Dragnea vrea o relaţie economică cu China, aceeaşi relaţie cu Rusia, o relaţie pragmatcă cu Ungaria şi o relaţie cu SUA lui Trump mai bună decât în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit despre direcţiile pe care le va da Guvernul României politicii externe dacă PSD va ajunge la Palatul Victoria. Dragnea a vorbit despre relaţia României cu China, cu Federaţia Rusă, cu SUA şi cu UE.

„Este un vot popular, indiferent cui îi place sau nu. Este un vot şi trebuie respectat. Nici mie nu mi-a plăcut că Traian Băsescu a ieşit preşedinte de două ori. PSD are o tradiţie a relaţiilor bune cu republicanii. Am intrat în NATO pe o administraţie republicană. Relaţiile dintre Guvernul Năstase şi Administraţie Bush erau foarte bune.  Parteneriatul strategic cu SUA rămâne pilonul principal al României. Senzaţia mea este că Administraţşia Trump va duce la creştere economică, ceea ce ne dă posibilitatea de a cere investiţii mai mari în România“, a spus Liviu Dragnea, la Realitatea TV. 

Liderul PSD spune că nicio ţară nu se poate izola, însă România trebuie să acorde mult mai mare importanţă dimensiunii economice a parteneriatului strategic cu SUA. „Nicio ţară nu se poate izola. Sunt prea puţine investiţii americane în România. Dacă este un  partener de nădejde din punct de vedere militar, ar trebui să fie privit cu mai mare atenţie în privinţa investiţiilor. Relaţia cu SUA ar putea fi mai bună, dând substanţă părţii economice“, a mai arătat Dragnea. 

Despre relaţia cu China, Dragnea a pledat pentru o relaţie economică, separată de cea politică. „Poate să aibă valenţe economice foarte bune şi mari pentru România. Văd relaţia cu China doar din perspectiva relaţiei economice. Începuseră demersurile pentru investiţii mari, reactoarele 3 şi 4 şi două termcocentrale în Valea Jiului. Reactoarele 3 şi 4 sunt investiţii strategice în România. Este importantă pentru echilibrul energetic. Orice ţară dezvoltă relaţii economice în care nu se pun condiţii în privinţa politicii externe. Parcursul nostru este pro-occidental şi pro-NATO. Nu cred că pun condiţii de politică externă“, a mai spus Dragnea. 

„Relaţia cu Rusia este corectă“

Liderul PSD crede că Relaţia cu Rusia a fost una corectă până acum, însă poate oscila în funcţie de evoluţiile din Republica Moldova. „Relaţia de până acum este corectă. Va depinde de evoluţiile din Republica Moldova. Republica Moldova, indiferent de conducerea aleasă, este sora noastră geamănă. Vrem să fim parteneri cu Republica Moldova. Eu mă uit foarte atent la acţiunea Guvernului şi îmi doresc ca Guvernul să păstreze parcursul european. O să vedem dacă domnul Dodon susţine“, a mai spus Dragnea. 

Preşedintele PSD a mai spus că România trebuie să aibă o voce mult mai pronuţată în cadrul UE. „Trebuie să definim clar rolul României în UE. A reuşit România să-şi facă aliaţi în UE? La prima întâlnire pe care a organziat-o preşedintele după Brexit am spus că trebuie să stabilim care este scopul nostru strategic. Preşedinţia şi Guvernul şi-au luat acest angajament că va lucra la scopul strategic. Atâta timp cât nu ştii care sunt obiectivele pentru ţatra ta, este greu să ai o politică externă coerentă. Majoritatea ambasadorilor noştri strâng analize, informaţii. Nu există un nucleu limpede coordonat de cei care trebuie să gestioneze politica externă“, a mai arătat Dragnea. 

Preşedintele PSD a mai spus că vrea o relaţie pragmatică cu Ungaria. „Relaţia trebuie gestionată fără patimă, cu foarte mult pragmatism. Trebuie să fie o reacţie fermă în ceea ce priveşte statalitatea noastră. Pot fi declaraţii dure, spumoase, dar până aici. Statalitatea nu poate fi pusă în discuţie“, a mai precizat Dragna. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite