Cine sunt cei doi parlamentari PNL care au propus legea prin care grădinile zoologice ar fi putut vinde animalele „în surplus” către circ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ică Florin Calotă şi Maria Stoian FOTO Facebook
Ică Florin Calotă şi Maria Stoian FOTO Facebook

Deputaţii PNL de Teleorman Maria Stoian şi Ică Florin Calotă au depus un proiect de lege prin care grădinile zoologive ar fi putut vinde animalele „în surplus” către circ sau vânătoare. În motivarea proiectului, liberalii au precizat că surplusul de exemplare ar duce „la degenerare”. Ulterior, cei doi liberali au retras proiectul, însă propunerea ar putea apărea din nou, întrucât Calotă a mai făcut o propunere aproape identică anul trecut.

„Calitatea genetică scade”

Iniţiatorii - deputaţii PNL Ică Florică Calotă şi Maria Stoian - arătau, în expunerea de motive a proiectului, că modificarea şi completarea prevederilor din Legea grădinilor zoologice şi acvariilor publice nr. 191/2002 este necesară pentru asigurarea bunăstării animalelor, „întrucât densitatea mare şi foarte mare de exemplare rezultată din înmulţirea în captivitate se repercutează negativ asupra taliei şi comportamentului exemplarelor ce trăiesc în conditiile de stres şi presiune".

„Calitatea genetică a efectivelor scade în timp datorită faptului că presiunea numerică care generează competiţie acerbă pentru hrană şi spaţiu este agravată de probabilitatea reproducerii şi transmiterii genelor şi de către exemplare degenerate care în condiţii normale nu s-ar reproduce. Reducerea numerică şi selecţia nu se poate face decât prin intervenţie antropică”, au susţinut aceştia în motivarea proiectului.

Cei doi deputaţi PNL arătau că, prin propunerea legislativă iniţiată, se oferă posibilitatea grădinilor zoologice de a reduce presiunea exercitată de suprapopularea ţarcurilor cu unele specii de animale sălbatice, atât din punct de vedere a speciilor ce fac obiectul acestor situaţii cât şi din punct de vedere economic.

"Apare în acest sens posibilitatea de valorificare a excedentului populaţional cu efecte pozitive asupra efectivelor de animale rămase, cât şi asupra activităţii economice a grădinii zoologice respective", afirmau iniţiatorii.

Propunerea a fost retrasă

Cei doi deputaţi propuneau ca iniţiativa să fie supusă dezbaterii şi adoptării Parlamentului în procedură de urgenţă.

Ulterior, în urma numeroaselor critici, inclusiv pe paginile de Facebook,r eferitoare la acest proiect, cei doi liberali au retras proiectul. Cei doi au transmis într-un comunicat de presă că au luat această decizie în urma „dezbaterilor publice”.

„Ţinând cont de dezbaterile publice generate de iniţiativa legislativă, am hotărât retragerea acesteia din procedura legislativă, printr-o solicitare pe care am înregistrat-o în cursul zilei de ieri la Parlament. În perioada următoare vom organiza consultări pe această temă şi cu reprezentanţii ONG-urilor care militează pentru protecţia animalelor, astfel încât împreună să găsim soluţia optimă şi oportună, înainte ca proiectul să fie supus dezbaterii şi adoptării în Parlament. Astfel, dorim să identificăm cea mai bună soluţie pentru situaţia suprapopulării grădinilor zoologice cu anumite specii de animale, situaţie care determină în multe cazuri supraaglomerarea ţarcurilor cu unele specii de animale sălbatice şi cazarea acestora în condiţii improprii”, au susţinut cei doi deputaţi.

Calotă a mai încercat o dată anul trecut

Pe site-ul Camerei Deputaţilor se regăseşte o propunere legislativă aproape identică, iniţiată de către Calotă Florică Ică, deputat ALDE pe-atunci, Magyar Lorand-Balint, deputat UDMR, Petru Movilă, Ionuţ Simionca, deputaţi PMP, Nicu Niţă, Păle Dănuţ, Sorin Ioan Roman, deputaţi PSD.

Motivarea proiectului din 2020 este aproape identică cu cea din prezent. De asemenea, parlamentarii au propus ca iniţiativa să fie supuză dezbaterii şi adoptării în procedură de urgenţă.

În cele din urmă, iniţiativa a fost clasată de către Senat.

Cine sunt iniţiatorii proiectului

Ică Florin Calotă, cel care a iniţiat proiectul şi în trecut, a trecut de-a lungul vieţii sale politice pe la mai multe partide. Aflat la cel de-al treilea mandat de deputat, acesta a intrat în Parlament din partea PNL, însă ulterior acesta avea să-i părăsească pe liberali pentru partidul lui Tăriceanu, ALDE. În 2019, acesta a fost timp de o lună şi membru ProRomânia, pentru ca mai apoi să se întoarcă înapoi la ALDE. Un an mai târziu, Calotă revine la partidul care l-a lansat, PNL.

Maria Stoian, cel de-al doilea iniţiator, se află la primul mandat de parlamentar din partea PNL. Aceasta a atras atenţia după ce, în declaraţia de avere, a trecut veniturile încasate de la Consiliul Judeţean Teleorman, Casa de Sănătate şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă la categoria „venituri din premii şi jocuri de noroc”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite