Cazul Bejinariu, amânat. Parlamentarii n-au lăsat campania pentru a veni la muncă. PSD îi cere să-şi dea demisia. Bejinariu: Nu mă gândesc la demisie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a suspendat şedinţa de luni,  în care trebuia votată cererea DNA de urmărire penală pe numele lui Eugen Bejinariu, din lipsă de cvorum. Comisia Juridică a dat aviz pozitiv ridicării de imunitate a lui Bejinariu.

UPDATE Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a anunţat, luni, că social-democraţii îi vor solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat 11 decembrie.  „Sperăm că luni o să fim mai mulţi decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-şi depună demisia. Am avut o discuţie cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să îşi depună demisia. Eu cred că este o datorie faţă de partid să facă acest lucru şi o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Neacşu a spus că un eventual refuz al lui Bejinariu va trebui discutat în conducerea partidului. ”Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum şi sperăm ca această demisie să rămână şi pentru viitorul mandat. Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancţiune care poată să meargă până la excludere. Este poziţia mea personală”, a spus Neacşu.

UPDATE Şedinţa de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA de urmărire penală pe numele deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendată din lipsă de cvorum. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat că în sală sunt prezenţi doar 130 de deputaţi. „Neavând cvorumul de şedinţă de 177, suspendăm şedinţa”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

UPDATE Eugen Bejinariu: Toate acele documente pe acre le-am semnat avea avizele de legalitate de la Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ. Nimeni nu a spus că nu e bine aşa. Nu mă gândesc la demisie pentru că mă consider nevinovat. 

UPDATE Partidul Naţional Liberal solicită demisia din Parlament a deputatului PSD Eugen Bejinariu, liberalii susţinând că PSD intenţionează să aplice aceeaşi tactică parlamentară de a bloca prin absenţă votul din Camera Deputaţilor.

„Ne aşteptăm de la majoritatea PSD-ALDE la aceeaşi atitudine parşivă de a sfida ideea de egalitate în faţa legii şi de a încerca să amâne decizia în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, pentru după alegerile parlamentare din 11 decembrie. PSD-ALDE le e frică de votul românilor, dar nu le este suficient de frică pentru a permite organelor de urmărire penală să-şi continue ancheta”, susţine PNL într-un comunicat.

PNL arată că niciun cetăţean nu trebuie să se aşeze deasupra legii, întrucât protecţia politică în faţa justiţiei afectează funcţionarea normală a unui stat de drept, iar vinovăţia ori nevinovăţia unei persoane este decisă exclusiv de instanţele de judecată, nu de Parlament.

„Atragem atenţia că doar PSD-ALDE poate asigura cvorumul de şedintă, întrucât deţin majoritatea parlamentară necesară, motiv pentru care trebuie să îşi asume dacă îndeplineşte condiţiile necesare pentru un vot regulamentar sau dacă va scăpa de justiţie încă un PSD-ist”, se mai arată în comunicat.


Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut la începutul săptămânii aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, în dosarul „Microsoft 2”, fiind suspectat de abuz în serviciu după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli. 

Eugen Bejinariu s-a aflat, joi, la Comisia juridică, pentru a-şi studia dosarul. El a spus la final că nu a comis niciun abuz în serviciu şi, ca ministru delegat al Secretariatului General al Guvernului, a fost mandatat imperativ să semneze contractul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

”Am văzut în referatul procurorilor că există o acuzaţie că aş fi săvârşit o infracţiune de serviciu. Din punctul meu de vedere, nu am comis niciun abuz în serviciu, în sensul că am iniţiat proiecte de HG, căci era atributul meu sau al oricărui ministru, că nu am fost singurul iniţiator – de fapt eu am contrasemnat. O hotărâre care a fost, în final, a fost aprobată în şedinţă de Guvern”, a spus Bejinariu.

Deputatul PSD a mai arătat că, în calitate de secretar general al Guvernului, a fost ”mandatat în mod imperativ să semneze contractul”. ”Eu, ca ministru al SGG, am fost mandatat imperativ prin Hotărâre de Guvern să semnez acest contract şi actul adiţional. Contractul e parte integrantă din HG, publicat în Monitorul Oficial. Nu am modificat cu nimic prevederile din contract”, a adăugat Bejinariu.

Comisia juridică urmează să dea, luni, în jurul orei 14.00, un raport în privinţa cererii DNA care îl vizează pe Eugen Bejinariu. Avizul comisiei este unul consultativ, votul privind ridicarea imunităţii deputatului PSD urmând a se da în plenul Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite