Liviu Dragnea: Cioloş să facă publice toate demersurile făcute de Ministerul Culturii pentru „Cuminţenia Pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut public, duminică seară, la Antena 3, premierului Dacian Cioloş să facă publice toate documentele legate de negocierile şi achiziţia operei "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi.

 ”Eu îl rog (n.r. - pe Dacian Cioloş) să facă public, ca să nu mai primească din partea noastră sesizare cu scrisoare deschisă, limitele mandatului care a fost stabilit pentru negociatorii pentru această piesă (n.r. - Cuminţenia Pământului) într-adevăr foarte importantă. Dacă s-a respectat procedura legală. Să facă publice toate aceste demersuri făcute de Ministerul Culturii la vremea respectivă şi să încerce dacă mai poate să iasă din această campanie care s-a conturat ca o campanie de imagine pentru dumnealui”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Liderul PSD spune că subscripţia publică pentru Cuminţenia Pământului a fost o greşeală.

”Greşeala pe care a făcut-o acuma şi probabil pe care or să o plătească toţi - să acopere acest eşec de subscripţie publică cu punerea banilor din buget, pe care putea să o facă de la început (...), să ajungem în situaţia în care punem noi banii de la Guvern şi continuă subscripţia. Adică daţi un leu pentru guvernul meu. Nu e în regulă. În rest îi doresc succes”, a spus Dragnea.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, că Executivul va lua, cel mai probabil, în următoarea şedinţă de Guvern, o decizie privind achiziţia ”Cuminţeniei Pământului”, după o primă lectură a proiectului de OUG în şedinţa cabinetului de miercuri.

”Am avut o primă lectură (în şedinţa de guvern de miercuri – n.r.) a unui proiect de Ordonanţă sau de modificare a Ordonanţei propus de Ministerul Culturii. Probabil că săptămâna viitoare o să vină cu o formă finală”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Guvernul va plăti din bugetul de stat circa 10 milioane euro pentru "Cuminţenia Pământului", iar campania de strângere a donaţiilor va fi prelungită până la 31 octombrie 2019 astfel încât să fie recuperată suma cheltuită de stat, conform Profit.ro.

Proprietarii sculpturii cer 11 milioane de euro, iar Guvernul a anunţat iniţial că va plăti din buget 5 milioane euro şi că va aduna 6 milioane euro din donaţii. Statul nu a reuşit însă să strângă din donaţii decât 1 milion de euro.

În condiţiile în care campania de donaţii încheiată la finele lunii septembrie nu a adus cele 6 milioane de euro necesare, aceasta este formula propusă de Guvern, care ar urma să fie decisă prin ordonanţă de urgenţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite