Dragnea, inspirat de Maduro. Dictatorul din Venezuela a încercat să retragă aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari din Banca Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Încercând cu disperare să rămână la putere, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a încercat să retragă aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari din rezervele depozitate în Banca Angliei, însă Londra a refuzat, potrivit Bloomberg.

Liviu Dragnea si Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect care prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat. România deţine aproape 104 tone de aur.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un articol al proiectului.

Isărescu: Credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională?

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.

BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite