Dragnea pierde meciul de la CCR. Dosarul Belina merge mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a respins sesizarea depusă de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în legătură cu Dosarul Belina. Prin urmare, ancheta care îl vizează şi pe liderul PSD Liviu Dragnea continuă.

Curtea Constituţională (CCR) a decis joi că procurorii DNA n-au generat un conflict juridic de natură constituţională atunci când au demarat dosarul Belina, în care sunt implicate direct foştii miniştri Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, dar indirect şi Liviu Dragnea. Pe scurt, procurorii nu au încălecat o altă putere a statului când au pus sub acuzare doi miniştri din Guvernul Tudose. Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, un aspect cu atât mai important cu cât PSD are majoritate la CCR.

Magistraţii CCR au explicat  faptul că hotărârile de Guvern aflate la baza Dosarului Belina pot face obiectul cercetării penale. „În esenţă, Curtea a avut în vedere faptul că Hotărârea Guvernului nr.858/2013 şi Hotărârea Guvernului nr.943/2013 ( prin care insula Belina a trecut de la Guvern în administrarea CJ Teleorman – n.r.) sunt acte administrative individuale, a căror adoptare/emitere pot face obiectul cercetării penale în legătură cu stabilirea existenţei unor fapte penale care au precedat sau însoţit adoptarea/emiterea lor“, se arată în comunicatul remis de CCR.

Dragnea tremură
Sentinţa dată de magistraţii CCR este crucială pentru continuarea dosarului Belina. În cazul în care Curtea ar fi admis sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu, ancheta ar fi fost blocată definitiv. Aşa, dosarul merge mai departe şi e foarte posibil să ajungă la liderul PSD Liviu Dragnea, cel care a iniţiat, în 2013, din postura de ministru al Dezvoltării, hotărârea de Guvern prin care insula Belina a trecut în subordinea CJ Teleorman, iar apoi în chiria firmei Teldrum. Liviu Dragnea controlează din umbră atât judeţul Teleorman, cât şi firma Teldrum, deţinută, pe hârtie, de foştii săi colegi de facultate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a susţinut la CCR cauza lui Călin Popescu Tăriceanu în detrimentul DNA, spune că „prudent“ ar fi să aşteptăm motivarea CCR, pentru că pot apărea nuanţe în argumentarea magistraţilor.  „Este prematur să exprim un punct de vedere, pentru că am luat şi eu cunoştinţă de dispozitiv (decizia – n.r), dar cred că trebuie să vedem şi considerentele (argumentele- n.r.). Vă aduc doar un argument: nu uitaţi că a fost decizia cu privire la abuzul în serviciu, când dispozitivul a fost «se respinge», iar considerentele erau de instituire a unui prag. Cred că este prudent şi corect să aşteptăm considerentele, să vedem ce au considerat judecătorii când au dat decizia”, a spus Toader. Motivarea Curţii va fi publicată cam în 30 de zile.

USR a cerut demisia ministrului Justiţiei Tudorel Toader, pe care îl acuză că a fost avocatul lui Liviu Dragnea în faţa judecătorilor constituţionali. „La dezbaterea sesizării iniţiate de Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Tudorel Toader a contestat în faţa judecătorilor CCR competenţa DNA de apreciere a legalităţii unei hotărâri de guvern. Practic, Tudorel Toader s-a transformat în avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu şi, indirect, al lui Liviu Dragnea şi Tel Drum la Curtea Constituţională. Anterior, ministrul Justiţiei a făcut declaraţii publice în care a susţinut că procurorii nu ar trebui să ancheteze Hotărârea de Guvern care a permis transferul ilegal al lacului Belina şi al braţului Pavel al Dunării către CJ Teleorman şi ulterior către firma Tel Drum”, susţine USR.

Cum s-a făcut de râs Tudorel Toader
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut în faţa judecătorilor CCR faptul că DNA nu are competenţa de a ancheta legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul Belina, această activitate ţinând exclusiv de instanţa de contencios administrative. Ba mai mult, Toader le-a cerut judecătorilor CCR să statueze că, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstanţele, împrejurările, oportunitatea şi legalitatea hotarârilor de Guvern. „După ştiinţa mea, din cele aproape 1.000 de infracţiuni câte găsim în partea specială a Codului şi în legile speciale, nu avem nicio infracţiune care să constea în fapta Guvernului de a adopta o hotărâre de Guvern, un act normativ cu încălcarea normelor de tehnică legislativă“, a declarat Tudorel Toader în faţa judecătorilor CCR, fiind acolo prezent după ce premierul Mihai Tudose i-a cerut acest lucru.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite