Doi înalţi oficiali americani au transmis mesaje de susţinere pentru lupta anticorupţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi este apreciată de oficialii americani
Laura Codruţa Kovesi este apreciată de oficialii americani

Rex Tillerson, nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat în administraţia Trump, şi generalul James Mattis, nominalizat pentru funcţia de secretar al Apărării, au transmis mesaje puternice de susţinere a luptei anti-corupţie din România în cadrul audierilor din Congresul american, care au avut loc în data de 12 ianuarie, potrivit hotnews.ro.

Cei doi secretari au fost întrebaţi, printre altele, dacă acceptă că anticorupţia şi statul de drept ar trebui să reprezinte în continuare “un pilon al relatilor noastre şi o înaltă prioritate a guvernului din România?”. 

Rex Tillerson a răspuns: “Romania este un aliat important, şi sunt total de acord că anti-corupţia şi statul de drept trebuie să reprezinte fundamentul relaţiei noastre. Aştept să lucrez guvernul României pe aceste teme dacă voi fi confirmat în functie”.

Iar James Mattis le-a răspuns şi el senatorilor democraţi la o întrebare similară formulată de senatorul John Mccain: “DA, eforturile României în domeniul anti-corupţiei şi statului de drept sunt puternice, mergând până acolo încât este lider regional în acest domeniu. Totuşi, ameninţări la adresă procesului continuă să existe iar reformele trebuie să rămână o prioritate”.

Întrebat suplimentar dacă misiunea americană de la bază americană Mihail Kogălniceanu va continuă având în vedere contributile României în Irak şi Afganistan, Rex Tillerson a spus că recunoaşte contribuţia “valoroasa a Romaniei” la securitatea comună, inclusiv “rolul important al bazei aeriene de la Mihail Kogalniceanu”.
 
Întrebat dacă Statele Unite îşi vor menţine poziţia în ce priveşte rolul scutului de la Deveselu, Rex Tillerson a răspuns: “Iranul reprezintă o ameninţare serioasă la adresă securităţii Statelor Unite şi a aliaţilor Europeni. Este vital să avem capacităţile defensive adecvate, şi preţuiesc rolul de gazdă pe care România îl joacă pentru sistemul de rachete defensive Aegis Ashore. Dacă voi fi confirmat în funcţie, voi susţine în continuare angajamentul nostru de a avea desfăşurate sistemele de apărare adecvate pentru a apăra România şi pe ceilalţi aliaţi NATO”. 
 
Cei doi secretari de stat nominalizaţi ar urmă să-şi preia oficial funcţia în cursul acestei săptămâni.
 
 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite