Dragnea coace o alianţă cu omul statului paralel. Gabriel Oprea, la un pas de încă o reevaluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi liderul UNPR Gabriel Oprea. FOTO: Inquam.
Liviu Dragnea şi liderul UNPR Gabriel Oprea. FOTO: Inquam.

Liderul PSD Liviu Dragnea a făcut primul pas către o alianţă cu Gabriel Oprea, deşi, în urmă cu câteva luni, spunea despre liderul UNPR că e parte a statului paralel. Miza: alegerile europarlamentare de anul viitor, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit, pe 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril, cu liderul UNPR Gabriel Oprea, într-un restaurant MAI din centrul Capitalei, potrivit g4media.ro.

Întâlnirea a fost intermediată de Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, prieten foarte bun cu Gabriel Oprea. „Am fost cu Liviu Dragnea şi Marian Oprişan la ziua de nume a lui Gabriel Oprea. Nu am vorbit nimic de politică. Am fost la un spriţ, relaţia mea cu Gabriel Oprea o ştie toată lumea“, a declarat, pentru Flux24, Codrin Ştefănescu. Totuşi, surse din conducerea PSD au declarat pentru „Adevărul“ că la întâlnire s-a discutat politică, ba chiar în termeni concreţi. Potrivit surselor citate, Dragnea a făcut primul pas către o alianţă cu Gabriel Oprea, care şi-a luat recent partidul înapoi: a rupt UNPR din alianţa cu PMP. Fostul vicepremier din Guvernul Ponta ar vrea ca UNPR să candideze la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2019, însă ar prefera o alianţă cu PSD. „Oprea îşi doreşte un loc eligibil pe listele PSD, după modelul din 2014. Oferă la schimb voturile din zona rezerviştilor MApN şi MAI,  unde are încă o influenţă foarte mare“, susţin sursele citate.

Astfel, Gabriel Oprea a ajuns la un pas să fie reevaluat şi de Liviu Dragnea, nu doar de Traian Băsescu. Întâlnirea dintre cei doi este cu atât mai surprinzătoare cu cât Dragnea a înfiinţat, anul trecut, chiar o comisie de anchetă în Parlament cu dedicaţie pentru „sufrageria lui Oprea“, pe motiv că, în noaprtea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, acasă la Gabriel Oprea s-au strâns fosta şefă DNA Laura Codruţa Kövesi, fostul şef al SRI George Maior, adjunctul său, Florian Coldea, şi primarul de atunci al sectorului 2, Neculai Onţanu, cu scopul de a pune umărul la realegerea lui Traian Băsescu. Ulterior, Dragnea a rezumat întâlnirea din sufrageria lui Oprea prin celebra expresie „statul paralel“. 

„A ajuns lider PSD şi cu ajutorul meu“

În primăvară, Dragnea a dezvăluit că fostul lider al UNPR, Gabriel Oprea, i-a spus în 2015, după ce a discutat cu Florian Coldea la telefon în prezenţa sa, că Valeriu Zgonea trebuie să fie preşedinte al PSD după demisia lui Victor Ponta. „Şi domnul Oprea mi-a zis: «Am înţeles de la statul de drept că Zgonea trebuie să fie numărul unu la partid şi tu numărul doi, eu cu tine o să conducem şi Zgonea o să fie aşa». I-am spus: «Gabi, nu ştiu ce ai înţeles tu, dar eu voi candida şi cred că voi fi ales preşedinte interimar al PSD». «Păi nu se poate, eu nu am înţeles asta». Şi pune mâna pe telefon şi sună la statul de drept. Nu ştiu ce îi spunea cel cu care vorbea, dar el îi spune «Liviu nu ştie nimic din ce mi-aţi spus voi mie, adică el candidează şi zice că va şi câştiga». Eu vin cu el la voi. Şi eu zic: «Stai puţin, eu nu merg nicăieri, mi-ai zis că vrei să vorbim, am vorbit, ţi-am zis că o să candidez, cred că o să câştig, nu ştiu ce ai vorbit, cu cine ai vorbit». Mi-a zis că a vorbit cu Coldea la telefon“.

Gabriel Oprea a prezentat o altă variantă: „În anul 2015, Dragnea m-a rugat să îl ajut să fie ales preşedintele PSD, în contextul în care Victor Ponta demisionase pe Facebook. A venit la un pahar de vin la UNPR, aşa cum ştie toată presa prezentă acolo şi m-a rugat să-l sprijin. Liviu a ajuns preşedintele PSD şi cu ajutorul meu şi sprijinul UNPR”, a scris Oprea pe Facebook în martie 2018.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite