Dragnea a mutat greşit - a ajuns un cadavru politic viu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul periculos, dar tot cadavru politic viu rămîne. Este doar o chestiune de timp pînă va cădea definitiv. Nu mai are mutări, nu mai are timp. Mineriada Jandarmilor a premeditat-o din disperare. Iar acum nu mai are nici timp, nici mutări.

Acest articol este scris pe cuprinsul unei săptămîni. În acest timp am fost ocupat să ajung prin spitale în urma efectelor gazelor pe care le-au avut asupra sănătăţii mele. Între timp au apărut mărturii peste mărturii şi dovezi peste dovezi referitoare la ororile comise de Jandarmerie. Au apărut şi reacţiile oficiale, atît de la Jandarmerie, cît şi de la Dragnea via Guvern.

De obicei, am fost rezervat să-i prezic sfîrşitul lui Dragnea. Nu şi acum. Pentru că deşi la momentul actual nu sunt dovezi, este cît se poate de clar că violenţele Jandarmeriei au fost premeditate de Dragnea şi executate orbeşte de brutele din stradă. Iar această Mineriadă a Jandarmeriei va lăsa urme în mentalul colectiv. Deja a început să lase.

Aceste violenţe nejustificate reprezintă o gravură în piatră, ce nu vor mai putea fi date uitării. În urma lor deja s-au produs trei schimbări majore:

  • Au radicalizat populaţia.
  • Jandarmeria nu va mai avea curajul de a comite asemenea excese.
  • A marcat un punct zero în conştiinţa colectivă.  

Referitor la 2., nu spun că nu vor mai exista brute care ar fi în stare să execute ordinele fără crîcnire, ci spun că dacă se va ajunge în situaţia ca cea de pe 10 August, va fi război civil. Lumea este mult mai predispusă să reacţioneze violent la acţiuni pe care le percep ca agresiuni gratuite. Prima oară a fost şocul că nimeni nu se aştepta. Dar a doua oară… ce să zic… noi nu suntem India, şi aşa “pacifişti” cum suntem noi ca popor, să nu uităm că strămoşii noştri s-au răsculat de cîteva ori cu furci şi cu topoare. Continuînd firul logic, observăm că la protestul de a doua zi, jandarmii s-au comportat cît se poate de pacifist.

Rîndurile de mai sus le scriam undeva pe luni/marţi. Între timp am văzut cum au reacţionat şi responsabilii de la Jandarmerie. Penibil… Aşa cum anticipasem, oprobiul public s-a făcut simţit imediat. Au apărut filmările video, care arată fără echivoc dezastrul umanitar. De asemenea au curs pe bandă rulantă plîngerile penale. Jandarmii sunt acum cei care se tem.

Referitor la 1., populaţia deja s-a radicalizat. Asta o dovedeşte şi faptul că imediat după 10 August, a doua zi au ieşit în stradă 50 000 de suflete. Au ieşit în stradă cu toată teama de rigoare. Numai un popor care s-a radicalizat este în stare să iasă în stradă într-un număr atît de mare, chiar dacă ştie că există posibilitatea să fie gazat din nou, şi luat din nou la bătaie.

Asta înseamnă că la următorul asalt al lui Dragnea împotriva Justiţiei, lumea va ieşi din nou în număr mare în stradă. Să nu avem iluzii, va exista un nou asalt împotriva Justiţiei. Dar lumea care, deja a înfruntat ororile Jandarmeriei, va fi şi mai încrîncenată, şi prin urmare va ieşi masiv în stradă.

Dacă Dragnea şi-ar fi păstrat cumpătul, şi ar fi lăsat protestul diasporei să curgă, ar fi fost doar atît, un protest care ar fi fost dat uitării în scurt timp. Iar lumea ar fi rămas din nou cu senzaţia că este inutil, şi că nu se schimbă nimic.

Dar nu. Aceste evenimente nu vor fi date uitării. Este imposibil, mai ales cu social media, care a făcut posibil ca adevărul să iasă la vedere. Acesta a fost momentul zero de care, pe cît de ironic şi cinic pe atît de tragic, avea nevoie societatea românească ca să nu uite împotriva cui ţine piept.

Din acest motiv spun că Dragnea a mutat greşit. Şi-a pierdut cumpătul. Iar acest lucru este vizibil de către toţi rivalii săi din PSD. Prima mutare deja a fost făcută de către Ecaterina Andronescu. Pe lîngă ea au apărut tot mai multe voci contestatare. Atît din interiorul partidului, cît şi din exteriorul său.

Iar acum vin concluziile. Dragnea nu mai are mutări. În scurt timp, PSD va trebui să nominalizeze un candidat la preşedinţie. În clipa în care va fi nominalizarea, Dragnea a pierdut partidul. Indiscutabil. O ştie şi el, o ştiu toţi din PSD. Tot ce mai speră este să rămînă în continaure şeful PSD ca să îşi salveze pielea de la puşcărie. De asta spun că vor mai exista nişte asalturi împotriva Justiţiei.

Dar, din punct de vedere politic, Dragnea este un cadavru ambulant. Şi dacă îşi rezolvă problemele penale, nu mai are niciun dram de încredere. Ori cuţitele sunt lungi şi ascuţite în PSD.

Mai jos ofer cu titlul de notă de subsol firul evenimentelor. Nu îmi dau seama cîtă relevanţă mai are acum acest lucru, dar din acest fir al evenimentelor se observă clar legătura dintre Dragnea şi acţiunile Jandarmeriei. Totul a fost premeditat de Dragnea.

  • Pe la începutul lui Iunie se anunţă un protest al diasporei (oameni plecaţi cu munca în străinătate) împotriva guvernului şi împotriva lui Dragnea.
  • Cu vreo 2 săptămîni înainte de protest, Dragnea începe o campanie virulentă de înjosire a diasporei. Se aruncă, cu minciuni şi injurii la adresa celor plecaţi cu munca în afară.
  • Tot în perioada asta, Dragnea “prezice” (ca Mama Omida) că vor fi violenţe în Piaţă. Evident că ştia că vor fi violenţe, dacă el a dat ordinul ca Jandarmeria să bată fără discriminare pe toţi cei de la protest.
  • Vineri 10 August. Pe la ora 11 AM apar primii protestatari în Piaţa Victoriei
  • Începînd cu ora 2 PM, printre protestatari se infiltrează huligani din galeriile de fotbal.
  • Aceşti huligani au fost plătiţi de cineva din anturajul lui Dragnea pentru a fi acolo, şi pentru a produce scandal.
  • Începînd cu ora 4 PM, apar primele tensiuni între huliganii din galariile de fotbal şi jandarmi.
  • Între 4 şi 7 PM, sub pretextul! că menţine ordinea, Jandarmeria intervine în mai multe rînduri fără discriminare împotriva tuturor protestatarilor. Se dă cu gaze lacrimogene, iar jandarmii iau la batăie orice persoană. Cad victime doar persoanele paşnice, huliganii fiind lăsaţi în pace.
  • Între 7 PM şi 9 PM urmează o perioadă de relativă acalmie, în care lumea vine masiv la protest, în ciuda violenţelor de pînă atunci.
  • Între 9 PM şi 11 PM protestul îşi atinge vîrful, fiind prezenţi circa 100 000 de oameni.
  • Tot în perioada asta, există tensiuni constante între Jandarmerie şi huligani, dar Jandarmeria nu intervine să-i extragă din mulţime. Se dă în mai multe rînduri cu gaze lacrimogene, victimele fiind iarăşi participanţii nevinovaţi.
  • După ora 11 PM urmează evacuarea forţată a Pieţei. Din nou gaze lacrimogene şi luarea la bătaie a protestatarilor paşnici. 
  • Violenţa escaladează pe două planuri: Jandarmeria care bate protestatari paşnici Huliganii din galerii care bat la rîndul lor Jandarmi  
  • Jandarmeria care bate protestatari paşnici
  • Huliganii din galerii care bat la rîndul lor Jandarmi  
  • Aproape de miezul nopţii, huliganii încep să vandalizeze şi să dea foc prin Piaţă.

Cu menţiunea că ce am povestit mai sus este doar o aproximare, cam aşa au stat lucrurile în Piaţa Victoriei. Rezultatul: peste 440 de răniţi, cei mai mulţi fiind protestatari paşnici. Tragic!

Recitind textul, m-am cutremurat cînd am rememorat ce s-a întîmplat în ziua de 10 August. Nu pot decît să spun din nou că în acea zi s-au produs crime împotriva umanităţii. Responsabilii trebuie să fie judecaţi în faţa unui Tribunal Militar! Orice clemenţă reprezintă complicitate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite