Cum l-a lăsat Dragnea pe Ponta să muşte în gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea si Victor Ponta FOTO Mediafax Octav Ganea

Prin decizia de a-l menţine pe Florin Iordache, omul său de încredere, în funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a reuşit să-l ţină pe Victor Ponta în afara jocului politic, dar şi să evite un posibil scandal în PSD.

Liviu Dragnea nu a cedat insistenţelor lui Victor Ponta de a-l susţine în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi l-a lăsat pe Florin Iordache, omul său de încredere, interimar în locul lui Valeriu Zgonea până la alegerile parlamentare.”Propunerea mea pentru colegii din CExN a fost să nu facem nicio nominalizare pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, decizia noastră este să mergem până la finalul mandatului acestui Parlament cu un interimar care va fi desemnat de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a explicat decizia sa prin faptul că în toamnă are nevoie de lideri precum Victor Ponta sau Rovana Plumb în campania pentru alegerile parlamentare. „Obiectivul meu este să câştigăm alegerile parlamentare. Am nevoie de toţi oamenii alături de mine în campania electorală”, a explicat Liviu Dragnea.

Decizia lui Liviu Dragnea nu a fost cunoscută dinainte de către niciun alt social-democrat, lăsându-l pe Victor Ponta în suspans până astăzi. Înainte de şedinţă, Victor Ponta a încercat pe toate căile să-l convingă pe Liviu Dragnea să-l susţină pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cu o zi înainte, Ponta s-a întâlnit cu Dragnea la sediul central al PSD, însă liderul partidului i-a transmis că decizia va fi luată la şedinţa de marţi. Seara, social-democraţii s-au întâlnit, din nou, la un restaurant din Bucureşti, însă Liviu Dragnea nu a lăsat să se înţeleagă ce decizie va lua.

“Dragnea spunea că mă doreşte

În şedinţă, Victor Ponta i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea pentru a prelua conducerea Camerei Deputaţilor, forţându-l pe liderul PSD să-şi asume un refuz în faţa întregului partid. “Dacă vă uitaţi la ce spunea domnul Dragnea acum o lună... spunea că mă doreşte. Acum, dacă nu mă mai doreşte, nu e nicio supărare. Acum este foarte simplu: dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine, nu candidez, a spus Ponta, înainte de a intra în şedinţă.

Pentru a nu fi atât de evident în faţa partidului că Liviu Dragnea nu şi-l doreşte pe Victor Ponta în fruntea Camerei Deputaţilor, de unde ar putea de veni un pericol pentru el, Liviu Dragnea nu a avansat niciun alt nume, ci a a venit cu soluţia ca Florin Iordache, un executant al său, să conducă interimar Camera Deputaţilor până la alegerile parlamentare.

Alegerea unui nou preşedinte al Camerei Deputaţilor se află mâine pe ordinea de zi, însă niciun alt grup parlamentar nu va putea face o propunere de preşedinte al Camerei Deputaţilor decât PSD. Valeriu Zgonea nu a fost schimbat din funcţie prin declanşarea procedurii de revocare, ci prin constatarea încetării mandatului, ca urmare a excluderii din PSD, partid care l-a susţinut în această funcţie.

Ponta rămâne doar cu funcţii promise

Pentru a fi şi mai credibil în faţa partidului, Dragnea a vorbit chiar de o funcţie de coordonator al campaniei pe care ar putea să o ocupe Ponta în toamnă, potrivit unor surse din PSD. Ideea lui Dragnea nu s-a concretizat însă printr-un vot sau printr-o decizie asumată ublic de liderul PSD.    

Din nou, Ponta rămâne doar cu posibilitatea primirii unei funcţii din partea lui Dragnea, aşa cum s-a întâmplat şi cu cea de şef al Camerei Deputaţilor, pe care Dragnea nu a avut de gând să i-o ofere lui Ponta atât de uşor, dar a vrut să nu rişte nici cel mai mic scandal în partid.

Propunerea lui Dragnea ca Florin Iordache să rămână preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor a fost votată în unanimitate, dovadă că Dragnea deţine în continuare controlul absolut în PSD. Singurul care a comentat propunerea lui Dragnea a fost preşedintele Consiliului Judeţean Marian Oprişan, care a spus că este vorba de a treia funcţie în stat, iar PSD ar trebui să o deţină cu mandat plin. Niciun alt social-democrat nu a schiţat niciun alt comentariu, iar Victor Ponta a părăsit imediat sala, văzând că nu are nicio şansă să intre într-un război cu Liviu Dragnea.

Zgonea merge la CCR

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a aacat la Curtea Constituţională (CCR) modificarea Regulamentului Camerei, în baza căruia s-a constatat încetarea mandatului său în fruntea Camerei Deputaţilor. „În concordanţă cu prevederile Regulamentului, preşedintele Camerei este singurul abilitat în afară de grupurile parlamentare. Bineînţeles că am sesizat CCR şi va fi judecată pe 21 iunie. Am depus sesizarea în urmă cu câteva zile, în termenul legal'”, a anunţat fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, pentru Mediafax.

PSD a modificat Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât grupul care l-a susţinut pe şeful Camerei poate solicita revocarea din funcţie, spre deosebire de prevederea nemodificată, potrivit căreia doar grupul din care face preşedintele parte poate face acest demers. Cum Zgonea nu mai era deputat PSD, ci a devenit neafiliat, social-democraţii nu puteau să propună revocarea sa. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite