Dragnea dezlănţuit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi interesantă cea de 21 iunie 2018 pentru statul român, pentru viitorul României în Uniunea Europeană, pentru toţi românii. Un complet de 3 judecători, după ce au tot amânat decizia, şi-au luat inima în dinţi şi l-au condamnat pe Preşedintele celui mai puternic partid politic din România, totodată şi Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

Chiar dacă vorbim despre prima instanţă, momentul a generat isterie în rândul celor care nu îşi doresc altceva decât o Românie normală, o Românie în care să fie respectate toate principiile care definesc o democraţie funcţională. Acum, presiunile liderului de Teleorman s-au dovedit a fi ineficiente.

Situaţia în sine nu este despre bucuria unei părţi a societăţii că un politician se duce la puşcărie. Nici măcar despre faptul că un individ, care a căpuşat 30 de ani statul român şi a făcut averi sfidătoare, pe care nu le poate justifica, se duce la puşcărie. Bucuria generală vine pe fondul respectării legii. Asta cer românii în acest moment. Începând să conştientizeze cei 30 de ani pierduţi din cauza indiferenţei generale, oamenii solicită acum un reset al întregului sistem. Iar primul pas, înainte de acest restart, este consolidarea justiţiei.

Ideea generală este că fiecare om trebuie să se supună legii. Altfel spus, fiecare dintre noi are obligaţia să se supună regulilor societăţii în care trăieşte. Ne-am săturat de vătafi sau baroni. Ne-am săturat ca funcţiile politice să-i ridice pe aceia care sunt în exerciţiu pe un piedestal. Ne-am săturat ca politicienii să îi ignore cu atâta lejeritate pe cetăţenii pe care îi reprezintă. Asta cer oamenii în piaţa publică.

Condamnarea lui Liviu Dragnea vine ca o gură de speranţă că totul va fi bine. Întrebarea este va fi într-adevăr mai bine? Va renunţa Liviu Dragnea la acest război? Se va interesa de preţul biletelor până în Madagascar sau Costa Rica? Pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor este limpede că a pierdut o bătălie foarte importantă. Lipsa de reacţie din ultimele ore ne confirmă acest lucru. Totă lumea aşteaptă cu sufletul la gură să vadă care vor fi următoarele mutări?

Într-un stat complet funcţional, o astfel de ştire aducea cu sine vacantarea tuturor funcţiilor pe care le deţine Liviu Dragnea, prin demisia celui amintit. În România condusă de PSD cu o majoritate zdrobitoare acest lucru nu se va întâmpla niciodată. La urma urmei de ce să îşi de-a demisia? Pentru că aşa îi cere opoziţia? Pentru că statul paralel face orice îi stă în putinţă ca el să nu îşi poată duce la bun sfârşit marele program de guvernare? Mintea lui poate găsi sute de explicaţii la această problemă. Unele credibile, altele demne de domeniul ştiinţifico-fantasticului. De fapt nici nu contează ce va spune. Important este cum va reacţiona, ţinând seamă că are în mâini Parlamentul, Guvernul, jumătate din Justiţie şi mare parte din deconcentrate?

Liviu Dragnea pare un om foarte răzbunător. Spre deosebire de Năstase, care nu a reuşit nici măcar pe el să se împuşte, Dragnea are capacitatea şi voinţa să ciuruie o întreagă naţiune, pentru interesul personal.

Lupta lui nu se va opri aici. Urmează momente critice. Conştient că se poate salva din pix, Dragnea va pune toată presiunea pe oamenii controlaţi de el pentru a se scăpa pe sine. Urmează o serie de Ordonanţe de urgenţă care pot fi cruciale pentru buna desfăşurare a lucrurilor în ţară. Urmează adoptarea unor legi care pot avantaja criminali foarte periculoşi. Toate acestea pentru a scoate pe uşa din dos un individ care a făcut atâţia ani jocurile din culise. Că după ce îşi rezolvă problemele sunt ferm convins că vrea să se retragă undeva pe domeniul lui de la Belina, ăla furat tot de la stat, şi să îşi vadă de bătrâneţe şi nepoţi. Sau doar de Irinuca. Cine ştie.

Până atunci însă, România va fi dominată de tensiune, conflict şi incertitudine, lucru care nu o avantajează nici pe plan politic, nici social, dar mai ales nici pe plan economic. Românii, chiar dacă au votat un program ce le promitea creşterea bunăstării, s-au trezit acum cu rate mai mari, cu produse mai scumpe şi cu un trai din ce în ce mai nesigur. Asta le-a oferit o gaşcă condusă de un condamnat penal, intitulat Liviu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite