Dragnea, micul dictator ratat: „It’s the economy, stupid!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul pentru familie, campania ROEXIT, lupta cu multinaţionalele, creşterea de pensii şi salarii, atacurile împotriva justiţiei, falsul naţionalism, alungarea tinerilor şi a specialiştilor, 10 august etc. etc. – toate aceste fumigene nu vor reuşi deloc să aibă efectul scontat de Dragnea şi gaşca lui de mafioţi pentru că neglijează un adevăr simplu: „It’s the economy, stupid!“

Ceea ce nu au înţeles, sau,  mai degrabă, au refuzat să înţeleagă Dragnea, Olguţa, (era să zic şi Dăncilă şi Dănuţ Andruşcă – apropo, ăsta e Ministrul Economiei! J) este că pentru a construi, în etape, un stat dictatorial (cazul Turciei) sau relativ autocratic (Ungaria şi Polonia) este necesară o economie puternică, cu o creştere sănătoasă, care să susţină anumite măsuri populiste, absolut necesare pentru a închide gura anumitor categorii de populaţii.

Aştept cu nerăbdare ziua când voi vedea stupoarea de pe feţele lui Dragnea şi Olguţa (s-a mai întâmplat în istorie, nu-i aşa?) atunci când vor fi măturaţi de la putere chiar de către cei pe care ei îi consideră electoratul lor fidel: pensionarii şi o bună parte a bugetarilor.

Când ruşii au intervenit în campanie prezidenţială din SUA şi-au dat seama că o campanie activă pro-Trump nu este eficientă şi au schimbat strategia: s-au focalizat pe promovarea agresivă a unor teme care divid populaţia, în special a categoriilor mai educate, şi de aceea mai uşor de divizat, electorat tradiţional pro Hillary Clinton. Scopul campaniei lor de dezinformare şi manipulare a fost să determine o parte dintre aceşti alegători să stea acasă, strategie care s-a şi dovedit a fi de succes.

Urmând reţeta rusească, şi probabil cu sprijinul activ al lor, Dragnea şi PSD încearcă de asemenea să arunce pe piaţă tot felul de fumigene care să dezbine electoratul „de dreapta“. Însă, fumigenele de genul „Referendumul pentru familie“, însoţite în mod pervers de campania ROEXIT, nu sunt decât o „frecţie la un picior de lemn“: vor reuşi într-adevăr să prostească o parte dintre cei „de dreapta“, îi vor înrăi, şi chiar îi vor scoate din starea lor de apatie politică, urcându-i pe baricade. Din fericire, pierderile, pentru opoziţie vor fi minime pentru că odată cu apropierea alegerilor va creşte din ce în ce mai mult valul nemulţumiţilor, şi ce e mai grav pentru PSD, este că cei mai vehemenţi şi mai vocali vor fi tocmai cei tradiţional „de stânga“. Nu vor fi doar cei câţiva intelectuali şi activişti rătăciţi prin Piaţa Victoriei, care în vremuri de restrişte se luptă să ţină steagul sus, ci vor fi chiar „infanteriştii“, „ienicerii“, cei mai eficienţi şi mai aprigi purtători de mesaje: pensionarii, bugetarii şi cei din mediul rural (mă rog, o parte dintre ei). Paradoxal, acestor oameni nu le pasă atât de mult de chestii din astea cu „familia tradiţională“ sau cu ROEXIT şi alte asemenea (concepte pe care oricum nu le înţeleg prea bine), însă le pasă a naibii mult că nu le ajung banii de la o lună la alta, le pasă de creşterea preţurilor în piaţă, la lumină, la gaz, la apă, de creşterea ratei la bancă, că nu pot să cumpere ghiozdane şi rechizite copiilor lor, le pasă de toate celelalte legate de viaţa de zi cu zi, care devin tot mai apăsătoare, chiar insuportabile.

Aştept cu nerăbdare ziua când voi vedea stupoarea de pe feţele lui Dragnea şi Olguţa (s-a mai întâmplat în istorie, nu-i aşa?) atunci când vor fi măturaţi de la putere chiar de către cei pe care ei îi consideră electoratul lor fidel: pensionarii şi o bună parte a bugetarilor.

Dacă o parte intelectualilor noştri, care în mod prosteşte se vor poziţiona activ de o parte sau alta a baricadelor artificial ridicate de PSD (şi a acoliţilor lor de la Răsărit), vor sta acasă la votul care chiar contează (prezidenţiale, locale, parlamentare), ei bine, vor fi destui „oropsiţi“ (economic) care se vor mobiliza pentru a mătura de la putere coaliţia Dragnea-PSD-ALDE.

Este doar o chestiune de timp şi Dragnea ştie asta. Doar trage de timp, doreşte „să moară în picioare“, sau speră probabil într-un miracol (adică un dezastru), speră că ceva catastrofal se poate întâmpla, gen căderea completă a Estului Europei, ruperea de Europa, un război local în zonă, un cataclism, generarea de haos dintr-un motiv sau altul (ceea ce încearcă de altfel să facă prin acţiuni programatice) sau mai ştiu eu ce. Altminteri, planul B este fuga în „Brazilia“ (Madagascar, mă gândesc), un plan probabil deja pregătit. De decont se vor ocupa Dăncilă, Andruşcă, Toader şi încă câţiva din gaşca lui Dragnea care, în prostia lor se cred eterni la guvernare, nu vor fi suficient de abili să îşi ia tălpăşiţa la timp.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite