Doamnă premier Viorica Dăncilă, demisionaţi înainte de 10 august?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne amintim contextul în care Emi Boc şi Victor Ponta au plecat de la guvernare. Cazul Colectiv l-a făcut pe Ponta să tragă concluzia că nu mai poate continua în funcţia de prim ministru. Acum suntem în aceeaşi situaţie, chiar mai gravă. Guvernul şi instituţiile statului sunt autorii morali ai crimelor de la Caracal.

Din stenogramele şi analizele ajunse în spaţiul public rezultă incapacitatea, impotenţa, lipsa de profesionalism a personalului implicat în salvarea Alexandrei. Poliţiştii şi procurorii au ajuns la casa criminalului după 19 ore de la apelul la 112. Aşa ceva nu poate fi acceptat. Explicaţia e simplă. Instituţiile de forţă ale statului au fost populate cu oameni din clientela de partid, lipsiţi de profesionalism, de minime cunoştinţe necesare funcţiei pe care o ocupă. Au apărut în acele funcţii doar pentru că sunt slugile şefilor PSD şi ALDE.

Viorica Dăncilă este incapabilă să mai conducă guvernul şi partidul

La şedinţa CEx de luni seara s-a văzut degringolada în care a intrat PSD. Nu s-a hotărât nimic, şeful PSD n-a comunicat ceva după şedinţă. Din amănuntele ieşite la iveală rezulta că dna Dăncilă este terifiată de situaţia creată, la care nimeni din conducerea PSD nu ştie cum să reacţioneze. Apropierea zilei de 10 august, cu manifestaţia mamut anunţată, face şi mai grea sarcina dnei Dăncilă. Manifestaţiile din 10 august vor fi amplificate de actuala tragedie de la Caracal. În fond, este acelaşi context în care autorităţile au acţionat şi în 10 august 2018. Haotic, indistinct, fără acoperire legală, au gazat, fugărit bătut zeci de mii de români, care manifestau paşnic conform art. 39 din Constituţie. De aici şi decizia ministrului de interne Moga de a demisiona la 6 zile de când a fost numit la Ministerul de Interne. Ce să facă, să gazeze iarăşi zecile de mii de manifestanţi anunţaţi în centrul Bucureştiului la 10 august 2019? Şi cine i-a luat locul? Mihai Fifor, filosof, filolog, specialist în Ioana Radu şi Maria Tănase, autor al unor gafe memorabile. Conducerea PSD este amuţită, speriată de valul de ură şi proteste care se revarsă asupra partidului, în urma evenimentului turnesol de la Caracal. Aceasta este calitatea unor instituţii esenţiale ale statului, incapabile să asigure dreptul la viaţă cetăţenilor, drept garantat de Constituţie. Tragedia de acum 5 ani din Apuseni n-a avut niciun efect, n-a schimbat nimic în modul de funcţionare şi profesionalizare a instituţiilor. Dar la un eventual cutremur mare? Sau alte calamităţi naturale? Se sperie gândul!

Rectificarea bugetară

După şedinţa Coaliţiei, Tăriceanu a devoalat planurile lui Teodorovici. Vrea să taie fonduri de la Educaţie, Sănătate, Investiţii şi Transporturi. Nici gând de reducerea aparatului birocratic, a numărului de ministere şi agenţii, a secretarilor de stat, a personalului de conducere din instituţiile statului. Tăriceanu nu este de acord cu această abordare şi ameninţă cu părăsirea Coaliţiei de guvernare, dacă Dăncilă şi Teodorovici nu ţin cont de propunerilor sale privind reducerea aparatului birocratic. Ce va alege premierul Dăncilă? Oricum, Tăriceanu nu mai are de aşteptat ceva de la PSD după ce a fost lăsat în offside cu alegerile prezidenţiale. Iar după evenimentele de la Caracal, ALDE are de pierdut din asocierea cu PSD. Aşa că ruperea coaliţiei pare mai degrabă o chestiune de timp. Iar pierderea majorităţii parlamentare provoacă plecarea PSD de la guvernare. Trebuie să plece, nu poate guverna cu un Parlament ostil care îi blochează toate iniţiativele legislative.

În concluzie

România are nevoie acum de o resetare a funcţionării instituţiilor sale, împănate cu politruci, slugi ale lui Dragnea şi ale baronilor locali.

Degringolada din propriul partid, protestele populare, atitudinea lui Tăriceanu faţă de rectificarea bugetară nu-i lasă nicio şansă premierului Dăncilă. Apropierea manifestaţiei din 10 august, amplificată de emoţia provocată de tragedia de la Caracal, o terifiază pe dna Dăncilă. Doamnă premier, demisionaţi înainte de 10 august?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite