Document. Ordonanţa de urgenţă care taie pensiile speciale afectează militari, judecători şi diplomaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordonanţa de urgenţă care reglementează pensiile speciale, proiect pregătit de Ministerul Muncii, aplică o bază de calcul a pensiilor de 65% din salariu, nu 80%, cât este în prezent, arată draftul obţinut de profit.ro. Ordonanţa de urgenţă nu se va aplica persoanelor care au ieşit la pensie deja, ci va produce efecte abia din momentul intrării în vigoare. Ordonanţa se aplică militarilor, judecătorilor, diplomaţilor şi funcţionarilor speciali.

„Membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specifice se pot pensiona la cerere şi pot beneficia la împlinirea vârstei de 60 de ani de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază lunare corespunzătoare încadrării în funcţia de execuţie deţinută în administraţia centrală  din ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, înainte de data pensionării“, prevede draftul ordonanţei de urgenţă obţinut de profit.ro.

Acelaşi algoritm de calcul se aplică la toate categoriile de pensionari speciali. Mai multe despre pensiile militarilor, aici. 

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că premierul Mihai Tudose a prezentat un principiu potrivit căruia pensiile militare să nu poată să depăşească salariul, iar situaţia trebuie rezolvată urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi susţinut.

„Este o anomalie. Pensiile speciale ajung să fie mai mari decât salariul net pe care îl are salariatul respectiv. Nu există nicăieri un astfel de sistem care să fie sustenabil. Premierul ne-a prezentat un pricipiu ca pensia să nu poată depăşi salariul. Nu se micşorează nicio pensie, dar rezolvarea e urgentă pentru că altfel impactul pe buget va fi unul care nu va putea fi susţinut şi nu e normal să continuăm cu această anomalie. Sunt pensii mai mari decât salariile”, a spus liderul ALDE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite