Dragnea: „Cea mai suculentă parte din procesul de regionalizare este stabilirea sediului regional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Adevărul
Vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Adevărul

Vicepremierul Liviu Dragnea a vorbit miercuri la Antena 3 despre procesul de regionalizare, arătând care sunt criteriile luate în considerare în stabilirea sediului regional.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că regionalizarea este necesară deoarece, deşi „judeţele noastre sunt structuri bine organizate şi au început să fie bine administrate“, “sunt prea mici pentru a genera proiecte de anvergură regională”. Din acest motiv, Dragnea susţine că este nevoie de un “nivel intermediar”, pentru că “un ministru nu poate şti cu ce se confruntă un om într-o comună”.

Vicepremierul a recunoscut că partea “suculentă” în acest proces o reprezintă stabilirea sediului regional.

“Cea mai suculentă parte din procesul de regionalizare este întrebarea privind sediul regional. 

Avem două variante: cea poloneză, şi anume: într-un oraş din regiune să fie sediul consiliului regional şi în altul să fie sediul prefecturii regionale. O altă variantă este ca în fiecare reşedinţă de judeţ să fie una, două, trei instituţii regionale, ca fiecare comunitate să simtă că participă la beneficiile regionalizării”, a explicat Dragnea.

De asemenea, el a adăugat că se doreşte înfiinţarea regiunilor “până la sfârşitul anului” şi a subliniat,  “legat de sediile regionale”, că “nu vor fi propuneri spectaculoase, în general vor fi cele care sunt acceptate şi de public”.

Totodată, Liviu Dragnea a arătat că analiza referitoare la acest proces nu s-a încheiat încă. În orice caz, a mai spus el, varianta aleasă trebuie să îndeplinească obiectivele regionalizării: “România să se dezvolte echilibrat şi cetăţenii să primească servicii de calitate”.

Vicepremierul a anunţat că, în maximum două săptămâni, se vor ţine dezbateri în 12 posibile sedii de regiuni, constând în “întâlniri ale celor care lucrează la proiect cu mediul de afaceri, societatea civilă, în care vor fi prezentate criteriile care stau la baza stabilirii sediului respectiv”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite