Dragnea îi execută pe pucişti bucată cu bucată. Cine urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu, doi dintre liderii PSD care au semnat scrisoarea anti-Dragnea, au fost excluşi din partid pentru uneltire. Urmează sancţiuni pentru Gabriela Firea şi Paul Stănescu, care nu vor fi excluşi, dar vor fi trecuţi pe linie moartă.

Liviu Dragnea a început răzbunarea în partid. Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi fost ministru al Apărării,  împreună cu secretarul general Marian Neacşu au fost excluşi din PSD, pe motiv că au uneltit împotriva partidului. Liviu Dragnea a reuşit să strângă o majoritate covârşitoare: au fost 53 de voturi pentru excludere şi doar 9 împotrivă, semn că liderul PSD are în continuare foarte multă susţinere.

„În ultimele zile au apărut oameni care au spus că există o negociere între domnul Neacşu şi lideri ai Opoziţiei, care au fost asiguraţi de domnul Neacşu că vor avea un număr suficient de voturi de la PSD ca moţiunea să treacă“, a explicat Liviu Dragnea decizia conducerii PSD. „Este absolut o minciună că am negociat cu Opoziţia pentru moţiunea de cenzură“, a răspuns Marian Neacşu.

Execuţia lui Marian Neacşu, sperietoare pentru alţi trădători
Surse din PSD au explicat pentru „Adevărul“ că mazilirea lui Neacşu a fost o lecţie pentru întreg partidul. „Neacşu a fost mâna dreaptă a lui Dragnea. Erau nedespărţiţi. E un mesaj important pentru partid. E semnul că Dragnea nu e dispus să ierte pe niciunul dintre liderii care vor colabora cu puciştii“, susţin sursele citate.

Cât despre Adrian Ţuţuianu, fostul ministru al Apărării era în conflict cu Dragnea încă de anul trecut, când a fost silit de liderul PSD să demisioneze din Guvern. Motivul excluderii: înregistrările publicate de RTV, televiziune apropiată de Liviu Dragnea, în care Adrian Ţuţuianu le spunea primarilor din Dâmboviţa că PSD a ajuns un partid de maimuţe, din cauza faptului că îl urmează orbeşte pe Liviu Dragnea. „Condamn acest mod de a înregistra şedinţele de partid, dar spusele domnului Ţuţuianu i-au supărat pe liderii de partid. Foarte mulţi dintre colegi i-au reproşat domnului Ţuţuianu acele afirmaţii“, a motivat liderul PSD decizia CEX. Potrivit unor surse din PSD, cel care a orchestrat înregistrarea lui Ţuţuianu a fost Codrin Ştefănescu, unul dintre oamenii fideli lui Dragnea.

Liderul PSD a respins acuzaţiile. „Cei care au înregistrat au făcut un lucru rău, dar nici nu pot să fiu de acord că Codrin Ştefănescu a înregistrat acele discuţii“, a spus Dragnea. În replică, Adrian Ţuţuianu, de profesie avocat, a anunţat că va contesta decizia mai întâi la Comisia de Etică din partid, for condus de Florin Iordache, fidel lui Dragnea. Apoi, Ţuţuianu va merge în instanţă. „În PSD este sancţionat delictul de opinie. E o greşeală majoră. N-am văzut pe cineva să condamne azi că cineva e înregistrat în PSD. Partidul se îndreaptă într-o direcţie greşită. Vom contesta decizia în Justiţie. Azi se împlinesc 20 de ani de când am intrat în partid“, a spus, după şedinţă, Adrian Ţuţuianu, proaspăt exclus din partid.

Arma puciştilor: moţiunea de cenzură
Paul Stănescu, Gabriela Firea, Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu l-au ameninţat pe Liviu Dragnea că vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Vioricăi Dăncilă, la finalul lunii noiembrie. Şi nu doar ei, ci şi parlamentarii din organizaţiile pe care le controlează. „Vorbim aici de cele mai prolifice filiale, care au scos senatori şi deputaţi foarte mulţi. Puciştii susţin că au de partea lor 50 de parlamentari. Chiar au făcut o listă cu nume“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. 

De partea cealaltă, Liviu Dragnea mizează pe faptul că parlamentarii PSD nu vor vota împotriva propriului guvern, căci interesul lor e să rămână la Putere. „Majoritatea nu va fi influenţată. Domnii Neacşu şi Ţuţuianu  au spus că nu vor vota împotriva Guvernului“, a conchis Dragnea. 

Cade ghilotina şi în Guvern
Săptămâna viitoare va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv, în care se va decide remanierea guvernamentală. Porivit unor surse politice, Dragnea va forţa schimbarea lui Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, lider al taberei puciştilor. Va pleca din Guvern şi ministrul Culturii, George Ivaşcu, unul dintre apropiaţii Gabrielei Firea. De asemenea, primarul Capitalei va rămâne fără majoritate în Consiliul General, deci nu va mai avea nicio putere. De altfel, Gabriela Firea le-a trimis colegilor din partid o scrisoare în care îi îndeamnă să se delimiteze de Liviu Dragnea, „om preocupat de situaţia sa politică, juridică şi economică“, aluzie la dosarele din instanţă ale şefului PSD.

„Nu mai putem continua aşa, sub teroarea excluderilor şi a dizolvărilor. Frica poate menţine, vremelnic, un statu-quo, dar în niciun caz nu este o soluţie pentru progres şi construcţie. În general, a-i exclude pe cei care vor să se ţină de cuvânt faţă de români este un act profund antidemocratic. În cazul nostru, excluderile nu rezolvă o problemă, aşa cum se iluzionează unii, ci o agravează. Nu este vorba doar de imaginea partidului sau de orgoliul anumitor lideri, ci de şubrezirea propriei guvernări“, a afirmat Firea, aflată ieri la Madrid, deci la mii de kilometri distanţă de şedinţa de foc de la PSD. Mai mult, primarul Capitalei a avertizat: „Ne aflăm într-un moment critic, pentru partid şi pentru ţară, şi senzaţia multora este că ne îndreptăm spre prăpastie“. 

Este o execuţie publică fără niciun sens. Au fost doar elucubraţii în CEX. Marian Neacşu, fost secretar general PSD În PSD este sancţionat delictul de opinie. Este o greşeală majoră. Adrian Ţuţuianu, fost vicepreşedinte PSD A fost o măsură necesară. Majoritatea din Parlament nu va fi influenţată. Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite