UPDATE Dragnea şi Ponta se contrazic în privinţa separării funcţiei politice de cea administrativă. Dragnea i-a chemat pe baroni la minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a întâlnit la ministerul Dezvoltării Regionale cu preşedinţii de Consilii Judeţene, unde au discutat de propunerea sa, de a separa funcţia politică de cea admnistrativă. Premierul Victor Ponta spune că principiul îi va fi aplicat inclusiv lui, în timp ce Dragnea susţine că Ponta ar trebui să se bucure, simultan, de funcţia de premier şi cea de preşedinte PSD.

UPDATE Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea: Am spus în felul următor: dacă preşedintele partidului în proiectul de reformă al PSD trebuie să fie şi prim-ministru, putem să decidem asta. Putem să decidem şi invers, adică preşedintele să nu poată să fie prim-ministru. Am spus foarte clar, referindu-mă la Victor Ponta, în această situaţie, astăzi când vorbim, opinia mea este că preşedintele partidului trebuie să rămână şi primul ministru al ţării. În rest, de la preşedintele partidului în jos mi se pare absolut corect ca principiul să fie adoptat pentru toată lumea.

UPDATE Liviu Dragnea: S-a discutat despre separarea funcţiei politice de cea administrativă. Concluzia a fost că mergem să discutăm azi şi în CExN, că e de luat în seamă, aşa încât în primăvară, la Congres, să introducem în statut această prevedere. Eu cred că premierul trebuie să fie un om puternic politic, ca să poată să ţină guvernul în Parlament, zic eu. Guvernul e puţin diferit de Consiliile Judeţene.

La rândul său, Victor Ponta a susţinut că regula trebuie aplicată inclusiv persoanei sale. „Trebuie să facem această reformă, o să o discutăm cu toţii şi în martie, la congres, luăm decizia. O regulă întotdeauna se aplică de sus până jos, fără excepţii. Altfel nu mai e regulă”, a spus Ponta.

În şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CeXN), programată pentru ora 16.00, premierul Victor Ponta va prezenta componenţa Guvernului Ponta 4. Înainte, Liviu Dragnea i-a chemat pe toţi preşedinţii de CJ la ministerul Dezvoltării Regionale.

Zilele trecute, vicepremierul Liviu Dragnea, cunoscut ca fiind un apărător al intereselor aleşilor locali, a venit cu o propunere deloc pe placul baronilor locali.. „Una din propunerile mele va fi ca noi să decidem ca funcţia politică să se desprindă de cea administrativă, sa nu mai poată să fie un preşedinte de CJ şi preşedinte de organizaţie“, a spus Dragnea.

Baronii, supăraţi pe conducere

Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, se află printre cei vizaţi de propunerea lui Dragnea pentru că ocupă, în acelaşi timp, funcţia de şef al filialei PSD din Vrancea şi preşedintele CJ Vrancea. Deranjat de ideea lansată de Dragnea, Oprişan a propus, la rândul său, ca acest principiu să fie aplicat, mai întâi, la nivel central, acolo unde Victor Ponta şi Liviu Dragnea deţin, simultan, funcţii politice şi administrative.

„Principiul complet este ca de la nivel judeţean, unde preşedintele de consiliu judeţean nu mai poate fi preşedinte de partid, să se meargă la nivel naţional: nici miniştrii să nu mai fie vicepreşedinţi la partid, nici vicepremierul să nu mai fie preşedinte executiv şi nici premierul să nu mai fie preşedintele partidului. Dacă vorbim de acest principiu pe echilibru, nu putem vorbi doar de unii. Acest principiu trebuie să funcţioneze de jos până sus“, a declarat Marian Oprişan, potrivit realitatea.net.

Soluţia lui Dragnea de a scăpa de eticheta de baron local nu a fost agreată deloc nici de şeful CJ Olt, Paul Stănescu. „Eu o sa propun următorul lucru: să desfiinţăm Consiliile Judeţene şi funcţia de preşedinte la CJ. Eu asta voi propune. Şi să trecem la o formă comunistă din nou şi să ne conducă prefecţii, guvernatorii, ce-or fi ei pentru că din punctul meu de vedere cel mai important pentru noi toţi este opinia publică, bună, rea. Cum o fi. Într-o democraţie toată lumea vrea descentralizare, toată lumea vrea ca deciziile să fie la comunităţile locale. Nu putem fi conduşi doar de la Bucureşti. Dacă nu se vrea asta eu propun desfiinţarea CJ-urilor”, a punctat Paul Stănescu, pentru PSnews.ro.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că susţine propunerea lui Liviu Dragnea privind separarea funcţiei publice de funcţia politică, el arătând că aceasta e corectă şi că acest principiu i se aplică inclusiv lui, fără excepţie.

Întrebat dacă susţine propunerea preşedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, privind separarea funcţiei administrative de funcţia politică, Ponta a răspuns: "Da, cred că este o propunere corectă şi cred că, ca orice principiu, se aplică la toată lumea, fără excepţie".

Nici preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, nu vede cu ochi buni propunerea avansată de Dragnea.  „Astea sunt, dupa parerea mea, niste propuneri care izvorasc dintr-o situatie reala complicata, dar solutia nu este aceasta. Trebuie sa incetam odata cu prostiile acestea“,  a spus Buzatu, pentru stiripesurse.ro.

Întrebat dacă acest principiu i se aplică şi lui, în condiţiile în care este şi preşedinte de partid, şi premier, Ponta a răspuns: „Bineînţeles, doar nu sunt eu o excepţie. Este ideea de a departaja funcţiile politice de cele administrative. Nu există excepţii, ci doar o regulă“, a spus Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite