Dragnea merge pe gheaţă. De ce a greşit când a convocat Congresul Extraordinar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea a uimit pe toată lumea, în urmă cu câteva săptămâni, când a anunţat convocarea unui Congres Extraordinar al PSD la jumătatea lunii martie. Decizia lui Dragnea are o singură logică: consolidarea puterii personale.

E un gest de forţă, mai ales că, pe 21 martie, liderul PSD va fi audiat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu. Un Congres al PSD în care să fie reconfirmat ca preşedinte ar fi un semnal puternic trimis adversarilor săi politici.

Totuşi, Dragnea nu a calculat bine mutarea făcută şi nu a luat în considerare toate complicaţiile deciziei sale privind redeschiderea competiţiei interne în PSD. Pe ce mă bazez când afirm acest lucru? Pe mai multe întâmplări din istoria acestui partid. Am participat, în calitate de jurnalist, la câteva congrese ale acestei formaţiuni şi pot să afirm fără să exagerez că nimic nu este sigur când se pun la bătaie funcţiile de conducere din PSD. Exemplul cel mai elocvent este Congresul din aprilie 2005, de la Sala Palatului din Bucureşti. S-a negociat la sânge: în parcare, pe holuri, în barurile de lângă Sala Palatului, în WC-urile clădirii etc. Nimeni nu a fost sigur de rezultat până la numărătoarea finală. A aflat-o pe pielea lui atunci şi Ion Iliescu, când a fost învins de Mircea Geoană, deşi cu o seară înaintea Congresului fostul preşedinte îşi numărase susţinătorii şi se credea pe cai mari.

Dovada că nu a calculat bine mutarea cu organizarea congresului este agitaţia din ultimele zile din interiorul PSD.

Revenind la Congresul Extraordinar din 10 martie, Liviu Dragnea îşi închipuie că poate manevra cum  doreşte voturile a peste 4.000 de delegaţi. Crede că posibilele lui „victime“ Nicolae Bădălău, Ecaterina Andronescu, Mihai Tudose,  Adrian Ţuţuianu, Georgian Pop, Codrin Ştefănescu etc., vor asista mioritic la decapitarea lor. Experienţa ne-a demonstrat că un Congres al PSD este greu de controlat din cauza relaţiilor complicate dintre baronii partidului. De asemenea, să aduci la un loc puţinele voci care îţi contestă autoritatea nu este o strategie tocmai inteligentă. Congresul Extraordinar al PSD poate deveni o Cutie a Pandorei din care să iasă orice, inclusiv schimbarea statutului şi a modului în care este ales şi revocat preşedintele formaţiunii. Ceea ce, din punctul meu de vedere, n-ar fi tocmai rău...

Dovada că nu a calculat bine mutarea cu organizarea congresului este agitaţia din ultimele zile din interiorul PSD. Dragnea va fi nevoit, în următoarele zile, să negocieze posturile din conducerea partidului, să facă înţelegeri şi să ofere funcţii în guvern, în special la nivelul secretarilor de stat, pentru a-şi realiza obiectivele. Evident, nu toată lumea va fi mulţumită. Chiar dacă la Congres va obţine ceea ce îşi doreşte, aceste frământări vor submina pe termen mediu poziţia lui în partid.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite