Domnule preşedinte Iohannis, când ne vorbiţi şi despre gazele din Marea Neagră?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Lucian Davidescu: Miza celor 10 miliarde de euro sau mai mult impune o luare de poziţie de la cel mai înalt nivel în stat.

Stimate domnule Preşedinte,

Supun atenţiei dumneavoastră subiectul gazelor naturale din Marea Neagră, întrucât consider că importanţa lor este suficient de mare încât să impună o abordare publică de la cel mai înalt nivel în stat. Motivele:

- Miza financiară pentru bugetul public este de cel puţin 10 miliarde de euro, bani pe care statul român a fost la un pas să îi rateze. Ar fi bani destui pentru construirea a 1.000 de kilometri de autostradă, de care România duce aşa mare lipsă.

- Dacă în Marea Neagră sunt mai multe gaze decât se ştie deja, atunci miza se multiplică proporţional. Deja vorbim de sume suficient de mari încât să schimbe substanţial destinul naţiunii pentru următorii 100 de ani.

- Securitatea energetică a ţării depinde de politica de exploatare a resurselor. Taxarea modestă nu doar că păgubeşte bugetul, dar grăbeşte golirea zăcămintelor în timp scurt, astfel încât în 20 de ani România se poate trezi în situaţia de a nu-şi mai putea acoperi nici măcar consumul propriu.

- Actualii concesionari gravitează mai degrabă în jurul intereselor ruse, astfel că problema capătă puternice valenţe de siguranţă naţională.

- Există întrebări legitime care sugerează că în tot procesul de până acum ar putea exista elemente de mare corupţie sau chiar de înaltă trădare. Combaterea corupţiei este una dintre marile priorităţi ale mandatului dumneavoastră.

Lobby-ul pentru extracţia gazelor cu beneficii minime pentru România a început de ani de zile şi continuă şi azi mai intens decât oricând.

Este umilitor pentru România când concesionarii participă la dezbaterile parlamentare cu dreptul la cuvânt şi este umilitor când negociază cu guvernul emiterea de ordonanţe de urgenţă care să întoarcă voinţa Parlamentului.

Din aceste considerente, ar fi bine-venit dacă aţi lua o poziţie publică faţă de această situaţie.

Sunteţi, din punct de vedere legal, cel mai informat om din România. Spuneţi-le românilor despre ce au, la rândul lor, nevoie de a cunoaşte. La ce sunt îndreptăţiţi să se aştepte de pe urma gazelor din Marea Neagră.

Domnule preşedinte, în campanie aţi făcut multe promisiuni - unele s-au îndeplinit, altele nu. „Dacă ajung preşedinte, o să avem mai mulţi investitori germani. Asta pot să vă promit din start”

O promisiune bine-venită pentru economie, dar startul a fost ratat, iar investiţiile au scăzut.

Este în regulă! Ştie toată lumea că preşedintele, cu toată bunăvoinţa, nu are puterea de a influenţa deciziile de investiţii. Dar cu datoria morală faţă de alegători aţi rămas...

În cazul exploatărilor din Marea Neagră, aveţi puterea de a face ceva. Puteţi ajuta cetăţenii să conştientizeze problema, puteţi indica direcţia corectă pentru politicieni şi administraţie, puteţi ajuta concesionarii să îşi clarifice aşteptările faţă de acest subiect.

Când un preşedinte de partid - cum este Liviu Dragnea - ia problema în propriile mâini, petroliştii cred poate că mai este loc de negocieri.

Când un preşedinte de ţară - cum este Klaus Iohannis - iese şi le spune „plătiţi!”, vor şti că trebuie să plătească.

Sau, dacă sunteţi de părere că nu trebuie să plătească prea mult, spuneţi-o public, ca să ştim şi noi. Cu toate raţiunile, ca să înţelegem, că până acum am auzit doar minciuni.

Ca preşedinte, îi datoraţi poporului măcar adevărul!

---

Toate articolele despre legea offshore:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite