Doar 6.000 de români din diaspora s-au înscris la votul prin corespondenţă la parlamentare. AEP atrage atenţia că va fi interzisă înfiinţarea unor secţii de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că până luni la ora 10.00 doar puţin peste 6.000 de români din diaspora au ales votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din acest an. Instituţia atrage atenţia că din cauza pandemiei numeroase misiuni diplomatice vor interzice înfiinţarea secţiilor de votare. Pentru a se înregistra, românii trebuie să intre pe platforma www.votstrainatate.ro

În ce priveşte votul la secţia de votare, s-au înscris 1.838 de cetăţeni români din diaspora.

Potrivit legislaţiei în vigoare, înregistrarea ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare a demarat la data de 1 aprilie 2020 şi se va încheia odată cu expirarea a 15 zile de la data începerii perioadei electorale, adică în data de 21 septembrie 2020.

O propunere legislativă aflată în procedură de urgenţă la Parlament prevede prelungirea acestui termen cu 30 de zile.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, atrage atenţia asura faptului că mai multe ţări, inclusiv din Europa, nu vor permite românilor care trăiesc pe teritoriul lor să voteze fizic, ci doar prin corespondenţă.

„În condiţiile în care multe state - şi de la nivelul Uniunii Europene, dar şi din afara spaţiului european - vor interzice înfiinţarea de secţii de votare atât în afara misiunilor diplomatice, cât şi în interiorul acestora, le recomand tuturor românilor din diaspora să opteze pentru votul prin corespondenţă, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanţă, fără costuri şi fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluţia pandemiei de coronavirus”, a declarat acesta.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite