se va găsi o soluţie.

"Nu avem nicio înţelegere făcută cu PNL, eu sper să rămână puternic, dacă ajungem în situaţia aceea (ca Ponta să-şi dea demisia-n.r) vom discuta în coaliţie şi vom găsi o soluţie", a spus Dragnea.

El a adăugat că nu are niciun semnal din partea preşedintelui Klaus Iohannis că, în eventualitatea demisiei lui Ponta, ar numi un premier tot de la PSD, adăugând că ar fi un risc ca Ponta să-şi dea demisia.

"Preşedintele Iohannis nu a spus aşa ceva, că premieul rămâne la PSD, preşedintele are dreptul constituţional să desemneze un candidat pentru funcţia de premier, eu ştiu că până acum Iohannis a vorbit despre dorinţa lui de a avea un guvern PNL. (...)Este un risc( ca ponta să-şi dea demisia-nr.)", a mai arătat Dragnea.

Va anunţa într-o săptămână dacă va candida la preşedinţia PSD

Liviu Dragnea a mai adăugat, tot joi, că va anunţa în aproximativ o săptămână dacă va candida la preşedinţia PSD, arătând că ar vrea ca procesul său să nu aibă legătură cu poziţia politică şi că el crede foarte mult în nevinovăţia sa.

"În momentul în care eu o să am convingerea că pot să determin ca partidul să ajungă în acea poziţie în care să devină un partid foarte bun, un partid care să fie perceput din ce în ce mai bine de populaţie, atunci eu voi lua decizia să cer votul de încredere al întregului partid", a spus Dragnea, la B1Tv, adăugând că va lua această decizie probabil până pe 27 septembrie.

El a adăugat că nu ar vrea să creadă că procesul său ar avea vreo legătură cu poziţia politică, adăugând că el crede foarte mult în nevinovăţia sa.

"În toată această perioadă m-am abţinut să comentez despre acest proces, atât de dosar, cât şi de proces. Aş vrea să nu aibă legătură cu poziţia politică, îmi doresc foarte mult ca un proces să nu fie influenţat de poziţia politică. (...) Dacă nu aş fi crezut în sinea mea, în nevinovăţia mea, nu aş fi cerut votul de încredere nici ca preşedinte executiv, unde am primit un vot clar. Cred foarte mult în nevinovăţia mea, chiar cred", a adăugat Dragnea, întrebat în legătură cu dosarul Fraudă la Referendum, în care a fost deja condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoare cu suspendare.

Comitetul Executiv Naţional de luni va convoca Congresul partidului, programat pentru data de 11 octombrie, unde se va alege noua conducere a partidului.

Recursul în Dosarul Fraudă la Referendum în care Liviu Dragnea a fost deja condamnat în primă instanţă ar urma să se judece în jur de 28 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite