Dragnea, despre votul privind arestarea lui Dan Şova: „PSD va vota pentru ridicarea imunităţii“. Votul, săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Dan Şova FOTO Mediafax
Senatorul PSD Dan Şova FOTO Mediafax

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că senatorii PSD vot vota în favoarea cererii de arestare a lui Dan Şova, acuzat de procurorii DNA că a luat mită 100.000 de euro. Biroul Permanent al Senatului a trimis cererea DNA către Comisia Juridică, for responsabil cu întocmirea unui raport care va fi prezentat plenului.

UPDATE Cererea justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova va fi votată în plen săptămâna viitoare, miercuri, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

"Programul aprobat de Biroul Permanent este acela ca mâine (marţi - n.r.) Comisia juridică să deschidă materialul şi să facă şi raportul, iar săptămâna viitoare, miercuri, pentru că luni şi marţi vor fi zile libere, să fie înaintat către plen spre vot", a declarat Boboc, luni, la Senat.

Boboc a mai spus că Şova va fi invitat luni să studieze materialele la Comisia juridică, dacă va avea susţinere din partea membrilor Comisiei juridice de la Senat.

"Eu o să discut cu colegii mei de la Comisia juridică şi o să le sugerez ca astăzi (luni - n.r.) să deschidem dosarele, că avem timp suficient şi poate chiar mâine să întocmim raportul", a mai spus Boboc.

Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că, la şedinţa Biroului Permanent, PNL a propus ca cererea să intre în plen săptămâna aceasta, marţi, însă propunerea liberalilor nu a întrunit numărul de voturi în BP.

„Cu toată părerea de rău, PSD va vota pentru ridicarea imunităţii“, a spus Dragnea, la intrarea în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), unde are termen în dosarul „Referendumul“.

Solicitările procurorilor DNA de reţinere şi arestare prevenitivă pentru senatorul PSD Dan Şova – acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură - vor ajunge astăzi pe masa lui Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Senatului urmează să le trimită mai întâi la Comisia Juridică pentru raport, apoi se va ajunge la votul în plen. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că printre senatorii PSD sunt mulţi care vor vota împotriva solicitărilor Justiţiei. „Va fi un vot extrem de greu. Şova are relaţii directe, este prieten cu foarte mulţi senatori din PSD, UNPR, chiar şi la PNL are câteva intrări, şi, din ce am vorbit până acum cu câţiva colegi, e clar că mulţi vor vota împotrivă. Iar Şova va negocia individual cu fiecare senator. Chiar şi data trecută, când Ponta şi Ilie Sârbu au spus clar că trebuie să-l salvăm, Şova tot a mers pe la fiecare în parte, cel puţin la oamenii din coaliţie“, au spus surse social-democrate pentru „Adevărul“.

Rebelii din PSD

Grupul senatorial al PSD este singurul organism de partid care nu poate fi ţinut în frâu de conducere. Un exemplu elocvent s-a petrecut în urmă cu două luni, când senatorii social-democraţi  aproape că l-au linşat pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Iulian Matache, într-o şedinţă la Parlament. A fost nevoie ca Liviu Dragnea să vină personal la Senat pentru a calma spiritele. Cât timp Victor Ponta a condus PSD, în fruntea grupului senatorial era Ilie Sârbu, care controla situaţia.

Dragnea l-a schimbat pe Sârbu cu Mihai Fifor, un senator care n-are pic de influenţă în rândul colegilor. Iar Dan Şova, recunoscut pentru negocierile personale cu fiecare senator în parte indiferent de partid, ar putea profita de nesincronizarea PSD. În  plus, în grupul social-democraţilor există câţiva senatori cu mare influenţă în rândul colegilor, care s-au poziţionat tot timpul de partea celor certaţi cu legea. Printre ei: Şerban Nicolae şi Ecaterina Andronescu, care a devenit solidară cu toţi colegii cu probleme penale de când este cercetată în dosarul Microsoft. De altfel, Andronescu a dat un prim semnal favorabil lui Şova. „Sunt foarte atentă la abordări, cred că cine făptuieşte împotriva legii trebuie să plătească, dar, în acelaşi timp, numai faptul că eşti în viaţa publică şi că eşti acolo pentru că ai încercat cu expertiza profesională să aduci un plus, atunci nu ar trebui să treci prin asemenea situaţii“, a spus liderul PSD pentru Digi 24.

Senatorii ar putea să amâne votul pentru ridicarea imunităţiui lui Dan Şova până anul viitor, profitând de o portiţă din Regulamentul Senatuluii, spun surse parlamentare pentru „Adevărul“. Conform procedurii, Călin Popescu Tăriceanu va trimite astăzi solicitările procurorilor către Comisia Juridică, unde se va întocmi un raport de aprobare sau de respingere a cererilor DNA. Însă Regulamentul nu stipulează o limită de timp în care raportul să fie trimis către Biroul Permanent al Senatului. Iar calendarul este în favoarea lui Şova. „Săptămâna aceasta abia se primesc solicităile. Săptămna viitoare e liber, că e 1 decembrie. Apoi e suficient ca la următoarea şedinţă să nu fie cvorum şi începe vacanţa de Crăciun“, a spus pentru „Adevărul“ un liberal din conducerea Senatului. Comparativ, în Regulamentul Camerei Deputaţilor se stipulează clar că, pentru a întocmi un raport, deputaţii jurişti au la dispoziţie „cel mult trei zile“. „Preşedintele Comisiei juridice poate solicita prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult două zile“, se mai arată în Regulamentul Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite