Guvernul modifică legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. Dăncilă: „Nu mă puneţi să dau detalii“. Dragnea spune că premierul va lua decizia finală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comitetul Executiv al PSD, controlat de Liviu Dragnea, i-a trasat Guvernului sarcina de a modifica legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă. Mai exact, articolele din Codul penal şi din Codul de procedură penală declarate constituţionale de CCR vor fi adoptate prin OUG, nu printr-un vot în Parlament. Liviu Dragnea a pasat răspunderea către Viorica Dăncilă, iar premierul nu a oferit detalii.

UPDATE Liviu Dragnea, despre OUG pe Codurile penale: S-a luat această decizie în CEX, doamna premier a spus că va analiza. Pe articolele declarate constituţionale, colegii au motivat că este o istorie care nu se mai termină şi nu ar vedea de ce să nu se dea OUG. 

Aţi aprobat şi un fond de investiţii pentru dezvoltare locală. 

E vorba de un fond de 10 miliarde de euro. 

Mai aveţi majoritate?

Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot. În plenul Parlamentului, PSD are în continuare majoritate fără nicio problemă. 

Dacă tot aveţi majoritate în Parlament, de ce nu votaţi modificările la Codurile Pnelae?

Foarte tare logica. Tocmai am spus că se lungeşte foarte mult procesul în Parlament. 

Negociaţi cu UDMR şi minorităţile naţionale susţinerea Guvernului?

Nu, lucărm cum am procedat până acum. 

Aţi spus că Pro România e noul UNPR.

Nu, am spus că e format de aceiaşi oameni care au format UNPR. Nu am făcut o comparaţie pentru că nu vreau să jignesc UNPR.

***

Dragnea, Dăncilă şi Tudorel Toader, în faţa întrebărilor despre ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legislaţiei penale

UPDATE Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx: Am abordat mai multe puncte. Printre cele discutate au fost numirea unor preşedinţi interimari în organizaţii, am discutat despre programul de guvernare, am promis că până la reuniunea viitoare voi veni cu o evidenţă a punctelor realizate din programul de guvernare, dar şi cu o foaie de parcurs pentru punctele care nu au fost realizate.

Reporter: De ce aţi ales să daţi ordonanţă de urgenţă pe Codul de Procedură Penală?

Da, a fost o astfel de discuţie. În unainmitate s-a hotărât ca articolele declarate constituţionale să fie promulgate părin OUG.

Reporter: Vorbim de Codul Penal sau de Codul de Procedură Penală?

Am văzut că foarte multe legi au fost trimise la CCR, au fost contestaţii. Temrenul a fost cu mult depăşit. L-a ambele coduri. Trebuie să vedem cum ne încadrăm în normele legale. În CEx am hotărât ca ceea ce s-a declarat constituţional să dăm OUG. Articolele declarate neconstituţionale vor fi dezbătute în Parlament.

Când se va da ordonanţa?

Nu s-a stabilit ca şi termen când. Nu am vorbit de termen.

Ce faceţi în ceea ce priveşte refuzul preşedintelui pentru numirea a doi miniştri ai PSD? Mâin e şedinţă CSAT. 

Dacă domnul preşedinte va dori să discutăm despre numiri, voi avea toată deschiderea de a purta această discuţie. Dacă nu, aşteptăm hotărârea CCR, pentru că domnul preşedinte nu vrea să facă nicio nominalizare până la decizia CCR. M-a uimit foarte mult declaraţiile domnului preşedinte, care a venit cu acele acuzaţii şi cu acele jigniri, care nu trebuie făcute de nimeni nu numai împotriva unei femei premier, ci împotriva oricărei femei

Preşedintele era nemulţumit că nu aţi discutat şi despre propunerile iniţiale. De ce nu aţi discutat?

Am discutat cu domnul preşedinte la telefon, am spus că aştept o motivaţie pentru refuz, dar atunci când refuzi pe cineva trebuie să ai un argument. Pe baza respectului reciproc  mă aşteptam să am o explicaţie. Nu am avut nicio explicaţie.

Care dintre declaraţiile preşedintelui vi se pare un atac la o doamnă? 

În momentul în care spui că „femeia aceasta“ sau că „nu cunoaşte funcţionarea statului“, nu cred că poate să-ţi facă cinste. Nu preşedintele trebuie să facă o evaluare nici a premierului, nici a Guvernului.

Aveţi de gând să depuneţi o plângere? 

Nu! Cred că Guvernul trebuie să-şi canalizeze toată energia pentru programul de guvernare.

Preşedintele a spus  că nu i-aţi lăsat răgaz să se uite la propunerile de miniştri. 

Noi plecăm cu doi miniştri care vor fi schimbaţi după preluarea preşedinţiei UE. România are un interes major pe Transporturi şi pe Dezvoltare Regională. Cât să-l aşteptăm pe preşedinte.

Cât de oportună e ca o ordonanţă să fie discutată într-o şedinţă de partid şi nu la Guvern?

Repet, suntem un guvern politic, avem susţinere politică. Multe din decizii aparţin acestei coaliţiei, deci când sunt probleme sensibile discutăm în coaliţie. Nu mă puneţi să dau detalii. 

***

UPDATE Guvernul va adopta modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă doar pe articolele declarate constituţionale de CCR. Astfel, PSD ar sări peste dezbaterile parlamentare. 

UPDATE Şedinţa CEX s-a terminat. Urmează ca Liviu Dragnea să facă declaraţii. 

UPDATE Liviu Dragnea le-a cerut aleşilor PSD să se mobilizeze exemplar până la sfârşitul sesiunii paralmentare, astfel încât PSD să poată adopta legea pensiilor şi modificările la legislaţia penală. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, Marian Oprişan i-a acuzat pe Mihai Tudose şi pe Marcel Ciolacu, rivalii lui Liviu Dragnea în partid, că sunt membri ai statului paralel. Şedinţa e în desfăşurare. 

UPDATE Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă în biroul său înainte de şedinţa Comitetului Executiv. La reuniunea PSD e prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care nu e membru de partid.

***

Opoziţia încearcă în această săptămână să ducă până la capăt planul de debarcare a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Opoziţia ar urma să depună în prima parte a săptămânii şi moţiunea de cenzură împotrivă Guvernului Dăncilă, cu toate că încă nu au strâns suficiente voturi pentru trântirea echipei de la Palatul Victoria.

Modificarea Codului de Procedură Penală

Liviu Dragnea are nevoie de o mobilizare exemplară din partea aleşilor PSD pentru a putea trece şi alte proiecte importante. Pe masa senatorilor se află două proiecte care vizează organizarea instituţiilor judiciare şi modificarea legislaţiei penale. În primul rând, printre primele puncte aflate pe ordinea de zi de la Senat este proiectul de lege pentru aprobarea OUG care înfiinţează Secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Deşi Comisia de la Veneţia a cerut renunţarea la această secţie, PSD a subliniat că această structură „îşi dovedeşte utilitatea“, din moment ce, susţin social-democraţii, jumătate dintre magistraţi ar fi avut dosare. Tot la Senat este şi proiectul de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală, iniţiativă retrimisă în Parlament după ce două treimi dintre amendamentele aduse au fost declarate neconstituţionale de CCR.

De altfel, majoritatea amendamentelor neconstituţionale erau cele cu miză, PSD reuşind să treacă de controlul CCR doar interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale şi a judecării şi obligaţia ca reţinutului să i se dea, la cerere, întregul material probator.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite