Doar 6,73% dintre parlamentari susţin interzicerea exploatării miniere pe bază de cianuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Facebook
Sursa Facebook

Deputatul independent Remus Cernea a depus un proiect pentru modificarea Legii minelor care prevede interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Această iniţiativă legislativă a fost semnată doar de 40 de parlamentari din toate grupurile politice.

Dragi prieteni, de peste 15 ani, ONG-uri de mediu şi activişti au depus neîncetate eforturi pentru a încerca să blocheze iniţial şi, ulterior, pentru a stopa definitiv orice fel de procedură de exploatare minieră pe bază de cianuri în cadrul proiectului Roşia Montana Gold Corporation. Deşi au existat nenumărate dezbateri publice, proteste, petiţii, campanii de conştientizare, implicări din partea unor nume sonore pentru această cauză, cei ce deţin cu adevărat puterea de decizie sunt politicienii.

Mai grav este că până în prezent a mai existat un sigur proiect de lege în acest sens, în anul 2008, propus de Peter Eckstein-Kovacs, dar care, din nefericire, nu a trecut de Camera Deputaţilor.

Cinci ani mai târziu, mai precis în cursul zilei de ieri, 25 iunie 2013, Remus Cernea, parlamentar independent din partea Partidului Verde, a iniţiat un nou proiect de lege pentru modificarea Legii Minelor, privind interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri. Acest proiect legislativ este susţinut, de asemenea, de alţi 39 de parlamentari din diferite grupuri politice. Având în vedere interesul şi implicarea clasei politice în acest demers în ultimii 15 ani, aş spune că acestea sunt veşti bune, însă când doar 6,73% din cei 580 de parlamentari români se opun public unui proiect cu grave consecinţe asupra mediului înconjurător, nu ar trebui să ne ridicăm nişte serioase semne de întrebare?

De aceea, am decis să facem o analiză mai detaliată asupra poziţionării politicienilor faţă de proiectul RMGC. Vă prezint, astfel, un tabel ce oferă o viziune mai clară asupra situaţiei actuale a susţinătorilor proiectului de lege propus de Remus Cernea şi care are, fără doar şi poate, consecinţe benefice pentru viitorul României.  

image

Aşadar, folosindu-ne de câteva noţiuni de matematică elementară, vom constata că peste 95% dintre parlamentarii PSD-ului nu şi-au declarat poziţia faţă de această problemă ce se află în dezbatere publică de peste un deceniu. La fel este şi cazul celor din PNL, din PC şi, mult mai grav, la PDL, unde, precum puteţi observa în tabelul de mai sus, un singur parlamentar a susţinut proiectul legislativ pentru modificarea Legii Minelor. Iată, procentul cel mai ridicat al susţinătorilor se regăseşte în cadrul grupului de parlamentari independenţi. Nu pot decât să îi felicit pe aceştia, întrucât consider, personal, că susţinerea unui astfel de demers legislativ sugerează o clară lipsă de interese politice şi o preocupare pentru rezolvarea intereselor cetăţenilor României.

Trebuie precizat că în lista susţinătorilor se află şi doi parlamentari, ce au ocupat funcţii de miniştri nu de mult şi cunoscători îndeaproape ai problemei ridicată de proiectul Roşia Montana Gold Corporation. Mai precis, vorbim despre Theodor Paleologu – fost Ministru al Culturii şi Korodi Attila – fost Ministru al Mediului.

Consider că acest proiect legislativ trebuie să se bucure de susţinerea unei majorităţi parlamentare pentru că în joc e viitorul nostru. Iată numele parlamentarilor ce şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect de lege până în prezent:

PSD Iane Ovidiu (Suceava) Voicu Mădălin (Constanţa) Traicu Rodin (Mehedinţi) Tătaru Florin (Maramureş) Coifu Tamara (Botoşani) Dumitrache Ileana (Constanţa) Khraibani Camelia (Gorj) Niţă Emil (Braşov) Creţu Gabriela (Vaslui) Gust Florentin (Dolj)   PNL Iane Daniel (PNL) Popa Octavian (Teleorman) Oroş Nechita (Cluj) Roşca-Stănescu Sorin (Dâmboviţa) Ilieşin Sorin (Sibiu) Ghişe Ioan (Braşov)   PP-DD   Fonta Nuţu (Maramureş) Grecea Maria (Braşov)  Mincă Liliana (Botoşani) Blănariu Valentin (Caraş-Severin) Ciuhodaru Tudor (Vaslui) Marin Nicolae (Galaţi)   UDMR   Korodi Attila (Harghita) – fost Ministru al Mediului Kereskenyi Gabor (Satu Mare) Marko Attila (Covasna)   Minorităţi   Păun Nicolae (ales la nivel naţional) Amet Varol (ales la nivel naţional)   PDL    Paleologu Theodor (Bucureşti) – fost Ministru al Culturii   PC   Dinu Giurescu (Bucureşti)   Independenţi   Cernea Remus (Constanţa) Tararache Mihai (Constanţa) Şcheanu Ion (Arad) Mihai Aurelian (Diaspora) Dumitru Ovidiu (Bucureşti) Puşcaş Iacob (Sibiu) Blăjuţ Viorel (Iaşi) Marian Ion (Vâlcea) Tănase Răzvan (Prahova) Marin Nicolae (Galaţi)
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite