Dragnea: De ce Băsescu nu le-a dat peste degetuţe celor care au deschis haotic 4.700 de şantiere?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Mediafax
Vicepremierul Liviu Dragnea FOTO Mediafax

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că în anii trecuţi au fost deschise peste 4.700 de şantiere în ţară, pentru a căror finanţare sunt necesare şase miliarde de lei, întrebând de ce preşedintele Traian Băsescu nu le-a dat peste „degetuţe“ celor care au deschis haotic aceste lucrări.

Întrebat dacă afirmaţiile şefului statului, potrivit căruia banii din bugetul MDRAT pe 2014 sunt destinaţi „baronilor şi baroneţilor“ reprezintă doar un pretext, Dragnea a răspuns afirmativ.

„Păi, la baroni şi baroneţi, nu (se dau bani - n.r.). Acuma banii se dau pentru a finaliza investiţiile începute într-un mod haotic în anii precedenţi. De ce domnul preşedinte nu le-a dat peste degetuţe în anii trecuţi, când au deschis 4.700 de şantiere? Atunci nu s-a gândit nimeni că ţara asta va fi blocată? Au deschis peste 4.700 şantiere pentru care îţi trebuie peste şase miliarde de lei. Ce faci, rămâi cu ţara brăzdată? În comune sunt şanţuri realizate, sunt conducte trase, sunt drumuri nefinalizate, sunt 1.400 de şcoli în diverse stadii de execuţie şi copiii se chinuie să înveţe în alte şcoli înghesuiţi“, a spus Dragnea.

El a precizat că în 2014 vor fi finalizate peste 2.000 de obiective, primul criteriu care va fi luat în calcul la acordarea finanţării fiind stadiul fizic.

„Deci, toate lucurările gestionate de acest minister care vor fi în stadiul fizic de peste 60% vor fi finanţate, indiferent de culoarea politică. Şi vă asigur că marea majoritate sunt ale primarilor PDL. Ei au tot primit bani în anii ăstia şi sigur că sunt avansaţi“, a spus Dragnea.

Scopul măririi accizei pe combustibili este „electoral“, reprezentând „bani pentru baronii, baroneţii şi baronaşii din teritoriu“, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că nu vrea să se repete ceeea ce s-a întâmplat în 2008, când „toată resursa, tot ceea ce s-a putut, inclusiv banii din privatizarea BCR-ului, au fost transmişi către baronii locali, pentru că le era greu cu banii europeni“.

„Scopul lor a fost electoral. Aceşti bani sunt aruncaţi pentru alegeri. Este inadmisibil să pui o astfel de acciză pe combustibil, pentru toată populaţia, ca să îţi faci rost de bani pentru alegeri, pentru baronii şi baroneţii şi baronaşii din teritoriu“, a spus şeful statului.

El a menţionat că îi este cunoscută supărarea celor din administraţia locală, „care se plâng că nu au primit destui bani de la buget, pentru că acei bani sunt mai puţin controlaţi“.

„Această creştere de acciză, ca să satisfaci presiunea baronilor locali, eu o etichetez cel puţin ca fiind iresponsabilitate. Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pe populaţie, pentru partid, ca să îi fie bine partidului şi să sufere atâta amar de lume“, a afirmat şeful statului.

Materiale pe aceeaşi temă:

Palavra lui Palada. Surprize cu accize. Despre o fenomenală inginerie fiscală  Nu credeam să regretăm atât de rapid tăcerile solemne ale lui Andrei Zaharescu. Noul purtător de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, are o limbariţă pe măsura tăcerilor celuilalt. Dacă însă îi distilăm bine de tot diareea verbală, observăm că purtătorul de cuvânt îşi respectă milimetric fişa postului. Realmente, omul poartă cu sine un singur cuvânt: propagandă.

Traian Băsescu, despre noua taxă pe combustibil: Aceşti bani sunt pentru alegeri, pentru baronii, baroneţii şi baronaşii din teritoriu  Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seara, că acciza pe combustibil care ar urma să fie introdusă de la începutul anului viitor are drept scop nu aducerea de bani în plus la bugetul de stat, ci finanţarea campaniei electorale din 2014.

Chiţoiu: Preţul la combustibil creşte cu 0,3 - 0,4 lei  Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, estimează o creştere a preţului carburantului la pompă de 0,3-0,4 lei pe litru, după ce Guvernul a stabilit o majorare a accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget: Acciza la carburanţi creşte din cauza pericolului deflaţiei. E o problemă în toată Europa  Creşterea accizelor şi impunerea uneia supimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi vin în contextul pericolului deflaţiei, care se manifestă în toată Europa, inclusiv în Germania, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

Bugetul pe 2014, făcut pentru baronii locali. Cum ar putea fi acoperit din bani europeni Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să renunţe la acciza pe combustibil şi a venit cu o soluţie: mai puţini bani de la bugetul de stat pentru baronii locali şi o mai bună utilizare a fondurilor europene care le revin. “Adevărul” a analizat propunerea făcută de şeful statului şi modul în care poate fi pusă în practică.

Ponta: Nu renunţ la acciza de 7 eurocenţi  Premierul Victor Ponta a discutat vineri pe marginea proiectului de buget pentru 2014.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite