Dragnea dă vina pe Corina Creţu pentru scrisoarea Comisiei Europene prin care România este avertizată cu activarea articolului 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea (stânga) şi Frans Timmermans (dreapta) FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea (stânga) şi Frans Timmermans (dreapta) FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi la Dolj că Corina Creţu, candidat la europarlamentare „pentru o formaţiune de securişti”, a votat „împotriva României” în privinţa scrisorii trimise de Comisia Europeană către autorităţile române.

Întrebat despre decizia luată de Colegiul comisarilor pe 30 aprilie legată de scrisoarea de avertizare a României cu activarea articolului 7, Dragnea a afirmat că Corina Creţu „a votat împotriva României”.

„Dacă e aşa cum spune purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, am constatat că doamna Corina Creţu, care este candidat la europarlamentare pentru o formaţiune politică de securişti, a votat împotriva României. Când votezi în unanimitate să trimiţi o scrisoare pentru a sancţiona România, nebazându-te pe nimic, în acelaşi timp tu eşti în campanie electorală la un partid care este împotriva partidului de guvernământ şi tu spui că ţii cu ţara ta şi votezi împotriva ţării tale, nu poţi să fii decât mincinoasă”, a declarat Liviu Dragnea, citat de G4Media.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunţat pe 13 mai într-o scrisoare trimisă primilor patru oameni din statul român că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE („opţiunea nucleară”) în cazul României, dacă modificările la Codurile penale vor intra în vigoare.

Timmermans arată în scrisoare că executivul european este îngrijorat de abaterile României de la cursul stabilit de MCV, dar şi de presiunea pusă pe DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi că modificările adoptate de Parlament pe 24 aprilie la Codul penal şi Codul de procedură penală se adaugă la ”îngrijorările majore” ale Comisiei Europene.
 
„Având în vedere aceste preocupări majore şi dacă îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute în timp scurt, ori dacă alţi paşi negativi sunt făcuţi, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanşa Rule of law Framework (Cadrul privind Statul de Drept) fără întârziere. Acest proces – care prevede un dialog pentru a corecta preocupările şi a evita activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene – va înlocui pentru un timp procesul MCV. Criteriile şi recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. Desigur, România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin şi într-un mod satisfăcător", se mai arată în scrisoare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite