Doar un nebun poate trimite la moarte, în secolul al XXI-lea, zeci de mii de militari şi civili

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt trist. Credeam că vremurile unor dictatori, care dispun de vieţile a zeci sau sute de mii de oameni, s-au dus. Au dispărut în negura istoriei unii ca Hitler, Stalin, Hussein, Gadhafi, Pol Pot şi alţii. Doar în Coreea de Nord vedeam dictatori care-şi ucid compatrioţi, uneori cu tunul. M-am înşelat. Puterea ia minţile unor dictatori, lucru care nu se poate întâmpla în ţări democratice.

Aici s-au creat mecanisme de oprire a unor conducători nebuni.

Atacul împotriva Ucrainei ar urma să înceapă miercuri, 16 februarie

Aş fi primul fericit să fie o ştire falsă. Dar inclusiv preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că guvernul său a fost informat că miercuri, 16 februarie, va fi „ziua atacului” prin care Rusia va invada Ucraina, relatează NBC News. Şi multe alte surse de informaţii, americane şi europene, spun acelaşi lucru. Să se înşele cu toţii, puţin probabil.

Vladimir Putin a alocat războiului 500 de miliarde de dolari, conform serviciilor de informaţii. Într-o ţară săracă, în care populaţia trăieşte, majoritar, din ajutoare de la stat. Circa 150.000 de militari ruşi, 60% din armata rusă, au încercuit Ucraina, iar costurile acestei operaţiuni se ridică la sute de milioane de dolari. Nu i-ar fi aruncat Putin pe fereastră doar pentru a speria NATO şi UE.

Putin visează la reconstituirea imperiului rus, la nivelul din timpul URSS. Şi nu are luciditatea şi inteligenţa să înţeleagă că acest lucru e imposibil. Popoarele din ţările ce alcătuiau cândva URSS sunt cu totul altele astăzi. Şi datorită internetului, a mobilităţii oamenilor, mărfurilor şi ideilor, a globalizării.

Nu poţi convinge poporul ucrainian că e mai bine în imperiul rus, şi mai rău în UE şi NATO. Iar să-l ţii sub papuc, cu ajutorul armatei, ca în anii de glorie ai URSS, nu mai este posibil. Ucraina are 46 de milioane de locuitori, răspândiţi pe o suprafaţă imensă. Este exclus ca Putin să găsească suficienţi obedienţi la Kiev care să ţină în lesă o astfel de populaţie. Iar menţinerea armatei ruse pe teritoriul ucrainian are costuri imense, pe lângă sancţiunile impuse de UE, America şi NATO. Rusia nu poate suporta astfel de costuri. 

Cele mai cumplite sunt costurile în vieţi omeneşti

Este de presupus că, pentru a evita propriile pierderi de vieţi omeneşti, Rusia să apeleze la aviaţie şi rachete pentru a distruge armata Ucrainei. Care numără 270.000 de militari, posibil răsfiraţi pentru a atenua loviturile aeriene ruseşti. Vor fi necesare bombardamente masive de aviaţie şi atacuri cu rachete, pentru a anihila această armată. Cu câte pierderi de vieţi omeneşti în rândul civililor? Zeci de mii, sau mai mult? Nu se poate şti deocamdată.

În era internetului şi a reţelelor sociale, facebook şi alte reţele vor fi pline cu imagini de cadavre, de oameni mutilaţi şi sfârtecaţi de explozii. Realizează Putin cât rău vor face aceste imagini lui şi Rusiei, în lumea întreagă?

Este clar că sistemele sanitare din ambele ţări nu au cum să facă faţă unui aflux aşa de mare de răniţi.

Putin a şi avertizat că va limita internetul în Rusia. Tocmai pentru a micşora efectul unor astfel de imagini. Nu cred că va reuşi, pentru că există posibilităţi de a ocoli aceste oprelişti.

Iată ce scria de curând generalul rus în retragere, Leonid Ivaşov:

„Încercările de a „iubi” Federaţia Rusă şi conducerea acesteia prin intermediul ultimatumurilor şi a ameninţărilor cu utilizarea forţei sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase.

Utilizarea forţei militare împotriva Ucrainei, în primul rând, va pune sub semnul întrebării existenţa Rusiei în sine ca stat; în al doilea rând, îi va face pe ruşi şi ucraineni duşmani de moarte pentru totdeauna. În al treilea rând, vor exista mii (zeci de mii) de tineri morţi pe de o parte şi pe cealaltă, ceea ce vă afecta cu siguranţă situaţia demografică viitoare din ţările noastre, aflată acum în declin. Pe câmpul de luptă, dacă se va întâmpla acest lucru, trupele ruse se vor confrunta nu numai cu militari ucraineni, printre care vor fi mulţi ruşi, ci şi cu personal şi echipamente militare din multe ţări NATO, iar statele membre ale alianţei vor fi obligate să declare război împotriva Rusiei”.

Dar pentru a înţelege toate aceste realităţi îţi trebuie minte, ceea ce Vladimir Putin nu mai are. Puterea i-a furat minţile, cum s-a întâmplat de multe ori în istorie.

Până la urmă, de plâns sunt răniţii, morţii şi familiile lor, din Ucraina şi Rusia. Oameni care poate îşi întemeiaseră familii, pe care îi aşteaptă acasă soţii şi copii, pentru care să muncească şi să-i ajute. Toate aceste legături umane vor fi rupte, pentru că aşa vrea Vladimir Putin. În grandomania lui patologică, Putin nu realizează că istoria îl va reţine ca pe un criminal, care a ucis mii, poate zeci de mii de oameni nevinovaţi, care voiau doar să-şi trăiască viaţa în pace şi linişte.

Şi la fel de vinovaţi sunt cei din anturajul său, care nu au puterea, înţelepciunea şi determinarea să-l oprească.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite