Dragnea sfidează statutul PSD. Regulile şi felul în care social-democraţii îşi stabilesc candidatul la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu pentru Adevărul, că duminică seară, imediat după alegerile europarlamentare, va anunţa candidatul PSD la prezidenţiale. Numai că statului partidului impune o procedură mult mai elaborată, care implică toate structurile de conducere ale PSD, inclusiv un vot în Congres, nu doar un anunţ pe persoană fizică.

Statutul PSD ( art.119) prevede următoarea procedură de desemnare a candidatului la alegerile prezidenţiale: Biroul Permanent Naţional (BPN) elaborează un Regulament de organizare pentru un scrutin intern. Regulamentul e aprobat apoi de Comitetul Executiv Naţional (CEX). Ulterior, se desfăşoară competiţia internă din PSD, iar rezultatul votului e validat de Congres, cel mai înalt for de conducere al partidului, care reuneşte delegaţi din toate filialele. Abia în urma validării Congresului poate fi anunţat candidatul PSD pentru Cotroceni. 

Teoretic, Liviu Dragnea controlează toate forurile de conducere ale partidului, însă o procedură deschisă de alegere a candiatului la prezidenţiale ar fi lăsat o portiţă deschisă şi penru candidaţi-surpriză. Liderul PSD a redus competiţia la un simplu anunţ.

Întrebat, într-un interviu pentru Adevărul, dacă s-a hotărât să intre în cursa pentru Cotroceni, Liviu Dragnea a precizat că va face marele anunţ exact în seara alegerilor europarlamentare. „Chiar duminică seară o să anunţăm”, a afirmat Liviu Dragnea, marţi, la Adevărul Live. Luni, liderul PSD urmează să primească sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă, Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani şi jumătate cu executare.

Întrebat, de Adevărul, dacă mai merită să se bată pentru funcţia de preşedinte al ţării, în condiţiile în care a fost golită de conţinut în ultimii ani chiar de majoritatea PSD-ALDE, Dragnea a răspuns:  „Grea întrebare. Dacă mă întreba cineva acum un an, spuneam că nu. Că este o funcţie de unde trebuie să izvorască pacea, stabilitatea, medierea în societate, sprijin pentru lucrurile bune, intervenţie când ar trebui schimbat ceva, dar starea indusă în naţiune de către Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru prezidenţiale devine foarte importantă. Dacă acolo rămâne în continuare Iohannis, eu nu sunt Cassandra, încă cinci ani de zile după 2019, de tot ce s-a făcut în România bun se va alege praful. Din acest motiv cred că trebuie făcute toate eforturile de către cei care nu vrem să mai continue acest personaj, ca în noiembrie-decembrie să plece de la Cotroceni. Da, exact în situaţia în care a adus el funcţia prezidenţială şi ceea ce induce în naţiune, da, această funcţie devine importantă, iar PSD se va pronunţa duminică seară, după alegeri”..

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite