Dragnea, ironic cu preşedintele Franţei: Nu am fir direct cu Macron şi nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe francez şi şefa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea spune că PSD nu se lasă influenţat de lecţiile de suveranitate oferite de alţii. Foto: Inquam
Liviu Dragnea spune că PSD nu se lasă influenţat de lecţiile de suveranitate oferite de alţii. Foto: Inquam

Liderul PSD Liviu Dragnea a comentat, luni, declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru susţinerea statului de drept şi pentru lupta pe care o duce împotriva persoanelor care se opun independenţei justiţiei în România. Dragnea a declarat că puterea de la Bucureşti nu se lasă influenţată de „cei care dau lecţii de suveranitate”, dar a precizat că toate declaraţiile „se contabilizează”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit luni despre declaraţiile lui Emmanuel Macron, spunând ironic că „nu are fir direct cu preşedintele Macron” şi că nu a participat la „întâlnirile secrete” dintre ministrul de externe francez şi procurorul-şef al DNA.

„Citesc cu atenţie tot ce spune preşedintele Macron, mai ales că am înţeles că are o relaţie specială cu domnul preşedinte Iohannis, deci sunt doi preşedinţi importanţi în lume şi acum a spus: în România sunt unii care se opun independenţei justiţiei sau care vor să afecteze independenţa justiţiei. Neavând fir direct cu domnul preşedinte Macron şi nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe (francez - n.r.) şi procurorul şef DNA, ceea ce bănuiesc că este uzual din punct de vedere diplomatic să aibă loc astfel de întâlniri între un ministru de Externe străin şi un procuror din România, nu am de unde să ştiu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituţii când a zis unii, poate unele instituţii vor să afecteze independenţa justiţiei, deci neavând informaţia completă nu am cum să comentez”, a declarat liderul PSD.

Totodată, Liviu Dragnea a mai precizat că, în România, PSD a câştigat alegerile şi că, deşi contabilizează declaraţiile din exterior,„ nu se lasă influenţat de lecţiile de suveranitate” .

„În acelaşi timp, am văzut tot în acea declaraţie - pe care noi am şi stabilit să le contabilizăm, vom face o carte de îndrumare şi de teze importante - acolo se mai spune un lucru important, care un pic contrazice ce spune mai sus, şi anume că crede în democraţiile puternice, în sensul că cei care au câştigat alegerile trebuie să-şi asume şi să decidă. În România cam noi am câştigat alegerile, dar n-avem de gând să decidem brutal, noi decidem tot timpul prin consultări şi ţinând cont foarte mult de ceea ce vine ca sfaturi, ca propuneri, ca idei, dar din zonele de bună credinţă. De la cei care vor să ne dea lecţii de suveranitate şi de cum să facem noi aşa cum nu fac ei le contabilizăm, dar nu ne lăsăm foarte mult influenţaţi”, a subliniat Liviu Dragnea.

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a vorbit, într-un interviu la BFMTV, despre amplificarea tendinţelor populiste în Europa, precum şi despre ascensiunea aşa-numitelor democraţii iliberale, care afectează independenţa justiţiei, el apreciind în acest context „munca preşedintelui român, care nu îşi lasă ţara din mână”.
Emmanuel Macron a fost întrebat cum poate reforma Europa când are loc ascensiunea unor lideri populişti, precum premierul ungar Viktor Orban.

„În Europa se ridică aşa-numitele democraţii iliberale. Eu văd în Europa democraţii în care oamenii au obosit. Li se spune că nu pot exista reforme, rămân ataşati de lucruri. Democraţii care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptatea şi inegalităţile, cu furia. Acestea fac să crească populismul care le denunţă moral, dar care nu atacă cauzele. Şi de celalaltă parte sunt democraţiile iliberale, care spun: «Oamenii aceia sunt slabi, hai să nu mai respectăm democraţia, să scăpăm de independenţa magistraţilor.» Polonia, Ungaria, unii în România - şi salut acum munca preşedintelui român care nu îşi lasă ţara din mână... Aceste tendinţe sunt în urcare peste tot în Europa”, a afirmat preşedintele Franţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite