Dragnea şi Tudose se spală pe mâini de „trăsnăile“ lui Toader. Reacţia internă şi externă i-a obligat să-l abandoneze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Foto Inquam Photos / Octav GaneaImagine
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Foto Inquam Photos / Octav GaneaImagine

Că Toader a făcut o boacănă cât casa de mare, nu se mai îndoieşte nimeni. Mai ciudate apar poziţiile şefilor săi, Tudose şi Dragnea, care spun că omul şi-a spus şi el nişte idei, acolo, în conferinţa de presă de la ministerul Justiţiei, aşa cum orice om de pe stradă are dreptul s-o facă.

Premierul Mihai Tudose: Propunerile unui singur om nu pot fi niciodată un atac la nimic. Domnul Tudorel Toader a ieşit într-o conferinţă şi a prezentat ceea ce a reieşit din punctul de vedere al domniei sale din consultările cu cei implicaţi. De aici până la a vorbi despre Legile Justiţiei e o cale lungă.

(...) Practic, a început de-abia acum dezbaterea publică efectiv, iar când aceste lucruri se vor încheia, vor veni cu ele în Guvern. Acolo vom lua o decizie în funcţie de poziţia publică exprimată de către români, de tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci, mai e. Trăim într-o democraţie exemplară. Toată lumea îşi manifestă, îşi pune pasul, ne va ajuta să ne facem o idee despre ce îşi doreşte ţară. Pe baza acestei transparenţe, vom lua şi o decizie în Guvern, vă asigur că va fi ziua, nu noaptea. Guvernul va trimite în Parlament legile într-o formă pe care Guvernul o crede oportună.

Şi noi care credeam că un ministru nu-şi prezintă public, nişte idei ale sale. Este membru al guvernului într-o poziţie cheie, speram că scoate idei pe gură după ce a obţinut acordul, măcar de principiu, de la guvern şi de la părţile interesate: CSM, Parchet General, DNA, asociaţiile judecătorilor etc. Nu vorbeşte ziua ce visează noaptea că ar dori Dragnea să se întâmple în justiţie. Ar rezulta că premierul, şeful PSD, nu mai au nici o autoritate asupra miniştrilor şi nu-i mai controlează.

Pe urmă, există un proces de consultare prevăzut de legea transparenţei decizionale: proiectele se afişează pe site-ul ministerului Justiţiei, sunt analizate şi comentate de specialişti şi opinia publică şi abia apoi capătă o formă care merge pe procesul legislativ. Nu invers. Opiniile exprimate de instituţiile interesate, de către specialişti, n-au contat în ochii şi mintea ministrului Toader. El şi-a prezentat propriile aberaţii în calitate de ministru al Justiţiei, lucru absolut inacceptabil într-o democraţie, chiar dacă nu „exemplară”, cum zice premierul, dar cât de cât funcţională.

Şi Dragnea se spală pe mâini de Toader: „Eu nu am fost în stradă, cu toate că şi eu am avut acelaşi punct de vedere. Eu în toamnă am spus că nu sunt de acord cu proiectul domnului Tăriceanu, susţinând ideea să rămână trei entităţi pe acest circuit de numiri. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mă năpustesc pe un om care a enunţat nişte principii. Dle Dragnea, nu este „un om care enunţă principii, este ministrul justiţiei care se presupune că vorbeşte în numele guvernului României. Este greu de înţeles?

Reacţiile internaţionale, de la Comisia Europeană, inclusiv reacţia preşedintelui Macron al Franţei, aflat în vizită oficială în România („Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească despre reformă a justiţiei, care nu este coerent cu o voinţă de luptă împotriva corupţiei. Şi unul, şi celălalt mi-au garantat voinţa lor de a continua munca începută de reducere a corupţiei în ţară şi că toate contrasemnalele care pot fi ridicate să poată fi corectate), ne arată cât de grav este afectată imaginea României în lume, în urma unor declaraţii nesăbuite ale unui ministru.

Un lucru este cert în urma acestui episod cu nefericitul domn Toader: reacţia societăţii, inclusiv prin manifestaţii în Piaţa Victoriei, reacţia partenerilor noştri din UE, reacţiile instituţiilor şi asociaţilor magistraţilor, nu mai permit episoade de genul „marţea neagră, OUG 13, sau recenta intenţie a ministrului Toader. Un mare progres al României pe calea democraţiei şi a guvernării participative.

Singura soluţie care să diminueze, cât de cât, impactul acesta negativ este demisia sau demiterea ministrului Toader.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite