Dragnea, către ministrul Mediului: 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, sâmbătă, ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, să ia măsuri urgente pentru adoptarea celor 19 acte normative necesare aplicării noului Cod silvic.

''Codul silvic vine în completarea Radarului pădurilor, împotriva tăierilor ilegale, dar nu numai. El aduce, în plus, reglementări foarte importante în ceea ce priveşte exploatarea durabilă a pădurilor României, armonizând rolul economic cu cel social şi ecologic al pădurii. Doar că, pentru a putea fi implementat, are nevoie de o legislatie subsecventă. 19 acte normative necesare Codului silvic se cer urgent promovate: 5 Hotărâri de Guvern şi 14 Ordine de Ministru. Pentru elaborarea lor este obligatorie consultarea tuturor actorilor implicaţi: proprietari de păduri, administratori de păduri, industria mobilei, Asociaţia Forestierilor din România. Împreuna cu ei s-a scris şi Codul silvic. Nu am observat niciun început de dezbatere, nicio abordare incipientă, fapt ce ne îngrijorează foarte tare, deoarece, fără această legislaţie subsecventă, Codul silvic este inaplicabil'', se arată în scrisoarea PSD semnat de Liviu Dragnea şi de fostul ministru social-democrat Dana Pană.

Cei doi susţin că neimplementarea Codului silvic are drept efecte probleme în aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei, dificultăţi pentru cei din industria mobilei, iar valorificarea superioară a lemnului la nivel local, prin încurajarea intreprinzătorilor locali, pentru crearea de noi locuri de muncă nu este susţinută. În plus, potrivit sursei citate, marii agenţi economici nu sunt limitaţi cu nimic în a avea în continuare poziţii dominante pe piaţă (procentul de maxim 30%).

"La ora actuală, pe piaţa lemnului s-a creat un adevărat haos. S-a ajuns în situaţia în care, dacă nu interveniţi urgent, sectorul va intra în colaps. Întreg sectorul, inclusiv industria mobilei. Ştiţi că, din disperare, au fost boicotate deja licitaţiile în 6 judeţe. Vorbim despre peste 100.000 de locuri de muncă existente în sector şi de un aport către PIB uriaş. (...) Aşteptăm cu interes implicarea dumneavoastră şi în alte demersuri ce au fost începute şi trebuie doar continuate, pentru ca hoţia din pădurile României să fie complet stopată: operaţionalizarea funcţiei statistice a SUMAL şi implementarea în totalitate a sistemului FMIMS", conchid Dragnea şi Pană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite