Dragnea, noi ameninţări: Cioloş vrea să fie ca şi croitoraşul cel viteaz. Luăm serios în calcul o moţiune de cenzură. Luni discut cu domnul Tăriceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al partidului, de la Vaslui, că social-democraţii iau în calcul serios depunerea unei moţiuni de cenzură, urmând ca luni să aibă loc discuţii cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Dragnea a acuzat Guvernul de dispreţ şi minciuni în cazul Codului fiscal.

"După acest comportament, începem să ne gândim serios. Luni voi avea o întâlnire cu domnul Tăriceanu. Luăm în calcul serios pentru că ceea ce au făcut acum arată, dincolo de dispreţ, şi faptul că nu au niciun fel de respect faţă de lege. Este o lipsă de informare crasă", a spus Liviu Dragnea. „Domnul Cioloş vrea să fie ca şi croitoraşul cel viteaz“, a mai spus liderul PSD la finalul Comitetului Executiv. 

Dragnea a criticat atitudinea lui Dacian Cioloş, care a spus că ia în calcul modificarea Codului fiscal pentru rezolvarea problemei veteranilor. "Nu are nevoie să modifice Codul fiscal. Au modificat Codul fiscal prin Hotărâre de Guvern. Este o ilegalitate foarte serioasă, din păcate", a precizat Dragnea.

Însă liderul PSD nu are dreptate. Guvernul Cioloş nu avea cum să modifice Codul Fiscal prin Hotărâre de Guvern, pentru că hotărârea este un act de rang inferior. Codul Fiscal poate fi modificat printr-o altă lege, în Parlament, sau printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. În luna martie, premierul Dacian Cioloş n-a făcut altceva decât să expliciteze, printr-o Hotărâre de Guvern ( cea invocată de Liviu Drganea) anumite articole din noul Cod Fiscal, elaborat de Guvernul Ponta şi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. 

În vechiul Cod Fiscal, în vigoare până la 31 decembrie 2015, era prevăzut foarte clar faptul că veteranii de război, împreună cu soţiile, erau scutiţi de plată. „În cazul unei clădiri, al unui teren sau al unui mijloc de transport deţinut în comun de o persoană fizică prevăzută la alin. 1, 2, 3, 4 (veteran de război, văduve de război, martiri şi persoane cu handicap –n.r.), scutirea fiscală se aplică integral pentru proprietăţile deţinute în comun de soţi“, arată articolul 284 din vechiul Cod Fiscal, referitor la facilităţi pentru persoanele fizice.

Esenţială în articolul de mai sus este formularea: „proprietăţile deţinute în comun de soţi“, căci astfel se elimină terţii. Spre exemplu, un veteran de război deţine, împreună cu soţia, o casă. Potrivit vechiului Cod Fiscal, atât el, cât şi soţia erau scutiţi de plata impozitului pe clădire. De asemenea, după moartea veteranului, văduva beneficia de scutirea de impozit. Însă, dacă un veteran de război intra în posesia unei moşteniri pe care, să spunem, o împarte cu alţi fraţi, atunci doar veteranul este scutit de impozit, nu şi fraţii (terţii).

Unde a greşit Ponta
De la 1 ianuarie 2016, a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, lăsat moştenire de Guvernul Ponta, care nu mai păstrează articolul  din vechiul Cod referitor la scutirile fiscale, ci aduce o formulare mult mai laxă. Articolul 456, litera r, spune că sunt scutite de la impozit „clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război“. Aşadar, Guvernul Ponta a renunţat la sintagma-cheie:„proprietăţi deţinute în comun de soţi“, care explicita total modul în care un veteran era scutit de la plata impozitului pe o clădire deţinută împreună cu soţia. De fapt, chiar aici e problema: prin eliminarea sintagmei proprietate deţinută „în comun de soţi“, noul Cod Fiscal elimină, practic, noţiunea de familie şi, automat, soţia unui veteran îşi pierde dreptul de a fi scutită de impozit.

Să presupunem că un veteran de război deţine, împreună cu soţia (aşadar coproprietate) o casă. Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul se plăteşte pe cotă-parte din proprietate - soţul îşi plăteşte jumătatea, iar soţia cealaltă jumătate. Altfel spus, deşi sunt o familie, din punct de vedere fiscal, au obligaţii fiscale distincte. „Actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, elaborat de Guvernul anterior şi dezbătut mai bine de jumătate de an în Parlament, prevede că impozitul se aplică pe cota-parte din proprietate. Asta înseamnă că scutirea de impozit priveşte doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus-menţionate, nu şi cea deţinută de soţie, copil, rudă etc“, arată Ministerul Finanţelor. Aşadar, în cazul a doi soţi, între care unul este veteran, acesta din urmă nu trebuie să-şi mai achite cota-parte din impozit, însă soţia, da.

De ce este acuzat premierul Cioloş, în condiţiile în care modificările au fost operate de Victor Ponta? Pentru că Guvernul condus de Dacian Cioloş a explicitat, printr-o Hotărâre de Guvern publicată în aprilie (159/2016), prevederile formulate vag în noul  Codul Fiscal. „Hotărârea de Guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal“, a spus premierul Cioloş. Practic, a introdus noţiunea de cotă-parte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite