Dragnea şi-a luat adio de la OUG privind amnistia şi graţierea. De ce l-ar mai ţine baronii în fruntea PSD?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă mai era nevoie de o dovadă că guvernul nu are de gând să dea vreo OUG în privinţa amnistiei şi graţierii, a legilor din justiţie în general, această dovadă s-a produs aseară. Ministrul Tudorel Toader a infirmat categoric că la Ministerul Justiţiei s-ar afla în lucru, în studiu, o astfel de OUG. Ministrul Toader a pasat parlamentului, ca şi în trecut, sarcina aceasta delicată.

Declaraţia ministrului Toader

„La ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie şi graţiere.“

Nu este prima dată când ministrul Toader, la indicaţiile lui Tăriceanu, se spală pe mâini, ca Pilat din Pont, de cerinţele lui Dragnea referitoare la justiţie. Cum am arătat aici, nici nu ar fi fost posibil de transpus în practică aberaţiile juridice ale lui Dragnea. Gabriela Firea le zice, mai delicat, fantezii juridice.

Şi premierul Tudose a plecat pentru că nu a acceptat OUG-uri în domeniul justiţiei. Şi premierul Dăncilă a înţeles că nu te poţi juca cu aşa ceva. În plus, o aruncă la ministrul Toader, că el nu ar vrea.

Pe cale de consecinţă, nu este de aşteptat ca ministrul Toader să anuleze prin OUG protocoalele „ilegale“, despre care tot domnia sa declara că doar instanţa de contencios administrativ le poate declara ilegale. Cum fără semnătura lui Toader nu se pot da OUG-uri în domeniul justiţiei, toate promisiunile lui Dragnea privind lupta cu statul paralel se dovedesc moarte din faşă. Să fie mâna lui Tăriceanu aici? Nu se ştie deocamdată. Oricum, declaraţia lui Toader se dovedeşte o bombă „atomică“ pentru Dragnea. Calea parlamentară este lungă şi imprevizibilă. Atacuri repetate la CCR, întoarcerea legilor în parlament, boală lungă, moarte sigură.

De ce l-ar mai ţine baronii pe Dragnea în fruntea PSD?

Era clar că promisiunea unor OUG-uri în privinţa amnistiei şi graţierii, a codurilor penale, a legilor justiţiei în general, l-au ţinut pe Dragnea la conducerea PSD şi pe Dăncilă la cârma guvernului. Că alte motive de performanţă economică, politică sau socială nu prea existau. Dispărută această promisiune, de ce ar mai sta Dragnea în fruntea PSD? Chiar nu mai există niciun motiv. Au circulat informaţii că Paul Stănescu, omul greu al baronilor PSD, i-ar fi dat termen lui Dragnea până la 15 septembrie să rezolve problema.  N-a rezolvat-o şi nu există şanse s-o mai rezolve. Să continue Dragnea la conducerea PSD, fără speranţă câştigării bătăliei cu „statul paralel“ mi se pare o inepţie.

Urmează moţiunea de cenzură

Dacă în urma acestui anunţ al ministrului Toader se precipită dezertările din PSD, anunţate public, coaliţia PSD-Dragnea ar pleca de la guvernare în urma trecerii moţiunii de cenzură. Caz în care nu ar putea ridica pretenţia, la Cotroceni, că mai are majoritate parlamentară. Adică ar pierde automat şi guvernarea. Singura cale de urmat care să salveze, cât de cât, guvernarea PSD-ALDE, ar fi eliminarea rapidă a cuplului toxic Dragnea-Dăncilă, şi prezentarea la Cotroceni cu un premier credibil, experimentat, care să-l oblige pe Ioahnnis să respecte actuala majoritate parlamentară dată de coaliţia PSD-ALDE. Greu de presupus, dar nu imposibil, având în vedere că opoziţia nu se coalizează să ofere o variantă de guvern mai bună. Şi dacă nu demonstrează că are şi majoritate parlamentară, Iohannis nu are ce face. Ideea unor alegeri anticipate, acum în prag de preluare a preşedinţiei UE mi se pare exclusă. Inclusiv pentru lunga perioadă de instabilitate politică ce ar urma, acum când trebuie văzut cum pot fi reparate erorile guvernării din ultimii doi ani.

În concluzie

Dacă mai au ceva minte, baronii PSD i-ar elimina pe Dragnea şi Dăncilă, înainte de a pierde majoritatea parlamentară prin plecări masive de parlamentari. Şi pentru a avea „tupeul“ să-i ceară lui Iohannis desemnarea unui nou premier de la actuala coaliţie. Care ar fi acela, şi ce garnitură de „superprofesionişti“ anunţa de dna Andronescu într-un viitor guvern, vom vedea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite