Dragnea la înghesuială

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
digi

Când ajungi la mâna UDMR, ca şef de partid aflat la putere, trebuie să începi să-ţi faci bagajele. Ultima scenă din Parlament arată că Liviu Dragnea este deja în acest punct.

Liderii UDMR negociază mereu şi negociază dur atunci când simt că „aliaţii“ de conjunctură au nevoie de ei. Când există majorităţi puternice care nu au nevoie şi de parlamentarii minorităţii maghiare despre UDMR auzi, de obicei, că „sprijină“ acea coaliţie majoritară. O fac din spirit de conservare pentru că dacă s-ar plasa într-o opoziţie vocală ar putea să piardă drepturi câştigate cu greu, poziţii prin ministere şi deconcentrate şi alte frânturi din zestrea acumulată pe vremea când erau şi ei la guvernare. 

UDMR e un partid balama după care practic s-a şi scris această definiţie a partidelor care nu au multă forţă prin numărul parlamentarilor dar atunci când majorităţile încep să scârţie nu se poate fără ei. Au mereu cele mai bune rezultate dacă analizăm proporţional cu numărul de parlamentari. 

Privind fotografia cu Liviu Dragnea încolţit de liderii UDMR care îl fixează cu spatele la perete nu mai este nici un dubiu că au simţit miros de negocieri dure şi de slabiciune în tabăra PSD. Dragnea şi-a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor şi acum tremură pentru fiecare vot. Ştie că are nevoie de minorităţi şi în special de cea maghiară pentru a-şi duce la îndeplinire planurile parlamentare încă doi ani. Mai urmează chiar şi o moţiune de cenzură pe care, dacă nu o controlează, poate pierde totul.

Ce fac liderii UDMR este consecvent cu ce au făcut şi până acum când viitorul unei majorităţi a depins de votul lor. Cer funcţii în teritoriu, cedări de formulări în texte de lege sau mici favoruri individuale. Asta fac şi acum, probabil, iar dacă ne uităm mai bine la faţa lui Liviu Dragnea de fapt putem fi siguri. E presat şi pare că cedează. Aritmetica parlamentară nu-i este favorabilă şi mai încearcă doar să păstreze aparenţele. 

Dacă pentru moţiune UDMR şi PSD au ajuns deja la un acord (cel puţin asta reiese din declaraţiile lui Kelemen Hunor care zice că nu ştie care e propunerea de premier PNL şi care e programul de guvernare al USR, spunând astfel că nu e deloc convins de Opoziţie să voteze pentru dărâmarea cabinetului Dăncilă) mai rămâne să vedem pe ce anume au bătut palma cu Dragnea şi cât a cedat acesta din urmă. Nu e exclus să vedem UDMR şi în guvern în condiţiile actuale iar cedarea PSD să fie primită foarte prost de propriul electorat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite