Doi ani de la Colectiv: Guvernul geme de ştabi concediaţi după tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul condus de premierul Mihai Tudose are în componenţa sa numeroşi politicieni care au fost demişi după tragedia de la clubul Colectiv, cu toate că oamenii ieşiţi în stradă, în noiembrie 2015, au cerut reformarea clasei police. Mai mult, unii au fost avansaţi în funcţie, ceea ce arată că apelurile din stradă au fost uitate.

În urmă cu doi ani, oamenii ieşiţi în stradă după tragedia de la clubul Colectiv, în care au murit 65 de persoane şi peste o sută au fost rănite, au cerut eradicarea corupţiei, înlăturarea guvernanţilor aflaţi la putere şi reformarea clasei politice. Fostul premier Victor Ponta şi echipa sa din Guvern au demisionat, la presiunea  zecilor de mii de oameni care protestau în toată ţara.  Dar, între timp, mulţi membri ai acelei guvernări nu doar că nu au fost traşi pe linie moartă, ci au revenit pe funcţii înalte, ba chiar au fost avansaţi. Au ajuns premieri, vicepremieri sau miniştri. Şi nu sunt puţini: o treime din actualul guvern este compus din persoane care au fost silite să-şi părăsească funcţiile în urma tragediei de la Colectiv.

Prima persoană demisă de Victor Ponta a fost Marius Dunca, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, la două zile după incendiul de la Colectiv. I se reproşa că oamenii din subordine au fost în control la Colectiv cu o zi înainte de incendiu, dar că nu au făcut verificări aşa cum era scris în fişa postului. Doi ani mai târziu, Marius Dunca deţine portofoliul de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Tudose. Acesta a făcut parte şi din echipa fostului premier Sorin Grindeanu.

Mihai Tudose, ministru al Economiei în Guvernul Ponta, a ajuns premier în luna iunie, după ce majoritatea PSD-ALDE a demis, prin moţiune de cenzură, Guvernul Grindeanu, la doar şase luni de la instalare. Anterior, Tudose revenise în  funcţia de ministru al Economiei în luna februarie 2017, la 14 luni de când o părăsise în urma tragediei de la Colectiv.

Shhaideh, urmărită penal pentru abuz în serviciu

La momentul tragediei de la Colectiv, Sevil Shhaideh era ministru al Dezvoltării Regionale, poziţie pe care a părăsit-o odată cu demisia întregului guvern Ponta. Un an mai târziu, în decembrie 2016, Sevil Shhaideh, a fost la un pas de a fi premier. Iohannis a refuzat numirea ei, iar Shhaideh a ajuns doar vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. Apariţia dosarului Belina, în care Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu, a făcut-o pe aceasta să-şi dea demisia din guvern. Pe de altă parte, a doua zi după demisie, Mihai Tudose a numit-o consilier în cadrul aparatului de lucru al premierului. Aşadar, rămâne în în cercul puterii.

Aflată în funcţia de ministru al Mediului în 2015, Graţiela Gavrilescu (ALDE) deţine în prezent nu doar aceeaşi funcţie, dar mai e şi vicepremier. Recuperat de premierul Tudose a fost şi Marius Nica, numit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene, acolo unde l-a găsit şi tragedia de la Colectiv. Nica a depus jurământul de ministru pe 17 octombrie, după ce Rovana Plumb a renunţat la postul său în contextul cazului Belina, unde procurorii au cerut ridicarea imunităţii sale pentru începerea urmăririi penale, dar Parlamentul s-a opus. 

Avansarea lui Pop la Educaţie

Actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, deţinea în toamna lui 2015 funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social. Pop s-a ramarcat în mandatul său de la Educaţie prin mai multe bâlbe şi decizii controversate, cum ar fi redactarea şi tipărirea unui manual de Educaţie fizică şi sport.

Nu a fost uitat de PSD nici cel care în noiembrie 2015 era ministru al Apărării Naţionale, Mircea Duşa. După ce a ratat intrarea în Parlament, în decembrie 2016, Mircea Duşa a fost numit secretar de stat în Ministerul Apărării, unde a avut în acest an deja trei şefi: Viorel Leş, Adrian Ţuţuianu şi Mihai Fifor.

Sorin Grindeanu, la un pas de şefia ANCOM

Nu în ultimul rând, fost ministru al Comunicaţiilor în ultimul guvern Ponta, Sorin Grindeanu a fost nominalizat de coaliţia PSD-ALDE pentru funcţia de premier la sfârşitul lui 2016. Şase luni a rezistat acesta în fruntea Guvernului, fiind demis după ce Cabinetul său a fost trântit în Parlament printr-o moţiune de cenzură depusă de propriul partid. Grindeanu a fost reevaluat de Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, fiind în prezent la un pas de şefia ANCOM. Pe scurt, va ajunge într-o funcţie bine remunerată, unde preşedintele instituţiei e numit de premier şi validat de Parlament. Fostul premier mai aşteaptă doar validarea Parlamentului, care ar putea fi chiar în această săptămână, la doi ani de la Colectiv.

Te-ar putea interesa şi:

O supravieţuitoare a tragediei Colectiv povesteşte chinul prin care a trecut în timpul recuperării: „Tremur de durere în timp ce asistenta mă unge peste plăgi”

De ce au murit răniţii din Colectiv la Floreasca: Afacerile au prioritate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite