Doamnă Premier Dăncilă, şi dv. tot cu „abureli“ verbale? Aţi văzut la ce rezultat electoral v-au dus…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din primele declaraţii ale premierului Dăncilă, de când nu mai este „terorizată“ de Dragnea, rezultă că ştie ce are de făcut, ştie cum se va apropia de cetăţeni, ştie care sunt priorităţile ţării şi va acţiona decis şi rapid în consecinţă. Deocamdată doar declaraţii de intenţii, optimiste, cum am auzit de nenumărate ori de la şefii PSD. N-am auzit şi soluţiile la situaţia economică dificilă în care se află România.

Având ceva vechime în funcţia de premier, normal era să le ştie deja.

Provocările la care trebuie să răspundă premierul Dăncilă

Situaţia economică

Tocmai ce a fost publicată execuţia bugetară la 5 luni. Deficitul bugetar este de 14,7 miliarde lei, 1,43% din PIB, în timp ce anul trecut, tot la 5 luni, deficitul era de 0,83% din PIB. Şi încă nu s-a majorat punctul de pensie, majorare prevăzută pentru 1 septembrie. Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 123,8 miliarde lei, reprezentând 12% din PIB. Da, dar cheltuielile sunt 13,4% din PIB.

Ieri, luni, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 500 milioane lei, la un randament mediu de 4,63% pe an, o dobândă uriaşă comparativ cu ce se practică în alte ţări UE.

Pensiile speciale, care tocmai au fost amplificate prin Codul Administrativ, vor fi menţinute, chiar dacă bugetul are deficite din ce în ce mai mari?

Prima provocare: Premierul României să explice cum se face că specialiştii independenţi şi organismele internaţionale spun altceva decât „specialiştii“ domniei sale. Cine minte? Sau vreţi să credem pe cuvânt „aburelile“ guvernului? Vrem o demonstraţie la „tablă“, într-o confruntare cu specialişti independenţi. Cu cifrele pe masă, nu cu abureli!

Infrastructura

Premierul Dăncilă vrea să construiască o autostradă cap-coadă. Adică, ce n-a fost în stare regimul PSD în 7 ani, va fi în stare actualul guvern să realizeze în 18 luni! Mai să fie! Iarăşi abureală, sau poate aflăm de la premier date credibile în privinţa acestui obiectiv? Dacă nu, s-a văzut pe 26 mai cât mai cred românii în abureli! Bucureştiul nu are centură funcţională, iar jumătate din gospodăriile ţării au WC-ul în curte. Cu ce bani veţi rezolva aceste probleme? Două trenuri au plecat duminică de la Timişoara şi au ajuns marţi la mare. Cum comentaţi şi cum veţi rezolva aceste probleme?

Situaţia din educaţie

 Este catastrofală. La recentul examen de Evaluare Naţională am văzut că 48% dintre elevi nu ştiu cele patru operaţii aritmetice şi formule simple de arii şi volume. Este inacceptabilă această situaţie, care se înrăutăţeşte de la an la an. Şi dacă o remaniaţi pe dna Andronescu, ce garanţie are premierul că următorul ministru e mai breaz? Şi încă ceva. 2000 de şcoli au încă WC-ul în curte, punând în pericol sănătatea elevilor. Cu ce bani veţi rezolva problema aceasta foarte gravă?

Situaţia din sănătate. Apar mereu în presă situaţii nefericite de bolnavi care mor pentru că sunt pasaţi de la un spital la altul. Sau nu există medicamente pentru diferite boli. Nu se fac spitale regionale moderne, care să ofere o şansă în plus celor care nu au bani să se trateze în străinătate. Cum veţi rezolva aceste probleme?

Mai este valabil programul de guvernare?

Ministrul de resort de la Comunicaţii tocmai ce a declarat că trebuie schimbată iarăşi OUG 114, care pune piedici obţinerii de bani din acordarea licenţelor 5G. Bani prevăzuţi la venituri. Ce anume din programul de guvernare rămâne valabil şi ce nu? Trebuie să răspundeţi şi la această întrebare.

România va da curs recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO?

De ce nu aprobaţi desecretizarea Raportului GRECO privind România? Recomandările Comisiei de la Veneţia sunt obligatorii sau facultative pentru România?

Cum veţi atrage mai mulţi bani europeni?

Nu se vede niciun progres în acest domeniu. Aveţi în vedere vreun plan de măsuri în această privinţă?

Dacă ministrul Teodorovici pleacă de la Ministerul de Finanţe, pentru a candida la prezidenţiale, şi ştiind că nu are banii necesari cheltuielilor, aveţi un nume de rezervă pe care ni-l puteţi spune, un specialist mai bun care să-i ia locul?

Doamnă premier

Să nu vă iluzionaţi că nu veţi fi întrebată zilnic asupra problemelor esenţiale ale ţării. Şi dacă încercaţi să aburiţi în continuare populaţia, scorul PSD din 26 mai se va înjumătăţi încă o dată!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite