Dragnea negociază cu Kelemen ca UDMR să voteze Guvernul Dăncilă, deşi are majoritate alături de ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea
Kelemen Hunor şi Liviu Dragnea

Zilele acestea, liderul PSD Liviu Drganea va negocia intens cu UDMR cu scopul de a obţine voturile maghiarilor pentru învestirea Guvernului Dăncilă. Deşi are majoritate alături de ALDE, PSD ar vrea şi sprijinul UDMR tocmai pentru a arată că se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament, în ciuda faptului că şi-a trântit două Guverne în decurs de numai un an.

UDMR şi PSD au semnat anul trecut un protocol de colaborare parlamentară, ceea ce le permite maghriarilor să spună că sunt în Opoziţie, întrucât nu au miniştri, deşi, de fapt, ei votează constant alături de PSD şi de ALDE în Parlament. Totuşi, la moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, UDRM s-a abţinut, dar Dragnea n-ar mai vrea ca aleşii maghiari să se abţină şi la învestirea Guvernului Dăncilă. 

Constituţia arată că din momentul desemnării ca prim-ministru de către preşedintele ţării, persoana aleasă pentru şefia Guvernului are la dispoziţie zece zile  să-şi formeze echipa de miniştrii şi să ceară votul de încredere în Parlament pentru întreg Cabinetul. „Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor“, potrivit Legii fundamentale.

Liviu Dragnea a anunţat că la începutul săptămânii viitoare va fi convocată sesiunea extraordinară pentru audierea miniştrilor din echipa Dăncilă, urmând ca pe 29 ianuarie să aibă loc votul în Parlament. Miniştrii vor fi aleşi luni, în cadrul Comitetului Executiv al PSD. Mulţi dintre actualii miniştri vor rămâne în funcţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite