Dragnea apelează la sprijin extern ca să-şi salveze fotoliul de şef al PSD. Ce jocuri face Tăriceanu în disputa din PSD. Surse: Liderul ALDE şi-a întrerupt vacanţa

Dragnea apelează la
sprijin extern ca să-şi salveze fotoliul de şef al PSD. Ce jocuri face Tăriceanu în disputa din PSD. Surse: Liderul ALDE şi-a întrerupt vacanţa

Liviu Dragnea a ajuns la mâna lui Călin Popescu-Tăriceanu. FOTO Mediafax

Părăsit de mai mulţi baroni locali, Liviu Dragnea încearcă să blocheze ascensiunea lui Mihai Tudose spre şefia partidului prin intermediul lui Călin Popescu-Tăriceanu. Dacă liderul ALDE se opune restructurării Guvernului, îi salvează funcţia lui Dragnea, cel puţin pe moment.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut partenerului său de coaliţie, Călin Popescu-Tăriceanu, să se opună restructurării Guvernului în forma dorită de premierul Mihai Tudose, au declarat surse politice pentru „Adevărul“. Pentru prima dată de când conduce partidul,  liderul PSD a fost criticat de mai mulţi baroni locali, printre care Marian Oprişan şi Niculae Bădălău, ceea ce l-a făcut pe Dragnea să ia în calcul că intenţia premierului Mihai Tudose de a reforma din temelii Guvernul va fi votată la şedinţa Comitetului Executiv programat în 29 ianuarie, la Iaşi. Iar reforma Guvernului înseamnă pierderea influenţei politice pe care liderul PSD o are azi printre miniştri.

Astfel, pentru a nu pierde războiul cu premierul, Dragnea s-a văzut nevoit să apeleze la „sprijin extern“, mai exact la Călin Popescu Tăriceanu, personaj-cheie în disputa dintre Dragnea şi Tudose. Restructurarea Guvernului presupune un nou vot de încredere în Parlament, iar PSD nu are majoritate fără ALDE. Aşadar, orice încercare a lui Tudose de a schimba Guvernul din temelii are nevoie de girul lui Tăriceanu. 

Epistola lui Bădălău către social-democrați

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a transmis colegilor săi din conducerea partidului o scrisoare în care subliniază că în partid a fost „suspendată“ democrața internă și că a fost o greșeală demiterea Guvernului Grindeanu. „Este o scrisoare foarte bună, e un mesaj foarte bun. Sunt de acord cu ce a spus Niculae Bădălău”, a declarat premierul Mihai Tudose pentru psnews.ro. Scrisoarea a fost apreciată și de șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, lider politic aflat în tabăra Tudose. „Opiniile domnului preşedinte executiv Niculae Bădălău spuse în acel document merită să fie luate în discuţia CEx şi puse în dezbaterea partidului“, a declarat Oprișan. Pe de altă parte, președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a ironizat scrisoarea lui Bădălău. „După scrierile lui Karl Marx, urmează Niculae Bădălău. Numai că talentul ăsta ideologic ca să se dezvolte la un nivel care să fie apreciat trebuie să aibă nişte elemente anterioare. Adică trebuie să fi citit vreo carte. Înainte de a scrie poate că e bine să citeşti ceva“, a declarat Dumitru Buzatu pentru Digi24.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Tăriceanu este mai degrabă de partea lui Dragnea în războiul cu Tudose, pe care amândoi îl numesc „omul sistemului“.  De altfel, liderul ALDE i-a transmis un mesaj ironic premierului.  „Eu, care mai ştiu cu maşinile, cred că e bine să înveţi să conduci Trabantul bine, apoi să-ţi pui problema să conduci în Formula 1. N-am să trimit nimic premierului prin intermediul presei“, a spus Tăriceanu, în contextul în care Tudose a spus în CEX că „nu poate să ajungă în Formula 1 conducând un Trabant“. „Dacă o astfel de intenţie de restructurare va fi adusă pe masa discuţiilor, mă voi pronunţa atunci“, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit unor surse politice, la scurt timp după întâlnirea cu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu a discutat şi cu preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, aflat în tabăra premierului Tudose. Sursele citate susţin că liderul ALDE şi-a întrerupt vacanţa ca să arbitreze lupta pentru putere din PSD. În cazul în care CEX-ul PSD va vota restructurarea Guvernului, ar fi începutul sfârşitului pentru Liviu Drganea, căci liderul PSD ar pierde oficial majoritatea în partid. Iar de acolo până la schimbarea din funcţie nu mai e decât un pas. În schimb, dacă Tăriceanu i s-ar opune lui Tudose, CEX-ul PSD n-ar mai avea ce să voteze, căci, din punct de vedere constituţional, restructurarea Guvernului trebuie să fie votată de majoritatea parlamentară, acolo unde ALDE înclină decisiv balanţa.

Tudose, şedinţă cu baronii

De partea cealaltă, premierul Mihai Tudose s-a întâlnit ieri la Guvern cu 19 preşedinţi PSD de Consilii Judeţene, care, oficial, au venit la Bucureşti pentru a participa la ceremonia de semnare a unor contracte pentru achiziţia de echipamente medicale. De fapt, Tudose i-a invitat pentru a le prezenta planul de restructurare a Executivului. Pe scurt, Tudose încearcă să atragă de partea sa cât mai mulţi lideri PSD din teritoriu pentru a-l înlătura pe Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD. A fost un bun prilej pentru Marian Oprişan să critice modul autoritar în care Liviu Dragnea conduce partidul.  „Este nevoie de democratizarea vieţii interne de partid, în aşa fel încât deciziile să fie luate colectiv“, a spus liderul PSD Vrancea.

Şi Ecaterina Andronescu se dezice uşor-uşor de Liviu Dragnea. Senatoarea PSD l-a avertizat pe şeful său de partid, la Adevărul Live, că „nimeni nu e veşnic în funcţie“. Ecaterina Andronescu nu e decisă dacă Executivul are nevoie de o simplă remaniere sau de o restructurare masivă, dar „cert e că se impune o schimbare”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările