Dosarul Microsoft 2. Plenul Camerei Deputaţilor votează luni cererea DNA de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit, marţi, calendarul dezbaterii cererii DNA pentru aviz de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2“, comisia juridică urmând a finaliza raportul până luni, la ora 14.00, când va fi prezentat într-o nouă şedinţă a conducerii Camerei, votul final urmând a fi dat în plen, tot luni, începând cu ora 16.00.

UPDATE Dosarul transmis de procurorul general Augustin Lazăr conducerii Camerei Deputaţilor cuprinde 28 de volume, fiecare volum însumând în jur de 200 de pagini. Comisia juridică urmează să analizeze cererea DNA până luni, în tot acest timp, deputatul Eugen Bejinariu putând să îşi verifice dosarul şi să îşi stabilească apărarea, împreună cu avocaţii. 

Luni, comisia juridică urmează să înainteze până la ora 14.00 Biroului pemanent raportul, care are caracter consultativ. Plenul Camerei Deputaţilor urmează să voteze, luni, începând cu ora 16.00, cererea DNA pentru aviz de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu


Procurorii DNA au cerut Procurorului General al Românei să sesizeze  Camera Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Eugen Bejinariu, deputat  în Parlamentul României, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, în legătură cu săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Procurorii DNA acuză că Eugen Bejinariu, în calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice,  ar fi exercitat următoarele activităţi:

a iniţiat şi a susţinut proiectele a două hotărâri de guvern (nr.1473/11.12.2003 şi  nr.470/01.04.2004), prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul de a favoriza această firmă prin evitarea organizării unei licitaţii publice,
a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH  şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat,
a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din data de 15.04.2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.
„În această modalitate în care s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343 USD repercutat în dauna statutului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, arată procurorii.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi  volumele (28) cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Eugen Bejinariu candidează pentru al patrulea mandat de deputat, fiind pe primul loc pe lista PSD în judeţul Suceava. El este deputat din 2004, iar în perioada 2003 - 2004 a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în Guvernul Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite